Τον θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό ακόμη δύο στο έργο κατασκευής του κάθετου άξονα «Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ξάνθης. Το τραγικό συμβάν συνέβη την Παρασκευή με το κόμμα να κάνει λόγο για εργοδοτικό έγκλημα.

Συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Καταγγέλλουμε το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοτάξιο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ στο Δημάριο Ξάνθης.

Ένας εργάτης, 47 ετών από τον Κένταυρο, πατέρας δύο παιδιών, έπεσε νεκρός χθες στον υπό κατασκευή κάθετο άξονα “Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα”. Κατά την υποχώρηση του τοιχίου τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ακόμη εργάτες.

Είναι ο δεύτερος θάνατος μέσα σε λίγους μήνες σ’ ένα εργοτάξιο όπου οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν τα Σάββατα, αλλά και 1 – 2 ώρες καθημερινά υπερωρίες για να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους μεροκάματα. Μάλιστα χωρίς να υπάρχει καθημερινή παρουσία τεχνικού Ασφαλείας και γιατρού Εργασίας.

 

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ τα δίνει όλα στα αφεντικά -λιμάνια, δρόμους, ενέργεια, νερό- χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες που θα έχουν αυτά τα ξεπουλήματα στις ζωές εκατομμυρίων εργατών και στο ίδιο το περιβάλλον, όσο τα κέρδη του κατασκευαστικού κεφαλαίου και των οικονομικών κολοσσών παραμένουν το μόνο κίνητρο των “αναπτυξιακών” τους σχεδίων, τόσο η ασφάλεια και η υγιεινή θα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και οι εργάτες θα το πληρώνουν με τη ζωή τους.

Πριν λίγες μέρες, ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία κατά τη νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο της “Ήπειρος”. Ο θάνατός του προκάλεσε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πόλη της Άρτας, την άμεση κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου, μια μεγάλη καμπάνια συλλογής ψηφισμάτων από σωματεία πανελλαδικά, αλλά και τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τους δικηγόρους της οικογένειας του νεκρού εργάτη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Καλούμε το Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης να σταθεί όπως οφείλει στο πλευρό της οικογένειας του νεκρού οικοδόμου και να κινηθεί στην κατεύθυνση να αναδειχθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του εργάτη και οι πιθανές ποινικές ευθύνες των τεχνικών ασφάλειας του έργου προκειμένου να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».