Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης Μ. Μπαράν, σημειώνει:

Δυσάρεστη εξέλιξη για την Θράκη και φυσικά την πολύπαθη Ξάνθη αποτέλεσε η απόφαση για “κλείσιμο” των οδικών συνόρων της Θράκης με την γείτονα Βουλγαρία επιτρέποντας μόνο την είσοδο από το συνοριακό φυλάκιο του  Προμαχώνα.

Η διέλευση οχημάτων μόνο για “σοβαρούς λόγους” και όχι για τουριστικές εξορμήσεις, την στιγμή που η Θράκη έχει κατάφωρα πληγεί  οικονομικά από το κύμα του κορονοϊού και ενώ ξεκίνησε και επίσημα η τουριστική περίοδος, αποτελεί “ταφόπλακα” για τον τουρισμό της περιοχής.

Ξενοδόχοι και λοιποί επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού περίμεναν εναγωνίως το άνοιγμα των συνόρων για να πάρουν μια “οικονομική ανάσα” ώστε να περισώσουν τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσουν τους εργαζόμενούς τους.  

Με τις βασικές πύλες εισόδου από τις Βαλκανικές  χώρες κλειστές θα προκληθεί  ένα “ντόμινο” ακυρώσεων. Αν αναλογιστεί  κανείς και την μειωμένη προσέλευση τουριστών λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που προκλήθηκε λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού η τουριστική κίνηση θα είναι μηδενική.

Από την μια, παροτρύνατε να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, καθώς και οι χώροι εστίασης και από την άλλη κλείνετε τις πύλες εισόδου, όπου αναμένεται η είσοδος τουριστών το επόμενο διάστημα.

Μέχρι σήμερα η ασάφεια που υπάρχει στην τουριστική αγορά επιτείνει την αγωνία των επιχειρηματιών  και των τοπικών κοινωνιών που βασίζουν μέρος του εισοδήματός τους στην θερινή περίοδο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προστατέψει και να βρει άμεσα ουσιαστικές λύσεις  για τους επαγγελματίες και τις οικογένειες που βιοπορίζονται από τον Τουρισμό στην Θράκη;​

 Ο Ερωτών Βουλευτής 

 Μπουρχάν Μπαράν