Στις μέχρι τώρα επιστημονικές εκτιμήσεις, οι οποίες εξάγονται από τη διενέργεια χιλιάδων τεστ ανίχνευσης του ιού στο γενικό πληθυσμό σε όλη την Π.Ε.Ξάνθης εστίασε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ετοιμότητας και απόκρισης του Ε.Ο.Δ.Υ, κ. Σπύρος Σαπουνάς.

Ο κ. Σαπουνάς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη περιοχή σε ολόκληρη της χώρα που να έχει διενεργηθεί αυτός ο αριθμός δειγματοληπτικών ελέγχων στο γενικό πληθυσμό, όπως έγινε, και συνεχίζει να γίνεται, στην Π.Ε.Ξάνθης.

Η επιστημονική εκτίμηση, η οποία εξάγεται από τα αποτελέσματα των χιλιάδων τεστ, είναι ότι υπάρχει ενεργή εστία στην ορεινή Ξάνθη και η λήψη περιοριστικών μέτρων στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος που επιβεβαίωσαν τα τεστ.

Δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα στο Δήμο Ξάνθης, στα γεωγραφικά όρια του οποίου –στην πόλη, σε συνοικίες της πόλης και σε κοινότητες όλου του Δήμου- διενεργήθηκαν χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν αποδείχθηκε ότι σχετίζονταν, με κάποιο τρόπο, με την ορεινή Ξάνθη.

Από την διαδικασία της ιχνηλάτισης, στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε εξάπλωση. Στο Δήμο Ξάνθης δεν παρουσιάστηκε επιπολασμός (σ.σ. επιπολασμός : η συχνότητα δηλαδή εμφάνισης και εξάπλωσης της νόσου σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Αυτό όμως δεν σημαίνει , υπογράμμισε με έμφαση, ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός : ‘επιβάλλεται η συνεργασία όλων των πολιτών στην τήρηση των μέτρων που ανακοινώνονται ώστε το συντομότερο δυνατό να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Το πότε κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα καθώς παρουσιάζει μια δυναμική ο ιός ως προς την εξάπλωση του.

Εκτιμούμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα βοηθήσουν σε κάποιο ποσοστό στον περιορισμό, εφόσον τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας’, επισήμανε ενώ κλείνοντας ευχαρίστησε τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Ακούστε τον προϊστάμενο της διεύθυνσης ετοιμότητας και απόκρισης του ΕΟΔΥ , κ. Σπύρο Σαπουνά.

Από τη Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης