Όπως ανακοίνωσε το ΠΑΜΕ:

Αντιπροσωπία συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ. επισκέφθηκαν την Πέμπτη 25 Ιούνη το εργοτάξιο της εταιρίας ΑΚΤΩΡ στο χωριό Δημάριο, για ακόμη μία φόρα, μετά το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε στο έργο που κατασκευάζεται του κάθετου άξονα Ξάνθης – Εχίνου – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Όπως στις 11/1 έχασε την ζωή του ο 23χρονος συνάδελφος Αντώνης Δέλλιος, τώρα στις 19/6 σκοτώθηκε ο οικοδόμος Γκιριτλή Τζιχάτ. Η αντιπροσωπία αποτελούνταν από τον Βογιατζή Κώστα μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τον Κουτσουρά Θανάση και τον Άγγελο Γεράκη, μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. 

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες εργασιών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, αλλά και οι λόγοι του θανατηφόρου ατυχήματος. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν ανά δεύτερη εβδομάδα και Σάββατο, αλλά και καθημερινά υπερωρίες 1 με 2 ώρες, στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα, ενώ κάθε 15 μέρες πηγαίνουν στα σπίτια τους και πρέπει να διανύσουν από 300 – 500 χιλιόμετρα για να δουν τις οικογένειές τους. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαίο που το 90% των ατυχημάτων γίνεται μετά το πέρας του ωραρίου, στις «λεγόμενες υπερωρίες».

Όπως και την προηγούμενη φορά αναδείχθηκε το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ύπαρξη σε καθημερινή βάση τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, η τήρηση των μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας αφού στο πρώτο θανατηφόρο ατύχημα διαπιστώθηκαν από την επιθεώρηση εργασίας ελλείψεις. Οι εργαζόμενοι ρωτούσαν για την στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, της ΓΣΕΕ.

Αναδείχθηκε από τους εκπροσώπους του Π.Α.ΜΕ. η ανάγκη να σηκώσουν κεφάλι, να μην γίνει το εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ στο Δημάριο ο χώρος που θα θάβουν τους εργάτες οικοδόμους μαζί με τα δικαιώματά τους. Αναφέρθηκε η πείρα από άλλα εργοτάξια στην Θεσ/νίκη στην Αθήνα, στα Γιάννενα, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπου οι εργαζόμενοι με την οργάνωση στα σωματεία τους, μέσα από μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, κέρδισαν νίκες, την κατοχύρωση δικαιωμάτων που πάντα είναι υπό αμφισβήτηση από την εργοδοσία. Μια εργοδοσία που είναι πάντα ενωμένη, παρόλο τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους, όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα εργατικά δικαιώματα. Δεν τους ενδιαφέρουν πόσοι θα τραυματιστούν, πόσοι θα σακατευτούν, πόσοι θα σκοτωθούν τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών να είναι καλά. 

Μοιράστηκε στους συναδέλφους η καταγγελία της Γρ. Ξάνθης του Π.Α.ΜΕ. για το θανατηφόρο ατύχημα. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην σημερινή στάση εργασίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων 12 το μεσημέρι μέχρι την λήξη του ωραρίου, όπως κι έγινε, κανένας εργαζόμενος δεν έπιασε δουλειά δίνοντας σαφές μήνυμα στην εργοδοσία. Κάλεσαν επίσης τους οικοδόμους και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία του Ν. Ξάνθης την ίδια μέρα στις 7μμ στην κεντρική πλατεία. 

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ανέδειξαν την αναγκαιότητα της οργάνωσης στον συγκεκριμένο τόπο δουλειάς ταξικού σωματείου για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και άλλες διεκδικήσεις. 

Κάναμε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο ότι απαιτούμε:

► Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και του καταλογισμού των ευθυνών.

► Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο συγκεκριμένο εργοτάξιο.

► Την άμεση στήριξη της οικογένειας.