Αρκετός κόσμος από διάφορους χώρους, βρέθηκε την Τρίτη στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, ενάντια στη δίωξη του εκπαιδευτικού Τζεμαλή Μηλιαζήμ για ανάρτησή του στο FB.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Παράλληλα εντείνονται οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απροσδόκητη τροπή που έχει πάρει η υπόθεση. Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σημειώνει:

Ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, αναπληρωτής εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη δράση του σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο καθώς έχει υπάρξει εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής στην Ξάνθη, ενώ έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πρόσφυγες.

Ο ανωτέρω εκπαιδευτικός καλείται σε απολογία από την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κατηγορούμενος για αναξιοπρεπή και ανάρμοστη συμπεριφορά δημόσιου λειτουργού εκτός υπηρεσίας (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ε’ του Ν. 3528/2007) – πειθαρχικό παράπτωμα που επισύρει μέχρι και την ποινή της οριστικής παύσης (άρθρο 109 παρ. 1 περ. η’ του Ν.3528/2007) – εξαιτίας δύο κοινοποιήσεων άρθρων με αντιρατσιστικό περιεχόμενο στο facebook, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε κάποια επίσημη τουλάχιστον καταγγελία – εξ’ όσων έχουν γίνει γνωστά – σε βάρος του, και παρά το απαλλακτικό πόρισμα του ενεργήσαντος την προκαταρκτική εξέταση.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υπενθυμίζει στην ελληνική πολιτεία ότι σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ. 3 του Ν. 3528/2007 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης, ενώ εκφράζει έντονη αγανάκτησή για το πρωτοφανές προηγούμενο που δημιουργείται για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς διευρύνεται η έκταση της εξουσίας άσκησης πειθαρχικού ελέγχου ακόμη και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις κρατικές αρχές που φέρονται να ελέγχουν αυτοβούλως λογαριασμούς χρηστών υπαλλήλων τους οδηγώντας τους αναγκαστικά σε αυτολογοκρισία. ”

Δήλωση Ν. Φίλη:

Εξάλλου ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σε ανάρτησή του σημειώνει:

Μέχρι σήμερα, είχα την εντύπωση ότι η Αστυνομία Σκέψης ήταν απλώς δημιούργημα της φαντασίας του σπουδαίου Τζορτζ Όργουελ, στο εφιαλτικό 1984. Να που όπως φαίνεται κατοικεί και στο μυαλό ορισμένων ανώτατων στελεχών της ιεραρχίας του υπουργείου Παιδείας.

Πρόσφατα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης παρήγγειλε έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο εκπαιδευτικός Τζεμαλή Μηλιαζήμ «υπέπεσε σε πειθαρχικό αδίκημα», επειδή φέρεται να κοινοποίησε στο facebook δημοσίευμα της ισπανικής El Pais, στο οποίο πρόσφυγες περιέγραφαν τα παθήματά τους κατά το πέρασμα από την Ελλάδα. Όπως επίσης να σχολίασε αρνητικά ανακοίνωση της Μουφτείας Ξάνθης για το προσφυγικό στον Έβρο.

Ο κ. Μηλιαζήμ είναι συνδικαλιστής, υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στην Ξάνθη με ψηφοδέλτιο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, είχε δεχθεί επίθεση από πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, για την οποία καταδικάστηκαν από τη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό είναι ένα από τα σχόλια για τα οποία κατηγορείται: «Ποιος έκανε τις Μόριες; Ποιος κάνει τις Αμυγδαλέζες; Ποιος τις Μαλακάσες; Ποιος έβγαζε μωρομάνες από τα σπίτια και τις ξαναπέταγε στις λάσπες των στρατοπέδων συγκέντρωσης; (…) σίγουρα δεν είναι οι δικοί μου Έλληνες». Ανάλογα σχόλια έχουν δημοσιευθεί αναρίθμητα στα κοινωνικά δίκτυα -και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε κάθε έκφραση γνώμης.

Εύλογα, το πόρισμα που συντάχθηκε πρότεινε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, καθώς ο εκπαιδευτικός έδωσε διευκρινίσεις ενώ ο διευθυντής και η υποδιευθύντρια του σχολείου που υπηρετεί τον χαρακτήρισαν ως «αφοσιωμένο στο υπηρεσιακό του καθήκον», «ευγενικό και ειλικρινή», «έντιμο οικογενειάρχη».

Δεν ικανοποιήθηκε όμως η υπηρεσιακή ιεραρχία, που επανέρχεται στις 9 Ιουλίου μέσω της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, καλώντας τον κ. Μηλιαζήμ να απολογηθεί για τις δύο κοινοποιήσεις αναρτήσεων με την κατηγορία της «ανάρμοστης και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς για δημόσιο λειτουργό».

Αναρωτιέμαι: διαθέτει επί ΝΔ… τμήμα παρακολούθησης του facebook ο Περιφερειακός Διευθυντής; Ή μήπως δέχεται αναρμοδίως υποδείξεις, ιδιαιτέρως όταν οι αναρτήσεις γίνονται από εκπαιδευτικούς της μειονότητας; Δεν έχει άλλη πιο χρήσιμη δουλειά να κάνει, μια περίοδο που οι ανάγκες των δημόσιων σχολείων έχουν διογκωθεί λόγω και της κρίσης του κορονοϊού, ειδικά δε στην Ξάνθη;

Κι επίσης: το υπουργείο Παιδείας, ακούει; Γνωρίζει την υπόθεση; Βρίσκεται αυτό πίσω από τις εντολές για άσκηση πειθαρχικής δίωξης ή κάποιος άλλος; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι ζούμε ακόμα σε Δημοκρατία ή θέλει να ταυτιστεί στον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων με κάποιον καλό μας γείτονα;

Καλώ την υπουργό να θέσει αμέσως την «υπόθεση» στο αρχείο, όπως ακριβώς προτείνει το διοικητικό πόρισμα που συντάχθηκε.