Την Τρίτη 21/7/2020 κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Ξάνθης. Συνομίλησε με εργαζόμενους, το Σωματείο και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

“Οι εργαζόμενοι με τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «υπερβάλουν εαυτόν» για να περιθάλψουν με ασφάλεια δεκάδες περιστατικά κορωνοϊού και τους υπολοίπους ασθενείς”, αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ξάνθη είναι μαζί με την Καστοριά οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, ενώ η Ξάνθη -σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ- συνεχίζει να πλήττεται για συγκεκριμένους λόγους: Από τη μία λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα και από την άλλη, λόγω έλλειψης μαζικών προληπτικών ελέγχων για κορωνοϊό στη κοινότητα.

“Οι ΚΟΜΥ (Κινητές ΟΜΑΔΕΣ Υγείας) που είναι επιφορτισμένες με αυτό το έργο είναι άφαντες.Κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν αρκούν και σε πολλές περιπτώσεις οικειοθελώς η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων γίνεται από προσωπικό του Νοσοκομείου. Ο πιο σημαντικός λόγος διασποράς του ιού είναι η έλλειψη μοριακού αναλυτή στο Νοσοκομείο για να εξετάζονται τα τέστ και να εκδίδονται έγκαιρα τα αποτελέσματα. Εξαιτίας αυτού το Νοσοκομείο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό”, τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι υγειονομικοί.

Τα τεστ στέλνονται στην Αλεξανδρούπολη για αποτελέσματα

Τα ύποπτα δείγματα από τους εισαγόμενους τουρίστες για τον εργαστηριακό έλεγχο στέλνονται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και κάνουν 2-4 ημέρες να εκδοθούν τα αποτελέσματα, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία συμπληρώνει ότι πάνω από 120 θετικά κρούσματα έχουν προσέλθει στο Νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι πάσχουν. Πάνω από 70 περιστατικά κορωνοϊού νοσηλεύτηκαν από 2 έως 5 ημέρες και κάποιοι εξ’ αυτών στη ΜΕΘ. Όταν διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα ότι είναι θετικό στον κορωνοϊό, διακομίζεται στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Η Διοίκηση του νοσοκομείο Ξάνθης ενημέρωσε την ΠΟΕΔΗΝ ότι θα εγκατασταθεί μοριακός αναλυτής στο Νοσοκομείο και θα εξετάζονται τα δείγματα.

“Είναι μια θετική εξέλιξη καθότι θα υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών. Δυστυχώς όμως δεν επιλύονται τα προβλήματα της περιοχής καθότι το εν’ λόγω μηχάνημα όπως ενημερωθήκαμε από την Διοίκηση θα εξετάζει μόνο τα δείγματα των ύποπτων κρουσμάτων που προσέρχονται στο Νοσοκομείο με συμπτώματα και όχι όσα δείγματα λαμβάνονται δειγματοληπτικά στην Κοινότητα ή από ιχνηλάτηση. Τα εν’ λόγω δείγματα θα συνεχίσουν να στέλνονται στην Θεσσαλονίκη ή Αθήνα με μεγάλη καθυστέρηση και κίνδυνο διασποράς του ιού στην περιοχή”.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Υπουργό Υγείας να θωρακίσει το υγειονομικό σύστημα της περιοχής να επιλύσει τα προβλήματα του Νοσοκομείου ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.