Έκλεισε και τέθηκε στο αρχείο χωρίς κανένα εύρημα από την OLAF, την ειδική υπηρεσία της Κομισιόν για τους οικονομικούς ελέγχους, η έρευνα που είχε παραγγελθεί απ΄οτο Δημοκρίτειο το 2016 για την περιβόητη υπόθεση του ερευνητικού προγραμματος που είχε υλοποιηθεί με επικεφαλής τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Βασίλη Τσαουσίδη σε συνεργασία με τη ΝΑSA . H σχετική ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2020 για τα προγράμματα  SPICE, FP7 Space Data Routers, H2020 UMOBILE  και H2020 SENSKIN.

Aυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Β. Τσαουσίδη -ήδη μετά την πρώτη καταδίκη του Πανεπιστημίου για ηθική βλάβη και αποζημίωση εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πρυτανικές αρχές είχαν διακόψει δύο προγράμματα- ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα σε βάρος του, τη στιγμή που ολοκληρώνεται η τακτική ανάκριση για την υπόθεση. Όπως καταλήγει, πρέπει τώρα η Σύγκλητος να αποκαταστήσει την αλήθεια και την ακαδημαϊκή τάξη.

Ο Καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης, σχολιάζει σχετικά με ανάρτηση-δήλωσή του:

Τον Ιούνιο του 2016, ο τότε πρύτανης Α. Καραμπίνης κατέθεσε, μέσω του γραφείου του προέδρου Junker, καταγγελία στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης που αφορούσε δύο Ευρωπαϊκά έργα για τα οποία ήμουν επιστημονικά υπεύθυνος – μάλιστα ήμουν υπεύθυνος για όλη την Ευρωπαϊκή ομάδα και όχι μόνο για την ομάδα του ΔΠΘ. Τα έργα αυτά είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς, τα παραδοτέα τους και οι δαπάνες τους είχαν ελεγχθεί αρμοδίως και είχαν καταλήξει σε σπουδαία αποτελέσματα της ομάδας SPICE, όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση από κοινού με την ΝΑΣΑ και την ΕΣΑ μιας νέας γενιάς διαστημικών πρωτοκόλλων επικοινωνίας που αρχικά εγκαταστάθηκαν πειραματικά και αργότερα λειτουργικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μάλιστα, σύντομα ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσουν ως πρωτόκολλα επικοινωνίας και στις διαστημικές αποστολές PACE και GATEWAY της ΝΑΣΑ.

Η καταγγελία στην OLAF ήταν μια καταγγελία από τις αρχές του ΔΠΘ για το ίδιο το ΔΠΘ – μάλιστα στην καταγγελία αυτή επένδυσε η ομάδα διοίκησης για να ισχυριστεί σε 24 ελεγκτικούς και χρηματοδοτικούς φορείς της Ευρώπης και της Ελλάδας ότι δήθεν “αμφισβητούνται εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα χρειαστεί τελικά να πληρώσει το πανεπιστήμιο”. Ίσως θυμούνται πολλοί τον “ανήσυχο” πρύτανη να “ψάχνει” τα κτίρια του SPICE, τα παραδοτέα και τον εξοπλισμό του και να “διαφημίζει” το πανεπιστήμιο σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, στη σύνοδο των πρυτάνεων αλλά και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές τοπικές και εθνικές – με αποκορύφωμα πρωτοσέλιδη συκοφαντική επιστολή στην τοπική εφημερίδα “Παρατηρητής” την παραμονή των πρυτανικών εκλογών και την εφημερίδα espresso που καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμιση. Με αφορμή αυτή την ατμόσφαιρα που “κατασκευάστηκε” για να δημιουργήσει προϋποθέσεις αμφισβήτησης, ελέγχου, ερευνητικής και διοικητικής απομόνωσης μου, η επιτροπή ερευνών με απόφαση των Π. Μπότσαρη, Ζ. Γαβριηλίδου, Μ. Μιχαλοπούλου, Σ. Τουλουπίδη, Κ. Αντωνόπουλου, Γ. Παπαδημητρίου δεν αρκέστηκε στην ανυπόστατη καταγγελία των μεγαλύτερων έργων στην ιστορία του ΔΠΘ αλλά προχώρησε και στην διακοπή των ερευνητικών έργων UMOBILE και SENSKIN, διαλύοντας την μέχρι τότε μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ.

Ήδη, η πρόσφατη καταδίκη του ΔΠΘ για ηθική βλάβη και αποζημίωση είναι η πρώτη απόφαση που θα πρέπει η Σύγκλητος να υλοποιήσει και να διεκδικήσει την οικονομική ζημία από τον τότε πρύτανη. Η σημερινή απάντηση της OLAF στις καταγγελίες και τις αιτιάσεις της τότε διοίκησης είναι τόσο σαφής, που δεν αφήνει πολλές ελπίδες διάσωσης σε συκοφάντες και κατασκευαστές ψευδών πορισμάτων.

Όταν αντί να διαφημίσεις το αποτέλεσμα της έρευνας του πανεπιστημίου σου τη στιγματίζεις, την πολεμάς και την διώκεις, η τιμωρία είναι μέρος της αποκατάστασης της ισορροπίας. Η απάντηση της OLAF στον βρώμικο πόλεμο της διοίκησης του 2016, μεγάλο μέρος της οποίας διοικεί ακόμη και σήμερα, ήρθε ακριβώς την ώρα που ολοκληρώνεται η ανάκριση, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Επισυνάπτω την επιστολή της NASA για να θυμίσω το μέγεθος του ατοπήματος κατά του ΔΠΘ που διέπραξαν οι υπαίτιοι αλλά και να υπενθυμίσω στην παρούσα Σύγκλητο την ευθύνη της να αποκαταστήσει την αλήθεια και την ακαδημαϊκή τάξη.