Τα διαρκώς μειωμένα και, τελευταία, μηδενικά κρούσματα του κοροναϊού στην Ξάνθη είναι ένα θετικό μήνυμα για την έκβαση της πανδημίας, αν και η περιοχή πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα, περιορισμούς, οικονομική καταστροφή, επιβάρυνση των υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και ανθρώπινο κόστος από τον κοροναϊό.

Μετά από πολύμηνες περιπέτειες, η κατάσταση ομαλοποιείται όμως, στο επίκεντρο τώρα βρίσκεται το Κουρμπάν Μπαϊράμ, η μεγαλύτερη γιορτή των Μουσουλμάνων που γιορτάζεται το τριήμερο 31 Ιουλίου με 2 Αυγούστου.

Ο σκεπτικισμός είναι λογικός γιατί η δεύτερη έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, συνδέθηκε, πολύ λογικά με τον εορτασμό του Σεκέρ Μπαϊράμ, αμέσως μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, όταν είχαν καταργηθεί η βασικοί περιορισμοί και φαίνεται πως υπήρξε πλημμελής λήψη μέτρων προφύλαξης, ειδικά στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης. Για το λόγο αυτό ενόψει της νέας γιορτής, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη,  στις συναθροίσεις, τα οικογενειακά τραπέζια και άλλες δημόσιες συναναστροφές, ειδικά με ηλικιωμένους αλλά και με μετακινούμενο πληθυσμό.

Δεν είναι θέμα διάκρισης, στοχοποίησης ή οποιασδήποτε διαφοροποίησης με βάση το θρήσκευμα αλλά μια πραγματικότητα καθώς οι πιστοί πρέπει να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα αλλά, ταυτόχρονα, να φροντίσουν για την υγεία των ίδιων, των οικογενειών τους και των συμπολιτών τους.

Για το λόγο αυτό αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση και οδηγία σε συνεργασία τις τοπικές αρχές ώστε να αποφευχθεί μια τρίτη αναζοπύρωση της πανδημίας με κάθε τρόπο.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι για όσες ομάδες πληθυσμού, δέχονται παρατηρήσεις και πιέσεις για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, είναι ότι παρακολουθούν στα ΜΜΕ προκλητικές παραβιάσεις των μέτρων σε άλλες περιοχές από μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και επιλεκτική ευαισθησία. Όμως επειδή η περιοχή, και ειδικά αυτή του Εχίνου και του Δήμου Μύκης, έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα, και μόνο από άποψη αυτοσυντήρησης και χωρίς να περιμένει κανείς τις συστάσεις των αρμόδιων, πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στην προσεχή μεγάλη θρησκευτική γιορτή.

xanthi2.gr