Κριτική στους αρμόδιους για τη διαχείριση της κατάστασης με τον κοροναϊό στην Ξάνθη, κάνει ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, σε ανακοινωσή του:

Εισαγωγικά, να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς η Ξάνθη κατέγραψε και συνεχίζει να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποδοθεί στους πολίτες, καθώς η τήρηση των μέτρων στην πρώτη καραντίνα ήταν καθολική. Την στιγμή, όμως, που η κυβέρνηση είχε κάνει σύνθημά της την ατομική ευθύνη, απουσίαζε και συνεχίζει να απουσιάζει η κρατική ευθύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απουσίας αυτής είναι η περίπτωση του Νομού Ξάνθης, ο οποίος ξαναμπαίνει σε καραντίνα μετά την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει τους πολίτες του. 

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα επέλεξα να κρατήσω χαμηλούς τόνους προκειμένου να μην ενταθεί η αντιπαράθεση με τους αρμόδιους φορείς και από σεβασμό στους συμπολίτες μου, που περνούσαν δύσκολες ώρες. Όμως, τώρα που γινόμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, δεν μπορούμε να μην επιρρίψουμε ευθύνες σε όσους μας έφτασαν ως εδώ. 

Εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι η επιλογή της καθολικής καραντίνας και όχι των συντονισμένων τεστ, ώστε να εντοπιστούν οι εστίες του ιού, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Το ίδιο συμβούλεψε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας ετέθη ο νομός σε καραντίνα στα τυφλά και μάλιστα χωρίς καμία άλλη ενημέρωση πέρα από την κεντρική καθημερινή ενημέρωση  από τον ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστική της έλλειψης του συντονισμού σε τοπικό επίπεδο είναι και η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχετική ερώτησή μου (http://www.xanthileft.gr/?p=22005). 

Η έλλειψη ενημέρωσης σε συνδυασμό με τα ανύπαρκτα τεστ, την κατάσταση του συστήματος υγείας που παραπαίει και τις πολιτικές σκοπιμότητες είχαν ως αποτέλεσμα αυτήν την νέα καραντίνα στην Ξάνθη και τον στιγματισμό, κυρίως της μειονότητας. 

Το πρώτο δείγμα αυτής της ανεύθυνης αντιμετώπισης του στιγματισμού  φάνηκε με τις αφίξεις των σπουδαστών από την Τουρκία και των εργαζομένων από τις χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι πριν καν φτάσουν στην χώρα αντιμετωπίστηκαν από σημαντική μερίδα του τύπου ως νοσούντες και επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους πολίτες. Και ενώ όλοι οι έλεγχοι και τεστ τους ήταν αρνητικά παρέμειναν σε αχρείαστη καραντίνα.  

Έπειτα, η απόφαση να τεθεί σε αυστηρή καραντίνα ο Δήμος Μύκης για την ασφάλεια των πολιτών πάρθηκε χωρίς να συνοδεύεται από το πολιτικό θάρρος του απαιτείται στις περιπτώσεις αυτές. Ο Δήμαρχος Μύκης, μην μπορώντας να σηκώσει μόνος το βάρος, ως είθισται εφόσον είναι ο  αρμόδιος, θέλησε να εμπλέξει την αντιπολίτευση του δήμου και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, μήπως γλιτώσει την αποδοκιμασία των πολιτών. Η εθιμοτυπική επίσκεψη, δε, του κ. Χαρδαλιά στον Δήμο Μύκης στα τέλη του Μάρτη, στην οποία προσκληθήκαμε  καθυστερημένα, ήταν το πιο χαρακτηριστικό δείγμα ανευθυνότητας. Κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε και δεν αποφεύχθηκε ο συνωστισμός ούτε από τους μπροστάρηδες στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Ούτε οι ίδιοι δεν κατάφεραν να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες. Το μόνο που αποκόμισε, εν τέλει, ο Δήμος Μύκης ήταν οικονομική στήριξη πολλών χιλιάδων ευρώ για την αντιμετώπιση του ιού. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, αναρωτιόμαστε αν αξιοποιήθηκαν επαρκώς για να γίνουν οι αναγκαίες επαναλαμβανόμενες απολυμάνσεις, εκτός κι αν θεωρούμε ότι οι αρχικές απολυμάνσεις επαρκούν. 

