Επίσκεψη σε Ξάνθη και Κομοτηνή πραγματοποίησε την Παρασκευή, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μετά τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης συνάντησε τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τοπικούς φορείς, ενημερώθηκε για την κατάσταση Σε Κομοτηνή και Ξάνθη βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής ο τέως Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός με σκοπό την ενημέρωση από τους θεσμικούς παράγοντες της κατάστασης που επικρατεί σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή.

Στην Ξάνθη συναντήθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς συνοδευόμενος από το Βουλευτή Χουσεϊν Ζεϊμπέ και κομματικούς παράγοντες.

Συνέντευξη Στο Κόκκινο Καβάλας

Μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η άμεση ενημέρωση από τους φορείς της περιοχής που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της πανδημικής έξαρσης, καθώς και η κατάθεση προτάσεων από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς.

Αναφερόμενος στην κατάσταση και χωρίς διάθεση επίπληξης και διατύπωσης κατηγοριών, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι και μόνο το γεγονός της εκτροπής δείχνει ότι πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά, όπως-ενδεχομένως- να μην υπήρχαν τα σωστά αντανακλαστικά, να μην έγιναν άμεσα οι κατάλληλοι έλεγχοι, να μην έτυχε η περιοχή ειδικής μέριμνας κτλ.

Αναφέρθηκε στη σημασία συγκρότησης τοπικού συντονιστικού οργάνου από την αρχή της πανδημικής κρίσης-το οποίο συγκροτήθηκε τελικά πριν από λίγες μέρες- διότι θα συνέδραμε στην ενημέρωση τόσο των πολιτών, όσο και του ΕΟΔΥ καθώς θα διέχεται αποτελεσματικότερα την πληροφορία, δίνοντας στους αρμόδιους την ευκαιρία να δράσουν άμεσα. “Χρειάζεται μία προσπάθεια των θεσμικών εκπροσώπων να συνεργήσουν για να επιλυθεί το πρόβλημα της ενημέρωσης” σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το έλλειμμα της δίνει χώρο για αμφισβήτηση.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι ήταν μία στάση ευθύνης και δεν αξιοποιήθηκε η πανδημία για μικροπολιτικούς σκοπούς. “Ο ρόλος μας είναι να πιέζουμε και να ασκούμε έλεγχο” σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ για το δημόσιο σύστημα υγείας τόνισε ότι περιορίζεται στην αναγνώριση της σημασίας του ΕΣΥ, χωρίς, ωστόσο να έχει σχεδιάσει την ενίσχυση του, τη στελέχωση των δομών υγείας, την αναβάθμιση του εξοπλισμού κτλ.

 

Στην Κομοτηνή με Δ. Χαρίτου

Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Ροδόπη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουνίου, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο πρώην υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσείν, όλοι οι δήμαρχοι της Π.Ε. Ροδόπης, υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης κα. 

Στην παρέμβασή του στη διάρκεια της σύσκεψης και στις δηλώσεις στην συνέχεια ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου ανέφερε: «Η ενημέρωση που έγινε στη σύσκεψη ήταν αναλυτική, παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση με την εξάπλωση της πανδημίας, όπως και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της τοπικής έξαρσης που παρουσιάστηκε σε έναν οικισμό του νομού Ροδόπης και φαίνεται ότι είχαν θετικά αποτελέσματα. Η συνολική εικόνα για τη διαχείριση της κρίσης την προηγούμενη περίοδο, παρά τις αδυναμίες και τα λάθη που έγιναν, είναι ότι πήγε γενικά καλά, όπως φανερώνει ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στη Ροδόπη. Γεγονός στο οποίο συνέβαλλαν οι υγειονομικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς. Το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, επισημάνθηκε με έμφαση στη συνάντηση, θέμα άλλωστε που είχα θέσει στον ίδιο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κο Χαρδαλιά».

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι «κερδίσαμε πολύ σημαντικό χρόνο ώστε να προχωρήσουμε στη στελέχωση των δομών και στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως η καθυστέρηση είναι σημαντική εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών. Για όλα αυτά τα ζητήματα είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας με ερωτήσεις και στη Βουλή όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Η τοπική έξαρση σε οικισμό του Δήμου Ιάσμου, που είχε θετική έκβαση, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι ο κορονωϊός είναι ανάμεσά μας και δεν υπάρχει λόγος για εφησυχασμό και επανάπαυση. Ενώ τονίστηκε στη σύσκεψη η ανάγκη να επεκταθεί ο αριθμός των τεστ σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, καθώς και να εγκατασταθεί μηχάνημα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής για μοριακή ανάλυση του Covid-19».

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Υγείας και την περιφερειακή αρχή για την ουσιαστική συζήτηση, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του Ανδρέα Ξανθού σηματοδοτεί την υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στην διαχείριση της πανδημίας σε όλη την χώρα, όπως και τον σημαντικό ρόλο του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.