Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης αναφέρει:

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, τελικά δεν είναι και τόσο «κανονική». Η προσπάθεια να παρουσιάσει μια εικόνα που όλα βαίνουν καλώς, έρχεται καθημερινά σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Έτσι και στην περίπτωση της πόλης μας, η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα, οι συνεχιζόμενες νοσηλείες ασθενών στο νοσοκομείο της πόλης αλλά και σε αυτό της Αλεξανδρούπολης, αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Αυτή δηλαδή του υπαρκτού κινδύνου για μια εκ νέου έξαρση του COVID-19 στην περιοχή μας, και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση απέστειλλε τις τελευταίες μέρες κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ για να προβούν σε μαζική δειγματοληψία σε όλη την περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης. Ως αποτέλεσμα, περίπου 3.500 πολίτες προσήλθαν στη διαδικασία, αναμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τις επόμενες μέρες. Η μαζική αυτή συμμετοχή δείχνει την πραγματική ανησυχία του κόσμου για την εξέλιξη της πανδημίας, ο οποίος πολύ καλά γνωρίζει ότι συνεχίζει να είναι εκτεθειμένος απέναντι στον κορονοϊό. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, και κατ΄ επέκταση η τοπική εξουσία, δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό ως προς την πραγματική ενίσχυση του συστήματος υγείας, όσο και της προστασίας των εργαζομένων από τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Ο μαζικός και δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος, που θα έπρεπε να γίνει από το ξεκίνημα της εξάπλωσης του COVID-19, υλοποιείται εντέλει -και εν μέρει στην περιοχή μας- μετά από διάστημα τριών ολόκληρων μηνών και ύστερα από συνεχείς πιέσεις του ιατρικού κόσμου! Τρεις μήνες που τα τεστ γίνονταν με το σταγονόμετρο, που οι εκκλήσεις των αρμοδίων ήταν απλά «μείνετε σπίτι», που το σύστημα υγείας υπολειτουργούσε για να καταφέρει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας. Τρεις μήνες που η κυβέρνηση αγνοούσε επιδεικτικά την απαίτηση για δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ, για μαζικές και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, για επαρκή υλικά και εξοπλισμό στα νοσοκομεία. Τρεις μήνες που καλούσε τον κόσμο να χειροκροτήσει τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, ενώ την ίδια ώρα λοιδωρούσε τις κινητοποιήσεις τους και προετοίμαζε το έδαφος των απολύσεων που ήδη βλέπουμε να γίνονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Θεωρούμε λογική τη διάχυτη ανησυχία που επικρατεί στο λαό για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Τόσο για τις υγειονομικές της συνέπειες, όσο και για τις οικονομικές της. Ήδη η ανεργία παίρνει την ανηφόρα, η εκ περιτροπής απασχόληση γίνεται καθεστώς, οι μισθοί γίνονται φιλοδώρημα, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Και όλα αυτά σε μια περιοχή που μόνιμα τα τελευταία χρόνια είναι από τις πρώτες στη λίστα των ποσοστών της φτώχειας και της ανεργίας. Εκτιμούμε ότι η εικόνα της «εμπιστοσύνης» την οποία απολαμβάνει η κυβέρνηση και προμοτάρουν τα αστικά ΜΜΕ είναι ψεύτικη. Και όλο και πιο πολύ θα αποκαλύπτεται αυτή η ψευτιά, όσο περισσότερο αναδεικνύονται τα πραγματικά αντιλαϊκά της πεπραγμένα.

Αυτή η υπαρκτή ανησυχία που επικρατεί στο λαό, πρέπει να ξεπεράσει το στάδιο του φόβου και της ανασφάλειας. Πρέπει να γίνει συνειδητή και οργανωμένη πολιτική δράση, που θα βάζει στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική και συνολικά τις δυνάμεις του συστήματος. Να γίνει μαζική κίνηση ενάντια στην πολιτική που ξεθεμελιώνει το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη, ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας στο βωμό του κέρδους. Μαζική κίνηση που θα παλεύει για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στην κόλαση της ανεργίας ή την προοπτικής της μισής δουλειάς-μισής ζωής. Με την κατεύθυνση της Αντίστασης και της Διεκδίκησης, να βάλουμε φραγμό στην αντιλαϊκή τους «κανονικότητα».