Περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης με θύμα φοιτήτρια της Πολυτεχνικής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

Αναλυτικά:

Καταδικάζουμε τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε  φοιτήτρια στα μαγειρεία της Φοιτητικής  Λέσχης Ξάνθης το Σάββατο 27/6, από εργαζόμενο μαγειρείων,  και ζητάμε την τιμωρία του  για την πράξη αυτή. Είναι αυτονόητο πως οι φοιτήτριες πρέπει να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην σίτιση, χωρίς να υπάρχει φόβος για οποιασδήποτε μορφή βίας. 

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα μακρύ κατάλογο απαράδεκτων συμπεριφορών-επιθέσεων απέναντι σε γυναίκες που φτάνουν από την ενδοοικογενειακή βία, την σεξουαλική παρενόχληση, μέχρι τον βιασμό και τη δολοφονία των γυναικών.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν  αναπτύσσονται σε κοινωνικό κενό, αλλά στο έδαφος των αντιδραστικών αναχρονιστικών απόψεων για την κοινωνική θέση της γυναίκας. Η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο σύμφυτο με το εκμεταλλευτικό σύστημα, έχει τις ρίζες και τις αιτίες του σε αυτό. Πηγάζει από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις που διαμορφώνονται στα πλαίσιά του. Συνδέεται με τις σάπιες αξίες που κυριαρχούν σε αυτό, με την διαπαιδαγώγηση στα πρότυπα του ατομισμού, του ανελέητου ανταγωνισμού, με τη συκοφάντηση της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, του οργανωμένου αγώνα. 

Σε μια περίοδο, σε ιδιαίτερες συνθήκες  λόγω πανδημίας, με οξυμένα προβλήματα στη στέγαση και σίτιση των φοιτητών,  αντί να υπάρχει ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει τις σπουδές τους, με παροχές σε σίτιση, στέγαση, μεταφορές κα.,  αναγκάζονται οι φοιτήτριες, για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους, να τρέχουν στα αστυνομικά τμήματα και δικαστήρια. 

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση από τη λέσχη και το πανεπιστήμιο του  συγκεκριμένου μάγειρα και την τιμωρία του.

Δυναμώνουμε, ταυτόχρονα,  τη πάλη μας ενάντια στις παλιές και σύγχρονες αντιδραστικές κοινωνικές προκαταλήψεις, ενάντια στις κοινωνικές αντιλήψεις για τις σχέσεις μεταξύ των φύλων, που αναπαράγονται στη σύγχρονη βαρβαρότητα. 

  • Καλούμε σε κινητοποίηση την Παρασκευή  3/7 στην μέριμνα  στις 13:00.
  • Καλούμε σε μικροφωνική και μοίρασμα της απόφασης το Σάββατο 4/7 στη λέσχη στις 13:30.
  • Να απομακρυνθεί ΤΩΡΑ ο εν λόγω εργαζόμενος από την λέσχη και το πανεπιστήμιο συνολικά.