Μια πολυδαίδαλη διαδρομή χρήματος και μερικά πολύ γνωστά πρόσωπα, ανάμεσά τους και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονται στην κατάθεση μάρτυρα-κλειδί στους οικονομικούς εισαγγελείς το 2015, που συνδέεται με το σκάνδαλο ΠΑΝΓΑΙΑ και έφτασε στη Βουλή.

To σχετικό έγγραφο διαβιβάστηκε στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και κάνει λόγο για ένα τεράστιο ποσό που φέρεται να δόθηκε διαμέσου του Σταύρου Παπασταύρου στον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με διαρροές από την Επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, σημείωσε:”Προτείνουμε να σταλεί επείγον  έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς  και να ρωτηθεί:

  • Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία  Διαφθοράς
  • Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται
  • Ποιοι είναι οι ευνοημένοι
  • Με λίγα λόγια : ποιοι τα πήραν “;

Πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής σχολίασαν:

” Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνη, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία. Η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ : Για ποιο λόγο  αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρα σε εγγραφο της δικογραφίας.”

Τι αναφέρει η επίμαχη κατάθεση 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr, στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, που προέρχεται από ελβετική εταιρία ιδιωτικών ερευνών και ενεπλάκη λόγω μιας αγοραπωλησίας ορυχείου νικελίου στη Δομινικανή Δημοκρατία, εντοπίζει αρκετά γνωστά πρόσωπα, που έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη υποθέσεις όπως η Novartis,  η Λίστα Λαγκάρντ ή τα Panama Papers, σε ένα περίπλοκο δίκτυο που είχε εμπλακεί με την υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ.

Ανάμεσά τους βρίσκονται ο δικηγόρος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου που φέρεται εκπρόσωπος εταιριών που ως πραγματικό ιδιοκτήτη έχουν, σύμφωνα με την κατάθεση, ισραηλινό δισεκατομμυριούχο που ήταν πίσω από την υπόθεση της ΠΑΝΓΑΙΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η κατάθεση χαρακτηρίζει τον Παπασταύρου “σχυράνθρωπο” του ισραηλινού και τον κατηγορεί για αθέμιτες και παράνομες πρακτικές στη διαδικασία εξαγοράς διαφόρων εταιριών, ως εκπρόσωπός του. Σύμφωνα με την κατάθεση, στις συναλλαγές εμπλέκονται εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε ενα πολύ αναλυτικό σχεδιάγραμμα που παραδόθηκε και συσχετίστηκε από τον τότε επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση.

Με επίκεντρο τον Παναμά εμφανίζονται διαδρομές σε Ελβετία, Ελλάδα, Ισραήλ. Βόρεια Μακεδονία, Δομηνικανή Δημοκρατία κ.α.

Η αναφορά-σοκ για  2,6 εκατ. ευρώ σε Σαμαρά μέσω Παπασταύρου

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα και τους ισχυρισμούς του μάρτυρα, από την Fairwinds Assets Incorporated με έδρα τον Παναμά, δόθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ στο σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου με την εκτίμηση (“it is believed”, αναφέρει στα αγγλικά) ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Πρωθυπουργού στις Εκλογές του Γενάρη του 2015.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή κατηγορία, που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθεί, όμως προκαλεί εντύπωση ότι ενώ στην κατάθεση βρίσκεται το όνομα πολιτικού προσώπου και μάλιστα πρώην Πρωθυπουργού, η υπόθεση δεν διαβιβάστηκε “αμελητί” στη Βουλή, όπως προβλέπεται σχετικά.