Η πολυσυζητημένη σύσκεψη φορέων της Ξάνθης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού, δεν είχε τελικά ευτυχή κατάληξη καθώς η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση άλλων φορέων, που εκφράστηκε ανοιχτά.

Αρκετοί είναι αυτοί που έκριναν ότι η ανακοίνωση συνιστά “καπέλωμα” όλης της προσπάθειας από την ΟΕΒΕ ενώ ο στόχος ήταν να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος και ρεαλιστικές προτάσεις με βασικό στόχο  την ανακούφιση από τις σοβαρές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην περιοχή και όχι την αυτοπροβολή.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος, σχολίασε την ανακοίνωση με δύο λέξεις και σε ανάρτησή του αναφέρει “Ντροπή σας”

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευθύμιος Μίλκογλου ανέφερε ότι κάποιοι την θεώρησαν “δική τους επιτυχία”, μίλησε για αυτοπροβολή και μικροσυμφέροντα ενώ τόνισε οτι δεν περισσεύει κανείς.

Τέλος, ο Νίκος Γρηγοριάδης, επίσης από τον Εμπορικό Σύλλογο ανάρτησε την σημασία του όρου Οικογενειοκρατία, “φωτογραφίζοντας” την Πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα δεν έχει λήξει μόνο με τις δημόσιες επικρίσεις και θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Η “πέτρα του σκανδάλου”

Η ανακοίνωσή που ξεσήκωσε τους φορείς από την ΟΕΒΕ, εκδόθηκε το πρωί της Τρίτηςκαι εξόργισε κάποιους φορείς , τόσο επειδή εκδόθηκε αυτόνομα χωρίς γνώση των υπολοίπων όσο και γιατί αναφέρει ότι η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου συγκάλεσαν και οργάνωσαν από κοινού την έκτακτη σύσκεψη”.

Αναλυτικά όλη η ανακοίνωση:

Έκτακτη συνάντηση με πρωτοβουλία των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης με προσκεκλημένους πολιτικούς άρχοντες και φορείς.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης, κ. Μαρία Τσιακίρογλου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ε.Β.Ε., κ. Στέλιο Μωραϊτη, συγκάλεσαν και οργάνωσαν από κοινού την έκτακτη σύσκεψη με θέμα τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του COVID-19 στον επιχειρηματικό κλάδο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία.
Σε αρκετά φορτισμένο κλίμα, λόγω της αυξημένης ανησυχίας και της πρωτόγνωρης κατάστασης με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η πόλη της Ξάνθης και η ευρύτερη περιοχή, διατυπώθηκαν απόψεις και σκέψεις αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των συνεπειών.
Από την πλευρά της η Ο.Ε.Β.Ε. αντιλαμβανόμενη την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι έμποροι και επιχειρηματίες της πόλης, μέσα από την καθημερινή επικοινωνία της, παρουσίασε μια σειρά μέτρων με στόχο την οικονομική ενίσχυση και ενδυνάμωση της τοπικής αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στα λειτουργικά έξοδα τα οποία είναι υπέρογκα αναφορικά με την κίνηση των επιχειρήσεων αυτή την περίοδο αλλά και στις οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν ήδη προς το κράτος. Ενώ ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα διακρίνεται στους παραγωγούς οι οποίοι πετάνε μεγάλο μέρος των προϊόντων τους.
Ειδικότερα, αφού οι παραγωγικοί φορείς της Π.Ε. Ξάνθης κατέθεσαν τις προτάσεις τους, κλήθηκαν όλοι οι φορείς και οι πολιτικοί άρχοντες να τιςστηρίξουν στο μέγιστο δυνατό προκειμένου να γίνουν αποδεκτές από την Κυβέρνηση και να εφαρμοστούν αντίστοιχα.
Καθώς οι συνέπειες της πανδημίας κρίνονται μείζονος σημασίας και αποτελούν ζήτημα επιβίωσης όλου του παραγωγικού τομέα της πόλης, των επιχειρήσεων και των εμπόρων,όλοι οι φορείς αποφάσισαν από κοινού να συνυπογράψουν τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν συλλογικά από όλους τους αρμόδιους φορείς με στόχο να ενημερωθεί η Κυβέρνηση και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή μεταχείριση.

Η Πρόεδρος, Μ. Τσιακίρογλου δήλωσε σχετικά:

“Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και εγκυμονεί κινδύνους που αφορούν τη οικονομική βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς στο άμεσο μέλλον.
Οι προτάσεις που παρουσιάσαμε ως Ο.Ε.Β.Ε. Ξάνθης διαμορφώθηκαν με στόχο την οικονομική στήριξη και ενδυνάμωση των παραγωγικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις των πολιτικών αρχών και των αρμόδιων φορέων και ευελπιστούμε οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των εμπόρων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.”