Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή:

Την Ξάνθη επισκέφθηκε την Παρασκευή  ο  πρώην  Υπουργός Υγείας και Τομεάρχης  Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,  Ανδρέας Ξανθός. Σκοπός της επίσκεψης του Ανδρέα Ξανθού, ήταν  η άμεση επαφή και ενημέρωση με τους υπεύθυνους  φορείς  διαχείρισης της υγειονομικής  κρίσης στο νομό της Ξάνθης μετά την έξαρση της διασποράς του ιού, το τελευταίο διάστημα και την ανησυχία που έχει προκαλέσει.

  Ο Ανδρέας Ξανθός, στα πλαίσια του πολύ πυκνού του προγράμματος, παραβρέθηκε σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή, με τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιου παρουσία των δημάρχων Ροδόπης, των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Ροδόπης καθώς και των συντονιστών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Ροδόπης. Κατόπιν επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ιάσμου. 

     Στην Ξάνθη ο πρώην Υπουργός Υγείας επισκέφτηκε  το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, και είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τη διοικήτρια, την ΕΙΝΟΚΥΞ και το σωματείο των εργαζομένων, στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.

     Η γενική αποτίμηση της επίσκεψης και της επαφής με τους φορείς ήταν ότι οι κινήσεις που έγιναν όπως η πραγματοποίηση μαζικών διαγνωστικών τεστ, η δημιουργία ενός  άτυπου συντονιστικού οργάνου από αυτοδιοικητικούς και επιστημονικούς φορείς  διαχείρισης της κρίσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ήρθαν πολύ καθυστερημένα. Η πολιτεία έπρεπε νωρίτερα να ακούσει τις εκκλήσεις του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης αλλά και του κόμματός μας που όλο αυτόν τον καιρό με παρεμβάσεις του, ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα θέτοντας στη διάθεση των ιθυνόντων προτάσεις, κάποιες από τις οποίες εκ των υστέρων υιοθετήθηκαν. Βασικό έλλειμμα, επίσης, είναι ακόμη η έλλειψη έγκυρης  ενημέρωσης η οποία τροφοδότησε ένα κύμα παραπληροφόρησης που ενέτεινε την ανασφάλεια των πολιτών.  

    Σε σχέση με τη δεινή κατάσταση που περιήλθε η περιοχή μας λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού,  δείχνει ότι πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά, όπως η μη ύπαρξη των σωστών αντανακλαστικών, οι άμεσοι κατάλληλοι έλεγχοι, η ανυπαρξία συντονισμού με τη συμμετοχή των ειδικών, αλλά και η ανεπάρκεια κατανόησης και διαχείρισης του προβλήματος από τις δημοτικές αρχές Ξάνθης και Μύκης. 

     Από εδώ και πέρα η προσπάθεια  πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία ενός κλίματος  διασφάλισης συναινέσεων  και ενσυνείδητης συμμόρφωσης των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια, για να εξαλειφθούν  οι εστίες και να μπορέσει  να γίνει η  επανεκκίνηση της οικονομίας. Η τοπική κοινωνία πρέπει  να στηριχτεί,  το εισόδημα και οι δουλειές και φυσικά  η επιβίωση των ανθρώπων της περιοχής. 

     Η ατομική ευθύνη, όμως, πρέπει να συνδυαστεί με τη δημόσια, άρα κρατική ευθύνη σε όλο το φάσμα της από το κεντρικό κράτος, την κυβέρνηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, που πρέπει να βρουν το επίπεδο συντονισμού που απαιτεί αυτή η συγκυρία για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς και να διασφαλιστεί το πολύ κρίσιμο κοινωνικό αγαθό της υγείας. 

     Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ήταν μία στάση ευθύνη, δημιουργικής αντιπολίτευσης με προτάσεις και στήριξη των μέτρων και δεν αξιοποιήθηκε η πανδημία για μικροπολιτικούς σκοπούς.  

     Η πολιτική της ΝΔ για το δημόσιο σύστημα υγείας περιορίζεται στην αναγνώριση της σημασίας του ΕΣΥ, με χειροκροτήματα, χωρίς να έχει σχεδιάσει την ενίσχυσή του, τη στελέχωση των δομών υγείας, την αναβάθμιση του εξοπλισμού του για τα δύσκολα που μπορεί να συναντήσουμε την επόμενη μέρα.

     Για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την κοινωνία η υπόθεση του Κορωνοϊού και της πανδημίας ανέδειξε την αξία του Εθνικού  Συστήματος Υγείας, ΕΣΥ. Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ ικανό να μας στηρίζει πάντα. Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και θα το κάνει ξανά είναι: 

  • Δημόσια και δωρεάν υγεία
  • Καθολική και ισότιμη πρόσβαση
  • Διαφάνεια 
  • Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ( ΕΣΠΑ-ΕΤΕ)
  • Μισθολογική αναβάθμιση υγειονομικού προσωπικού
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Ενίσχυση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Δημοκρατική λειτουργία
  • Αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού και υπηρεσιών
  • Αύξηση χρηματοδότησης κατά 1 δις
  • Αύξηση κλινών ΜΕΘ

Μένουμε Όρθιοι, Μένουμε Υγιείς!