Σε ανακοίνωση με τίτλο “Κοιθωφελής Ανεργία” η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, αναφέρει:

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την αύξηση της ανεργίας που συντελείται τους τελευταίους μήνες σε πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ανήλθαν τον φετινό Μάιο σε 1.103.701 από 842.274 του Μαΐου του 2019 (αύξηση κατά 31%). Aπό την αύξηση δε γλίτωσε και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης με 57.005 άνεργους τον φετινό Μάιο έναντι 47.924 ανέργων τον Μάιο του 2019 (αύξηση κατά 19%). Εύλογα μπορεί να αναλογιστεί κανείς ότι η εν λόγω αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στην πανδημία του Covid-19, ωστόσο η ανοδική πορεία της ανεργίας ήταν προδιαγεγραμμένη, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2019, σε σχέση με αυτά του 2020, όπου ακόμα δεν είχε κάνει την εμφάνιση της, στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2020 ανήλθαν σε 1.069.285 έναντι των 949.385 του Φεβρουαρίου 2019 (αύξηση 12,6%), ενώ για την ΑΜ-Θ οι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2020 ανήλθαν σε 56.106 έναντι των 52.096 του περασμένου έτους (αύξηση 7,7%).

Η αυξητική αυτή τάση οφείλεται κατά βάση στα πρώτα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τις πρώτες κιόλας βδομάδες της διακυβέρνησής της, κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών συμφερόντων που την έφεραν στην εξουσία.

  • Η κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων, 
  • το πάγωμα των μισθών, 
  • η κατάργηση του κοινωνικού μερίσματος που δινόταν τα Χριστούγεννα και της 13ης σύνταξης, 

συνέβαλαν καθοριστικά στην καθίζηση της αγοράς προ πανδημίας, περιορίζοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια τις θέσεις εργασίας.

Παράλληλα περιορίστηκαν σημαντικά τα προγράμματα επιδότησης εργασίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ διακόπηκαν χωρίς να δοθεί παράταση προγράμματα που ήδη έτρεχαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν χαρακτηριστεί από μεγάλη επιτυχία και σημαντική κοινωνική ανταποδοτικότητα

Ένα από αυτά ήταν και το πρόγραμμα για τους «Νέους Επιστήμονες» με στόχο τον περιορισμό του brain drain, όπου για πρώτη φορά προκρινόταν η εργασία σε νέους και νέες σε ειδικότητες με εξειδικευμένα επιστημονικά πεδία σε φορείς και υπουργεία, με βασικό μισθό στο ύψος του δημοσίου υπαλλήλου για 12 μήνες και με τη δυνατότητα παράτασης. Η διακοπή αυτού του προγράμματος σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία, την τεράστια ύφεση και την απορρύθμιση της εργασίας ενδέχεται να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό. Να μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη φυγή νέων επιστημόνων από τη χώρα μας συνέβη την πενταετία 2010-2015 με 200.000 νέους επιστήμονες να εγκαταλείπουν την πατρίδα μας, αναζητώντας καλύτερη τύχη. 

Ωστόσο η υποτίμηση των προγραμμάτων δε σταματάει εδώ, καθώς το υπουργείο εργασίας υπό τον κ. Βρούτση, επαναφέρει μια από τις χειρότερες ρυθμίσεις αποδιάρθρωσης των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας. Το νέο κοινωφελές πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα μέρος των χαμένων από το πρόγραμμα επιστημόνων θέσεων και αφού καθυστέρησε να εκδοθεί τέσσερις, και πλέον, μήνες, προβλέπει την αποτυχημένη συνταγή με κατάρτιση 150 ωρών ακόμα και στους πλέον εξειδικευμένους, ενώ η μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων, θα πηγαίνει στα ιδιωτικά ΚΕΚ αντί για τους πραγματικούς δικαιούχους, τους άνεργους.

Η επιστροφή σε δοκιμασμένες αποτυχημένες συνταγές που επιλέγει η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τα ήδη οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και πριονίζει το μέλλον της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ συντασσόμενος με την κοινωνική πλειοψηφία είναι εδώ για να αγωνιστεί για την προκοπή των πολλών και όχι την ευημερία των λίγων.