meiono

Κριτική στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της στην έξαρση της πανδημίας στην Ξάνθη και την άρνηση ανάληψης ειδικών μέτρων για την περιοχή, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων, ασκεί ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ. Αφορμή στάθηκε η κοινοβουλευτική του ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, που απαντήθηκε μόνο στο δεύτερο σκέλος.

Αναλυτικά:

Η κατάσταση στη χώρα την φετινή χρονιά δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή. Μόλις μέσα σε έξι μήνες από χώρα με αυξανόμενο ΑΕΠ και μειούμενη ανεργία μετατράπηκε σε χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής με τις προβλέψεις της ύφεσης να δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον 10%, ενώ μετά τις απώλειες στον τουρισμό το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο. 

Σε ακόμα πιο δυσχερή κατάσταση βρίσκονται ορισμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να έχουν τις περισσότερες απώλειες από την πανδημία του κορωνοϊού. Μια τέτοια περιοχή είναι η Ξάνθη και ιδιαίτερα ο Δήμος Μύκης, που τον τελευταίο καιρό παρουσιάστηκαν από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και τις φυλλάδες ως παράδειγμα προς αποφυγή για όλη τη χώρα. Φυσικά, όλοι αυτοί ξέχασαν να αποδώσουν τα λάθη στη διαχείριση του κορωνοϊού στους διαχειριστές της πανδημίας και δη στην Κυβέρνηση, που δεν κατόρθωσε ακόμα και σήμερα να φτιάξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και να βρει λύσεις για το οικονομικό αδιέξοδο ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. 

Την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του νομού Ξάνθης θέλαμε να καταδείξουμε με την ερώτηση που καταθέσαμε προς το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας (με αρ. Πρωτ.: 7483/18-6-2020). Όμως, για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση φάνηκε απρόθυμη να κατανοήσει τις δυσκολίες της περιοχής μας. Στην ερώτηση αυτή απάντησε το Υπουργείο Εργασίας με αερολογίες, οι οποίες μας προκαλούν εντονότερη ανησυχία. Αφού ανέλυσε εκτενώς τα μέτρα που ελήφθησαν κατά την διάρκεια της καραντίνας για όλη τη χώρα και ανέδειξε την έλλειψη πρόβλεψης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους κατέληξε ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα που αφορούν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. 

Η επιλογή της Κυβέρνησης να μην λάβει καμία πρόνοια προκειμένου να στηρίξει την περιοχή μας μόνο τυχαία δεν είναι. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει ότι ξέρει πολύ καλά να κάνει χάρες στους δικούς της, να επενδύει κρατικό χρήμα, χαρίζοντας 20 εκατ. στα ΜΜΕ, να συγκαλύπτει σκάνδαλα και να μοιράζει απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν έχει προβλέψει ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση του νομού Ξάνθης που τόσο καιρό με την καραντίνα κατέστη οικονομικά ανενεργός. 

Επειδή, λοιπόν, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο για την τοπική οικονομία της Ξάνθης και τους εργαζομένους της, συνιστούμε στην Κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό των πολιτών και να ασχοληθεί με  την πραγματική εικόνα της περιοχής. Τα γενικά μέτρα που ελήφθησαν προ τετραμήνου για ολόκληρη την χώρα δεν μπορούν να καλύψουν την ολική καταστροφή στην τοπική μας οικονομία. Απαιτούνται άμεσα γενναίες ενισχύσεις που να καταλαμβάνουν όλους τους κλάδους της παραγωγικής ζωής της Ξάνθης και βέβαια ενίσχυση του τοπικού συστήματος υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Ας πάψει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να κωφεύει κι αντί να ξοδεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού σε ημετέρους, ας ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και την επιβίωση των πολιτών στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.  

Η απάντηση του Υπ. Εργασίας

απαντηση έκτακτα μέτρα στήριξης

Η ερώτηση του βουλευτή

ερωτηση έκτακτα μέτρα στήριξης