Ενόχλησαν ιδιαίτερα οι αναφορές του xanthi2.gr και άλλων ΜΜΕ για την προβληματική κατάσταση με τα φέρυ από Κεραμωτή προς Θάσο και  την απολύτως πλημμελή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τους επιβάτες. Ας θυμούνται όσοι ενοχλήθηκαν και κάνουν “νουθεσίες” για τη στήριξη του τουρισμού ότι αν συνεχιστεί το μπάχαλο με το συνωστισμό και τους ανύπαρκτους ελέγχους, μοιραία θα έρθουν τα κρούσματα και τότε είναι που ο τουρισμός θα τιναχτεί ολοκληρωτικά στο νησί.

Η προστασία της υγείας δεν έχει ούτε φιλοκυβερνητικό, ούτε αντιπολιτευτικό πρόσημο και ας αφήσουν τις προσωπικές επιθέσεις διάφοροι τοπικιστές που στοχοποιούν χυδαία όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα και υπονοούν ότι οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να αποσιωπούν ειδήσεις.  Για να μην θυμηθούμε βέβαια ότι την περίοδο της έξαρσης στην Ξάνθη, οι Θασίτες Ξενοδόχοι δεν δεχόντουσαν κρατήσεις από Ξανθιώτες.

Τον τουρισμό όμως τον έσωσαν φέτος οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού που άνοιξαν αν και καταγράφουν ζημίες. Μετά την καταστροφική διαχείριση που έγινε στα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία, αναγκάζονται να λειτουργήσουν με πολύ χαμηλή πληρότητα και παρόλα αυτά να στηρίξουν  την απασχόληση και την στοιχειώδη κίνηση στο νησί. Τέλος, για τις χυδαιότητες και τις συκοφαντίες διαφόρων γραφικών, το λόγο θα έχει προφανώς η Δικαιοσύνη.

Η Ξάνθη, από την άλλη, παραμένει χαμηλά στα κρούσματα αν και πανελλαδικά όσο και στις γειτονικές περιοχές έχουμε πολύ επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας. Πλήρωσε βαρύ τίμημα μέχρι σήμερα, κοινωνικό και οικονομικό, και πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο αυτή η καλή εικόνα. Αυτό σημαίνει τήρηση των πρωτοκόλλων, αποφυγή συνωστισμών και όχι άλλο “δε βαριέσαι”, που αποδείχτηκε καταστροφικό.

Αυτό δεν απαλλάσσει τις αρμόδιες αρχές από τις ευθύνες που τυχόν έχουν για τη διαχείριση της κατάστασης. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, η προτεραιότητα είναι να  διαφυλάξουμε και να σώσουμε την περιοχή και, όταν περάσει η μπόρα, σε νεκρό χρόνο θα γίνει και η κριτική που αναλογεί σε κάθε παράγοντα για το ξέσπασμα αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην περιοχή.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα για την Ξάνθη θα είναι να οδηγηθεί σε διάλυση η ποδοσφαιρική μας ομάδα. Είναι γνωστό ότι δέχτηκε έναν ανελέητο πόλεμο φέτος από οργανωμένα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ότι έγιναν και λάθη βέβαια, και παραμένει στην αβεβαιότητα. Ο ΑΟΞ έκανε μεγάλα πράγματα την τελευταία 30ετία με πολύ χειροπιαστό αποτέλεσμα στη φήμη και την οικονομία της περιοχής αλλά στο τέλος το συναίσθημα φεύγει και οι αποφάσεις είναι ψυχρές

Κάποιοι ενδεχομένως να είχαν διαφορετική προσέγγιση σε πολλά ζητήματα και ίσως δεν έγινε συχνά αντιληπτή η επιθυμία της “λαϊκής βάσης” της ομάδας αυτά τα 30 χρόνια και η ομάδα έγινε απρόσωπη. Όμως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι φίλαθλοι παρακολουθούν και δεν συνδιοικούν. Ακόμη και στο υποκοσμιακό ελληνικό ποδόσφαιρο. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει αυτός που έχει “τα κλειδιά” και τις μετοχές της ομάδας, είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί του.