Στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Σωματείο του Νοσοκομείου Ξάνθης ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο είχε καταφέρει να “σπάσει” την παντοδυναμία της ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ και να κερδίσει με τη -διακριτική- υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Οφειλόταν στη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των -σκληρά- εργαζόμενων απέναντι στις παλιές συνδικαλιστικές πρακτικές . Στην πορεία, για ένα περίεργο λόγο ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και συνδικαλιστικά στελέχη του, άρχισαν να υπονομεύουν τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που είχε διορίσει ο … ΣΥΡΙΖΑ !

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από τη διακυβέρνηση, η Διοίκηση άλλαξε αλλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζονται πλέον με το παλιό “κατεστημένο” της ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ στο Νοσοκομείο Ξάνθης, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες και τις προσεχείς αρχαιρεσίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθαν και οι δύο παραιτήσεις από το Δ.Σ. του Νοσοκομείου που πιστοποίησαν ακριβώς ότι κάποιοι διατηρούν ανεξάρτητη συνδικαλιστική λογική την ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν μετακινηθεί απέναντι. Για όσους πρωταγωνιστούν σε ανίερες συμμαχίες, καλό είναι να θυμούνται ότι τα “ηθικά πλεονεκτήματα” δεν κερδίζονται με αυτάρεσκα λόγια αλλά αποδεικνύονται έμπρακτα.

Δεν αποκλείεται σύντομα,  αυτοί που αμφισβήτησαν την προηγούμενη διοίκηση (συνδικαλιστές και στελέχη), να υπονομεύουν και τη σημερινή Διοίκηση, αν δεν το κάνουν ήδη.  Όχι όμως με κριτήρια αντιπολιτευτικά ή με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.Αλλά εξυπηρετώντας τις εσωτερικές συγκρούσεις κυρίως στη ΝΔ ή άλλα συντεχνιακά συμφέροντα εντός του Νοσοκομείου. Το τυρί το είδαν, τη φάκα θα τη δουν στο μέλλον…

Σε ό,τι αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα παράδειγμα των αντιλήψεων που πρέπει να καταπολεμήσει για να γίνει ένα ανοιχτό κόμμα που θα εκφράζει όλη τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Εκτός αν συνεχίσουν να αλωνίζουν φράξιες από εξουσιομανείς που τη μια μέρα συμμαχούν με παλαιοκομματικές πρακτικές και την επομένη  αναμασούν τσιτάτα και συνθήματα των κοινωνικών δικτύων, υποδυόμενοι τους αριστερούς.

Έστω και με καθυστέρηση πάντως το Νοσοκομείο απέκτησε το μοριακό αναλυτική PCR και τα αποτελέσματα των τεστ βγαίνουν σε δύο ώρες. Πρόβλημα υπάρχει βέβαια με τον ιό του Δυτικού Νείλου και την αιμοδοτική καραντίνα για τους κατοίκους του Τοπείρου. Βέβαια, είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε ότι καιρός είναι το αίμα που συλλέγεται από τους Ξανθιώτες να μένει στην Ξάνθη και να μην ταξιδεύει σε Νοσοκομείο της Αθήνας… Και σίγουρα την ευθύνη για αυτό δεν την έχει, και ούτε την είχε ποτέ, το Νοσοκομείο.

Η Ξάνθη πάντως, μετά από τρομερό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος αφήνει πίσω της τον κοροναϊό. Ανησυχεί βέβαια η Καβάλα και αυτό προκαλεί και τα προφανή “πειράγματα” στους γείτονες γιατί η Ξάνθη ασχολείται ήδη με τον Ιό του Δυτικού Νείλου, άρα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά. Στα σοβαρά πάντως, καθώς έφτασε το Κουρμπάν Μπαϊράμ και η πόλη και τα χωριά είναι γεμάτα από επισκέπτες που ήρθαν να γιορτάσουν, καλό να υπάρξει εγκράτεια και να τηρηθούν όλα τα μέτρα. Για το καλό όλων γιατί μια τρίτη έξαρση, δεν θα καταστρέψει απλώς τα τελευταία ερείπια της τοπικής οικονομίας αλλά θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή.

H Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη ξεκίνησε τις εργασίες της στη Βουλή. Επιφυλάξεις προφανώς και υπάρχουν γιατί η προηγούμενη εμπειρία ήταν πολύ επώδυνη. Τόσο γιατί δεν είχαν γίνει ουσιαστικά βήματα για τη στήριξη της περιοχής όσο και γιατί οι όποιες πολιτικές εφαρμόστηκαν στη συνέχεια, απέτυχαν παταγωδώς, γέμισαν τσέπες επιτήδειων και αεριτζήδων και άφησαν “κουφάρια”, με μηδενικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Αυτή η μίζερη και νοσηρή λογική εξάλλου, που εδραιώθηκε κάποτε στα μπλόκα με την επίκληση των “εθνικών κινδύνων”, είναι αυτή που εξέθρεψε την επιδοματική αντίληψη που αποδείχτηκε -και συνεχίζει να είναι- καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία της περιοχής. Καλό είναι, εφόσον υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης να προκύψουν ενεργητικές πολιτικές ως ένα “εθνικό σχέδιο” και όχι πυροτεχνήματα για αφελείς. Το πρόβλημα των αντι-κρατιστών, ειδικά στην περιοχή, είναι ότι τα κρατικά λεφτά κάποτε τελειώνουν…