Περισσότερα από 7.000 τέστ πραγματοποιηθήκαν τον τελευταίο ενάμιση μήνα σε όλη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, σε μια  συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο κίνδυνος της συνεχούς μετάδοσης του κορονοϊού. Αυτός τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης επισημαίνοντας ότι η Ξάνθη είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην ελληνική επικράτεια με τον μεγαλύτερο αριθμό δειγματοληπτικών τεστ που διενεργήθηκαν.

Ο κ. Τσέπελης επισημαίνει ότι υπάρχει μια ικανοποίηση και συνάμα αισιοδοξία από την αισθητή μείωση που παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας, τονίζει ωστόσο ότι «δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε να τηρούμε όλα όσα προβλέπονται. Είναι γεγονός ότι από την στιγμή που εφαρμόστηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, από την στιγμή που τηρήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα,  σήμερα μπορούμε να λέμε ότι τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά».

Ο δήμαρχος Ξάνθης υπογραμμίζει ακόμα ότι «οι πολίτες  πειθάρχησαν απόλυτα και συνεχίσουν με υπευθυνότητα να τηρούν όλα όσα προβλέπονται επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του κόσμου στα δειγματοληπτικά τεστ ήταν ιδιαίτερα μεγάλη γεγονός που φανερώνει την ανησυχία αλλά και το ενδιαφέρον τους για τη δημόσια υγεία».

 Τα τεστ αντισωμάτων που πραγματοποιήθηκαν όλες τις προηγούμενες εβδομάδες θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι και σήμερα, ενώ στη συνέχεια θα σταματήσουν καθώς έτσι ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδιασμού που είχε υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής συνεχίζονται να γίνονται κανονικά τα τεστ στο drivet hrough συνεργείο που βρίσκεται στο 3ο χλμ Ξάνθης – Καβάλας.

Ο κ. Τσέπελης σημειώνει ότι εφόσον υπάρξει ανάγκη και στο μέλλον τα δειγματοληπτικά τεστ θα επαναληφθούν, ενώ τονίζει με έμφαση ότι «τώρα πλέον ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Δε φοβόμαστε, δεν τρομάζουμε, κοιτάζουμε το πρόβλημα στα μάτια και το αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα και ψυχραιμία γιατί τώρα ξέρουμε τον τρόπο και έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε». 

Την ικανοποίησή  του  για τη μείωση που παρουσιάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καραδέδος σημειώνει ότι παρά την σημαντική μείωση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην περιοχή, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από τους τοπικούς φορείς και το γενικό πληθυσμό προκειμένου να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε στενάχωρες καταστάσεις. Τα μέτρα που ελήφθησαν, έστω και με καθυστέρηση, τελικά απέδωσαν και τα μέτρα αυτά αποτελούσαν πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συνεχή μετάδοση του κορονοϊού. Βλέποντας τι γίνεται σε άλλες περιοχές ανά τον κόσμο, νομίζω πως τα καταφέραμε καλά, ώστε τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού».

Ο κ. Καραδέδος δεν κρύβει την ενόχλησή του από το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους διοικητικούς και υγειονομικούς φορείς για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή, ενώ επισημαίνει πως η εφαρμογή όλων των μέτρων πολύ νωρίτερα θα είχε καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος». 

Ο πρόεδρος του Ιατρικούς Συλλόγου Ξάνθης σημειώνει τέλος ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, «είναι θετικό στοιχείο η μείωση των κρουσμάτων, προσωπικά πιστεύω ότι τα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης ξεπέρασαν τα 350. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επαγρύπνηση και συνεχή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων από τους πολίτες».  

ΑΠΕ/ΜΠΕ