Ακολούθησαν οι φήμες για μολύνσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Κρούσματα με μόνη σύνδεση το Νοσοκομείο εμφανίστηκαν με αποτέλεσμα να μπουν κι άλλες περιοχές σε καραντίνα. Και αντί να ελεγχθεί το σοβαρό ενδεχόμενο η μόλυνση να προήλθε από το νοσοκομείο, το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κώφευαν. Σε επικοινωνία μας με την Διοικήτρια υποσχεθήκαμε ότι θα βοηθήσουμε με όποιο μέσο μπορούμε, αρκεί να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση του Νοσοκομείου. Η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν η άρνησή της να ενημερώσει τους πολίτες, μετά από σχετική επιστολή που της στείλαμε έπειτα από την ανεύρεση κρουσμάτων και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (http://www.xanthileft.gr/?p=21780 ).  

Και σήμερα βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν. Τρεις μήνες μετά και ενώ η υπόλοιπη χώρα έχει ανακάμψει ως ένα βαθμό, στην Ξάνθη επιβάλλονται νέα μέτρα, τα οποία θα είχαν αποφευχθεί αν τα τεστ είχαν γίνει εγκαίρως. Διότι θα γνωρίζαμε με ασφάλεια από που προήλθαν τα νέα κρούσματα ή αν ο ιός επιβίωνε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Παράλληλα, περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι αποκλίσεις των τεστ του ΕΟΔΥ με αυτά των ιδιωτικών ιατρείων για πιθανά κρούσματα. 

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι το δηλητήριο με το οποίο έχει ποτίσει τον δημόσιο λόγο η Κυβέρνηση στιγματίζοντας ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού κ. Καράογλου, ο οποίος ενώ εξήρε το γεγονός ότι τα μέτρα τηρούνταν στους χώρους λατρείας της μειονότητας, θεώρησε ως αιτία του κακού τις πολυμελείς μειονοτικές οικογένειες. Δηλαδή, πριν κατηγορηθούν άδικα διάφορες ομάδες του πληθυσμού, δεν σκέφτηκε κανείς να προωθήσει την διεξαγωγή μαζικών τεστ, όπως στην περίπτωση του Δροσερού; 

Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι κανείς εκ των αρμοδίων δεν ένιωσε την ανάγκη ποτέ να απολογηθεί για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Ούτε, όμως, και να λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις των ειδικών του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος πρόσφατα σε σύσκεψη με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης  αποτύπωσε μια σειρά προωθητικών μέτρων για την Ξάνθη. Η μόνη συνταγή που ακολουθήθηκε ήταν ο στρουθοκαμηλισμός, η λάσπη σε συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού και η αργοπορημένη διεξαγωγή των τεστ. 

Ας μην αυταπατώνται, λοιπόν, οι υπεύθυνοι για την κρίση του κορωνοϊού. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε και οι τοπικοί φορείς είναι άμοιροι ευθυνών. Η χτεσινή, δε,  επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά και του κ. Τσιόδρα, πέρα από το γεγονός ότι ως βουλευτές του Νομού δεν προσκληθήκαμε, αποτελεί μάλλον μια ακόμα προσπάθεια να καλύψουν τις αδυναμίες στον χειρισμό της κατάσταση. Και επειδή πολύ γρήγορα ο νομός θα ανακάμψει χάρη στις προσπάθειες των πολιτών, να είναι απολύτως σίγουροι ότι θα αναλάβει ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για τα λάθη, τις παραλείψεις και όλες τις συνέπειες της διαχείρισης του ιού στην περιοχή. Γιατί για ακόμα μια φορά ο λαός της Ξάνθης θα τους κατατάξει εκεί που ανήκουν.