Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης θέτει το ζήτημα της ανακαίνισης της εστίας των μεταπτυχιακών φοιτητών στη Νεάπολη και τους προβληματισμούς για την περίοδο των έργων:

Το προηγούμενο διάστημα ενημερωθήκαμε πως το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης τουκτιρίου εστιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ Ξάνθης.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό αίτημα των μεταπτυχιακών φοιτητών και του συλλόγου μας που πολλές φορές έχουμε διεκδικήσει. Ωστόσο, προκαλεί αρκετή αναστάτωση στους οικοτρόφους της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ η επίσημη ενημέρωση του Δ.Π.Θ. πως στην πράξη δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τη μετεγκατάσταση όσων μένουμε ήδη στις εστίες, για το χρονικό διάστημα των εργασιών!

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο στο οποίο εκπονούμε τις διδακτορικές μας διατριβές, τις μεταπτυχιακές σπουδές μας, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστούν απρόσκοπτα, μας αφήνει «ξεκρέμαστους»! Είναι προφανές ότι αρκετοί από εμάς θα δυσκολευτούν οικονομικά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επιπλέον, είναι η δεύτερη φορά σε ένα χρόνο που καλούμαστε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας (πρόσφατη είναι η απόφαση εκκένωσης με αφορμή την πανδημία), με ό,τ αυτό σημαίνει για την ομαλή συνέχιση των ερευνητικών κι εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μας.

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί από το Πανεπιστήμιο η στέγασή μας για όλο το χρονικό διάστημα των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου εστιών

Καλούμε το Πανεπιστήμιο να πάρει ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη μείνει κανένας μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας «στον αέρα». Να επιτραπεί να καταθέσουμε και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος αιτήσεις για στέγαση, όπως προβλέπεται κάθε χρόνο. Να δεσμευτεί το Πανεπιστήμιο ότι αν δε βρεθούν άλλες λύσεις για τη στέγασή μας (π.χ. κενά δωμάτια σε άλλα κτίρια εστιών), θα υπενοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχείο για τη διάρκεια των σχετικών εργασιών.

Αναρωτιόμαστε:
• Γιατί αποκλείεται εκ των προτέρων η λύση της μεταφοράς σε ξενοδοχείο, όταν πριν από 2 μήνες, κατά την απόφαση εκκένωσης στη διάρκεια της πανδημίας και τη σχετική πίεσή του συλλόγου μας, η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχείο είχε προταθεί ως λύση από το ίδιο το Πανεπιστήμιο;
• Γιατί αποκλείεται ενώ, την ίδια στιγμή, στο όνομα της «ενίσχυσης της έρευνας» δίνονται
πολλαπλάσια χρήματα (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ) σε εργολάβους για την κατασκευή κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ (π.χ. ‘ερευνητικό κέντρο αριστείας’), ή για τη δημιουργία δομών όπως «θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων»; Στήριξη της έρευνας, σημαίνει ή όχι στήριξη αυτών που τη διεξάγουν;
Ας σταματήσουν επιτέλους, Πανεπιστήμιο και κυβερνήσεις, να θεωρούν «κόστος» τις ανάγκες μας, ας σταματήσουν την υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας στο όνομα της πανδημίας! Δεν είναι δυνατόν η λέσχη σίτισης όπου σιτιζόμαστε να παραμείνει κλειστή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ μια μεγάλη μερίδα μεταπτυχιακών και υπ. διδακτόρων έχει επιστρέψει. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει παρθεί κανένα απολύτως μέτρο προστασίας στα εργαστήρια και τις εστίες (ούτε καν αντισηπτικά δεν υπάρχουν στα
κτίρια!!!) Δε λύνονται όλα με ‘τηλεκπαίδευση’ και ‘τηλεργασία’, απαιτείται και φυσική παρουσία για να διεξαχθεί έρευνα κι εργαστηριακές ασκήσεις στο Πολυτεχνείο. Δε μπορεί να υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα σπουδών και ζωής μας, να δυσχεραίνεται η έρευνά μας γιατί τα αναγκαία μέτρα ‘κοστίζουν’.

Ας σταματήσει επιτέλους το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίζει τους υποψήφιους διδάκτορες ως
κακοπληρωμένο ερευνητικό κι εκπαιδευτικό προσωπικό, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ως «πηγή εσόδων» τη φοιτητική μέριμνα και την προστασίας της υγείας μας ως «κόστος», λειτουργώντας ως επιχείρηση.