Αποστολή εξετελέσθη για τους παίκτες της Ξάνθης, καθώς ο σημερινός βαθμός κόντρα στην ΑΕΛ αποδείχθηκε… χρυσός, καθώς ο Πανιωνίος είναι αυτός που θα αποχαιρετήσει την Super League. Όσον αφορά την αναμέτρηση, είχε καλό ρυθμό από την αρχή, ωστόσο υπήρξαν αρκετές… μονομαχίες και νεύρα ανάμεσα στους παίκτες!

Για την Ιστορία, πριν από 30 ακριβώς χρόνια, το 1990 στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία, η Ξάνθη σώθηκε χάρη στην ισοπαλία Λάρισας και Πανιωνίου που υποβίβασε τους Νεοσμυρνιώτες. Το 2020 η Λάρισα ήταν απέναντι από την Ξάνθη αλλά η ισοπαλία του Ατρόμητου στο Περιστέρι, υποβίβασε και πάλι τον Πανιώνιον

Το ματς και πώς κύλησε:

Ο τεχνικός της ΑΕΛ,Μιχάλης Γρηγορίου, παρέταξε την ομάδα του με σχηματισμό 4-2-3-1, έχοντας τον Κρίστινσον κάτω από τα δοκάρια και τους Μπέρτο, Ζίζιτς, Μάρκοβιτς και Φίλιπ στην άμυνα. Στην μεσαία γραμμή άρχισαν οι Ηλιάδης – Σεσέροβιτς, ενώ ο Τόρζε ήταν δεξιά μπροστά και αριστερά ο Βινίσιους που πήρε τη θέση του Παπάζογλου την τελευταία στιγμή (σ.σ. τραυματίστηκε στο ζέσταμα). Από εκεί και πέρα, επιτελικός αγωνίστηκε ο Μιλοσάβλιεβιτς και στην κορυφή ήταν ο νεαρός Πινακάς.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραγεωργίου, προχώρησε σε σχηματισμό 4-2-3-1, έχοντας τον Αμπάντ κάτω από την εστία, ενώ η τετράδα της άμυνας αποτελούνταν από τους Μπαξεβανίδη, Λισγάρα – Καρασαλίδη και Κασάδο. Στα χαφ ήταν οι Κοβάσεβιτς και Τερκί, αριστερά ο Ντε Αμορίμ, δεξιά ο Σταρτζέον, επιτελικός ο Τζουρίτσκοβιτς και στην κορυφή ο Γκαργκαλατζίδης.

Μπήκε δυνατά η Ξάνθη

Στο πρώτο μέρος, η Ξάνθη ήταν αυτή που κατάφερε να μπει δυνατά στην αναμέτρηση, όπου μόλις στο τρίτο λεπτό του αγώνα, έφτασε πολύ κοντά στο γκολ. Συγκεκριμένα μετά από λάθος του Ηλιάδη, ο Τζουρίτσκοβιτς έβγαλε καταπληκτική μπαλιά στο χώρο για να εκμεταλλευτεί την κίνηση στο χώρο που έκανε ο Ντε Αμορίμ, ωστόσο ο τελευταίος αν και βγήκε τετ – α – τετ, δεν κατάφερε να κερδίσει τον Κρίστινσον, ο οποίος πραγματοποίησε εκπληκτική επέμβαση. Η απάντηση της ΑΕΛ ήρθε πέντε λεπτά μετά, με διαγώνιο σουτ του Τόρζε έξω από την περιοχή, ωστόσο ο πορτιέρε της Ξάνθης κατάφερε να μπλοκάρει σταθερά την μπάλα. Από εκεί και πέρα το ματς ήταν ισορροπημένο ανάμεσα στις δυο ομάδες, με την Ξάνθη να έχει την κατοχή, αλλά δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της ΑΕΛ, η οποία από την πλευρά της απειλούσε κυρίως από τις πλευρές.

Διπλή ευκαιρία για ΑΕΛ

Στην επανάληψη, η ΑΕΛ κατάφερε να δημιουργήσει δυο αξιόλογες ευκαιρίες μέσα σε διάστημα τριών λεπτών. Αρχικά στο 59΄, με τον Βινίσιους να πιάνει καταπληκτικά την κεφαλιά, ωστόσο η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ στο 61’, ο Σεσέροβιτς έκανε το σουτ μετά από ωραίο γύρισμα του Μιλοσάβλιεβιτς, ωστόσο η μπάλα πέρασε εκ νέου άουτ.

Τρομερό σουτ από τον Φίλιπ, κράτησε ο Αμπαντ!

Στο 93’ λίγο έλειψε η ΑΕΛ να μπει μπροστά στο σκορ! Και αυτό διότι ο Φίλιπ δοκίμασε από μακριά το δυνατό σουτ, με την μπάλα να παίρνει αρκετά φάλτσα και τον Αμπαντ να την διώχνει με δυσκολία σε κόρνερ!

Με το… μυαλό στον Πανιώνιο

Όπως είναι λογικό, όσο κυλούσαν τα τελευταία λεπτά του αγώνα, η Ξάνθη πρόσεχε περισσότερο την άμυνα της, καθώς το μηδέν παρέμενε στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα ο βαθμός της ισοπαλίας για την Ξάνθη κόντρα στην ΑΕΛ, να αποδειχθεί… χρυσός.

Τα στοιχεία του αγώνα:

ΑΕΛ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κρίστινσον, Φιλίπ, Μπέρτος, Ζίζιτς, Μάρκοβιτς (83′ Μιχαήλ), Ηλιάδης, Σεσέροβιτς, Μιλοσάβλιεβιτς (76′ Λουφάκης), Τόρζε, Βινίσιους, Πινακάς

Ξάνθη (Νίκος Καραγεωργίου): Αμπάντ, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Καρασαλίδης, Κασάδο, Τερκί, Κοβάσεβιτς, Τζουρίτσκοβιτς (84′ Κάστρο), Ντε Αμορίμ (89′ Σόσα), Στάρτζεον, Γκαργκαλατζίδης (70′ Φοσέ)

Καραγεωργίου: Παλέψαμε και σωθήκαμε ενώ έχουμε 36 βαθμούς και όχι 24


Αναλυτικά όσα είπε στην κάμερα της NOVA:

«Πολύ άγχος, πίεση, χωρίς να τα αξίζει αυτά η ομάδα. Πρέπει να αναφερθώ στο ότι αυτή η ομάδα κατάφερε να σωθεί ενώ έχει 36 βαθμούς όχι 24. Μια Ελλάδα ολόκληρη ενδεχομένως και το κράτος τα έβαλε με τη μικρή Ξάνθη. Η διαίσθηση μου είναι ότι έπρεπε να έχει μια καλύτερη συμπεριφορά απέναντι μας. Παρ όλες τις δυσκολίες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας. Μερικοί από τους παίκτες κλαίγανε όχι επειδή σωθήκαμε αλλά από την πίεση και το άγχος όλων αυτών των ημερών. Αυτό το άγχος και η πίεση σε πνίγει. Το καταλαβαίνω γιατί μου έχει συμβεί και εμένα πολλές φορές όταν αγωνιζόμουν, μπορεί ο κόσμος να μην μπορεί να το καταλάβει».