Συγχαρητήριο μήνυμα για τη βράβευση του μαθητής του Γυμνασίου Αβδήρων Ζήση Βαγκούση απέστειλε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Κ. Μπαντίκος:

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τον μαθητή του Γυμνασίου Αβδήρων Ζήση Βαγκούση, για την βράβευσή του στον 4ο διαγωνισμό YouSmile Awards, που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Όπως προκύπτει, ο μαθητής αυτός, με τις δράσεις του στο υποθαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής των Αβδήρων, στις οποίες έχουν αναφερθεί η εκπομπή ECONews, ο ANT1, η ΕΡΤ και πολλά άλλα τοπικά κανάλια, αλλά και αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όχι μόνο συνέβαλε στον υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής από πλαστικά απορρίμματα και εγκαταλελειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό, προστατεύοντας την υποθαλάσσια ζωή και τα απειλούμενα είδη – χελώνες καρέτα καρέτα και δελφίνια – αλλά προκάλεσε θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό του περίγυρο, εμπνέοντας άλλα παιδιά και ενήλικες.

Θεωρούμε ότι το παράδειγμά του θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα, ώστε να καταστεί απόλυτα κατανοητή η ανάγκη για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης από την προσχολική ακόμα ηλικία, αφού τα άτομα αυτά θα αναλάβουν στο μέλλον ενεργό ρόλο ως πολίτες και, με τις στάσεις και τη συμπεριφορά τους, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης κοινωνίας.

Ευχόμαστε ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον, για την ανάδειξη του τόπου μας και των σχολικών μας μονάδων, αλλά και την προστασία του μικρόκοσμού μας, ως μέρος του μεγάλου συνόλου – του πλανήτη Γη, για να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής, τόσο η δική μας, όσο και των μελλοντικών γενεών.

Σε ανακοίνωσή τους, ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Αβδήρων συγχαίρουν τον μαθητή της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας Ζήση Βαγκούση  για την κατάκτηση του 1ου βραβείου στην κατηγορία «Περιβάλλον» στα 4α You smile Awards που διοργανώνονται από το Χαμόγελο του Παιδιού.

    Στόχος των βραβείων αυτών είναι να αναδειχθούν πρωτοβουλίες και πράξεις μαθητών με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και οι οποίες αποτελούν έμπνευση για άλλα παιδιά και ενήλικες. Ο μαθητής μας Ζήσης Βαγκούσης , με την ενθάρρυνση και καθοδήγηση του πατέρα του, ασχολείται συστηματικά εδώ και αρκετά χρόνια με τον καθαρισμό του βυθού και των παράκτιων περιοχών του Δήμου Αβδήρων από πλαστικά, υπολείμματα αλιευτικού εξοπλισμού και άλλα υλικά, επικίνδυνα για τη θαλάσσια ζωή. Παράλληλα, με βίντεο στο You Tube προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Η δράση του αυτή έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η MEDDASET και η iSea, η οποία μάλιστα πρόκειται να ενισχύσει τις προσπάθειες του Ζήση με σκάφος και αυτόνομους δύτες.

  Του ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει τη δράση του με την ίδια ευαισθησία και διάθεση κοινωνικής προσφοράς που οδήγησαν στη φετινή του βράβευση.