Κατατέθηκε και ψηφίστηκε την Τρίτη στο Νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση η τροπολογία για την ενίσχυση του 12% ως εργοδοτικού κόστους στην περιφέρεια ΑΜΘ για βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, εξέλιξη που απελευθερώθηκε μετά την κατάργηση των περιορισμών περί κρατικών ενισχύσεων λόγων της πανδημίας, πανευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με την τροπολογία το δημόσιο συμψηφίζει οφειλές προς την εφορία με την επιδότηση του κόστους εργασίας.
Ο Βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης, σε ανάρτησή του σημειώνει:
Κατατέθηκε και ψηφίζεται σήμερα η Υπουργική Τροπολογία με την οποία δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά την επιδότηση 12% του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων των παραμεθόριων περιοχών, ζήτημα που είχα θίξει επανηλειμμένα στους αρμόδιους Υπουργούς . Το 2016 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε Υπουργός κ. Σταθάκης με Υπουργικές Αποφάσεις κατήργησαν την επιδότηση του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές.
Σήμερα με την εν λόγω τροπολογία, έρχεται η Νέα Δημοκρατία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη Θράκη, βρίσκοντας τον τρόπο να αποκαταστήσει μια αδικία ετών, συμψηφίζοντας τα οφειλόμενα από το κράτος ποσά που αφορούν από το 2010 έως το 2015 με φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλου είδους οφειλές των επιχειρήσεων, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο την αναγκαία για την εποχή ρευστότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες την στερήθηκαν. Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για την άμεση ανταπόκριση τους.
Χαρίτου: Αφορά την περίοδο 2010-2015
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου, που τοποθετήθηκε στη Βουλή, πρόκειται «για μία θετική αναμφίβολα εξέλιξη που όμως αφορά, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεση, το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2015. Αφήστε τις θριαμβολογίες κύριοι της πλειοψηφίας. Τι δεν θυμάστε; Πως συσσωρεύτηκε αυτό το χρέος των περίπου 240 εκ; Τίνος δημιούργημα τελικά είναι; Ξεχνάτε ότι γιγαντώθηκε επί των ημερών δικών σας διαδοχικά κυβερνήσεων; Να σας θυμίσω ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει να καταβληθεί η ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Δικές σας είναι οι πληγές που άνοιξαν στο σώμα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Αν είστε σήμερα σε θέση να τις απαλύνετε με τις ρυθμίσεις αυτές, αυτό οφείλεται στο ότι ως χώρα είμαστε σε μία άλλη περίοδο που εμείς την οδηγήσαμε εκτός μνημονίων, χωρίς επιτροπεία, με σταθεροποιημένο οικονομικό περιβάλλον, για να μπορείτε σήμερα να φέρνετε ρυθμίσεις που προφανώς ήταν ασύμβατες με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης με στοχευμένα μέτρα της επιχειρηματικότητας σημείωσε «γιατί δεν αξιοποιείτε το άρθρο 41 του Νόμου 4608/2019 που αναφέρεται στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, σε περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και υψηλή ανεργία; Θα ενεργοποιήσετε επιτελούς αυτήν την υπαρκτή νομοθετική ρύθμιση ή σκέπτεστε να καταργήσετε και αυτό το χρήσιμο νομοθετικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην παραμεθόριο για να μη φανεί ότι αξιοποιείτε μία θετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Οι υπόλοιποι βουλευτές
Ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε για μια αποκατάσταση αδικίας σε βάρος της Θράκης και με την οποία θωρακίζεται και δημιουργείται μια μοναδική αναπτυξιακή προοπτική. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, “τακτοποιούνται οφειλόμενες υποχρεώσεις της Πολιτείας, έναντι των επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής και αίρεται η εικόνα ενός ασυνεπούς, αδιάφορου και τολμώ να πω αχάριστου κράτους, που με τη συμπεριφορά του τα προηγούμενα χρόνια, αδίκησε και κατέστρεψε δεκάδες επιχειρήσεις, διώχνοντας και χιλιάδες ντόπιους στο εξωτερικό”. Ο βουλευτής της ΝΔ, από το βήμα της ολομέλειας, ευχαρίστησε “τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συνέπεια και την ευαισθησία του, τον παριστάμενο υπουργό, τον Χρήστο τον Σταϊκούρα, για την επιμονή και την αποτελεσματικότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα, όλους τους συναρμόδιους υπουργούς που συνέβαλαν, αλλά και τους εκπροσώπους της αγοράς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που όλα τα προηγούμενα χρόνια επέμειναν αθόρυβα και συστηματικά να νικήσουμε την αδικία και την εγκατάλειψη”. Η αδικία για τις επιχειρήσεις της Θράκης και της παραμεθορίου, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ξεκίνησε όταν “βίαια και αιφνιδιαστικά στην αρχή του 2010, σταμάτησε να καταβάλλεται το 12% επιδότηση εργαζομένων και, μάλιστα, ενώ οι επιχειρήσεις είχαν φορολογηθεί και είχαν ισολογίσει τα χρήματα αυτά στον απολογισμό τους. Μια αδικία και ένας παραλογισμός του κράτους, που κορυφώθηκε το 2015, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τις υπουργικές αποφάσεις Σταθάκη, κατήργησε με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο το κίνητρο αυτό, αδιαφορώντας πλήρως για τη μοίρα των επιχειρήσεων της περιοχής και για την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους”. Για αυτό, υπογράμμισε, σήμερα, με την ψήφιση του άρθρου 4 της τροπολογίας, “δεν επιλύουμε απλά μια εκκρεμότητα κρατικής ασυνέπειας, αλλά κλείνουμε τους λογαριασμούς του παρελθόντος για να μπορέσουμε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα πιο ασφαλές και καλύτερο μέλλον”.
Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, ανέφερε πως την “Θράκη δεν πρέπει να την σκεφτόμαστε μόνο την ώρα της ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά να υπάρχει μία διαχρονική φροντίδα και πρόνοια της ελληνικής Πολιτείας στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Η κυβέρνηση – τόνισε – σήμερα διορθώσει μια αδικία που έχει προκληθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στη δίνη του μνημονίου, και έρχεται να δώσει τα οφειλόμενα στις επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία χρωστάει. “Χωρίς παραγωγικό ιστό δεν θα έχουμε Θρακιώτες, και χωρίς Θρακιώτες δεν έχουμε εθνική άμυνα και δεν έχουμε την ασφάλεια και την ειρήνη που όλοι οι Έλληνες δικαιούμαστε και αξίζουμε και πρέπει να έχουμε”, συνέχισε ο κ. Καιρίδης. Η τροπολογία αυτή, “είναι το προεόρτιο μιας ευρύτερης αναπτυξιακής στρατηγικής για τη Θράκη και όλη την παραμεθόριο, η οποία θα ξετυλιχθεί τους επόμενους μήνες”. Ο βουλευτής, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικές για την Θράκη, τόσο οι ρυθμίσεις που αφορούν τα θέματα για την αξιοποίηση του λιμένα και της ζώνης της Αλεξανδρούπολης, όσο και το μείζον θέμα της απόδοσης των οφειλομένων του 12% στις επιχειρήσεις της παραμεθορίου, καθώς παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού με υποχρεώσεις του παρελθόντος, αλλά και μελλοντικές των επιχειρήσεων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπογράμμισε από την δική του πλευρά, πως “επαινούμε και εμείς αυτή την τροπολογία”, υπενθύμισε ότι ως Κίνημα Αλλαγής, η κ. Γεννηματά “έκανε την πρόταση που έγινε δεκτή, για τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη Θράκη” διαφώνησε όμως με την συγκεκριμένη ρύθμιση που έχει όριο το έτος 2010, λέγοντας πως “και το 2009 ήταν και αυτό ένα έτος όπου υπήρχαν προβλήματα και θα έπρεπε να το δείτε με λίγη περισσότερη χρονική άνεση”. Επίσης, διαφώνησε και με τον όρο της παραίτησης των επιχειρήσεων από τυχόν ένδικα μέσα στα οποία έχουν προσφύγει, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σε μια περίπτωση στρεβλής εφαρμογής της διάταξης από την διοίκηση, ο επιχειρηματίας να μην μπορεί να διεκδικήσει τα συμφέροντά του.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τροπολογία για την Θράκη, ανέφερε πως προωθείται η ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και η σημερινή, έχει συμφωνήσει ότι αυτός θα πρέπει να παραδοθεί στα αμερικανικά συμφέροντα. Γι’ αυτό οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, πήγαιναν με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη για να επιθεωρήσει την κατάσταση, για το πώς προχωρούν για παράδειγμα οι εργασίες κατασκευής της νέας βάσης επισκευής των αμερικανικών ελικοπτέρων, για το πώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για την ιδιωτικοποίησή του, για το πώς θα γίνουν οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου αποθήκευσης και ο βόρειος αγωγός”.Μετατρέπετε είπε “επί της ουσίας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ένα λιμάνι το οποίο εξυπηρετεί τους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και μετατρέπετε συνολικά την περιοχή σε περιοχή πεδίου βολής”. Σχετικά με την διάταξη για τα επιχειρηματικά κίνητρα, μίλησε για “επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γιατί λέτε ότι εκεί ‘φυλάττουν Θερμοπύλες’. Φέρτε, όμως, έναν απολογισμό. Τι έγιναν τα σκανδαλώδη κίνητρα τα οποία πήραν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη Θράκη όλες τις προηγούμενες δεκαετίες; […] Με το κίνητρό αυτό, όπως και όταν έπαιρναν το 12%, δεν θα αλλάξει κάτι για τους εργαζόμενους, ούτε και με την ανεργία”.