Site icon Xanthi 2

Τα νέα πρόστιμα που ισχύουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το καλοκαίρι

Στα  πλαίσια  της  διαρκούς  ενημέρωσης  των   πολιτών,  η  Διοίκηση  Πυροσβεστικών       Υπηρεσιών   Νομού  Ξάνθης,  έχοντας  ως   στόχο  την εξάλειψη   των κινδύνων  πυρκαγιάς για ξένες  περιουσίες   και  κυρίως   για  την προστασία  της  ανθρώπινης  ζωής ,  τη  μείωση  του αριθμού εκδήλωσης  πυρκαγιών   υπαίθρου και τον περιορισμό των   καμένων   εκτάσεων,  ανακοινώνει   ότι :

    1. Από 11 Ιουνίου 2020  δημοσιεύτηκε και ισχύει η  υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη  με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».
    2. Οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την τυχόν προβλεπόμενη επιβολή, από άλλο κανονιστικό πλαίσιο, διοικητικών μέτρων ή κυρώσεων ή/και την άσκηση ποινικής δίωξης.

1.3 Με την παρούσα ταξινομούνται τα διοικητικά πρόστιμα, καθορίζεται το ύψος και προβλέπεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών, ανά κατηγορία και είδος παράβασης, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) στο πλαίσιο άσκησης της εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, κατόπιν διαπίστωσης μη τήρησης των απαιτούμενων από τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας: 

α) προληπτικών και κατασταλτικών μέσων, μέτρων και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας, 

β) στοιχείων δομικής (παθητικής) πυροπροστασίας, 

γ) τυπικών προϋποθέσεων ως μέρος διοικητικών διαδικασιών, 

δ) μέριμνας για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα για την (δ) κατηγορία προβλέπονται τα εξής:

 

 

 

Επισημαίνεται ότι με βάση τον  Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς  που εκδίδεται καθημερινά από τη Γ.Γ.Π.Π., στα προαναφερόμενα ποσά προστίμου θα υπάρχει  προσαύξηση με συντελεστή βαρύτητας. Σε περίπτωση διαπίστωσης όμοιας παράβασης εντός ενός (1) έτους, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται. Σύμφωνα με την παρ. ε του άρθρου 167 του ν. 4662/2020(Α΄27) καθορίζεται ελάχιστο επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο τα διακόσια (200) ευρώ και μέγιστο τα πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.

Η Πράξη Επιβολής Προστίμου συντάσσεται επί τόπου από τους ελεγκτές του Π.Σ. και εφόσον το πρόστιμο δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα εντός δεκαπέντε (15) ημερών, βεβαιώνεται και εισπράττεται μέσω της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.). Οι παραβάτες εντός πέντε (5) ημερών από την επίδοση της Πράξης δύνανται να υποβάλλουν εγγράφως αντιρρήσεις στο Διοικητή ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ξάνθης.

 

Exit mobile version