Κριτική για τους χειρισμούς της Πολιτείας σε σχέση με τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ξάνθη καθώς και το περιεχόμενο της απάντησης του Νίκου Χαρδαλιά απο τον Απρίλιο, κάνει ο Βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Μόλις χτες πληροφορηθήκαμε ότι μετά τα νέα κρούσματα που βρέθηκαν στον νομό Ξάνθης, το Υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν  να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ για τον Covid-19. Άλλωστε, αυτή ήταν και η υπόδειξη του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης εξαρχής. Χαιρετίζουμε την, έστω και καθυστερημένη, επιλογή των υπευθύνων για μαζικά τεστ, ώστε να μην αναγκαστούν να ξαναθέσουν στα τυφλά σε νέα καραντίνα περιοχές του νομού. Η απόφαση αυτή, βέβαια, θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί και στις προηγούμενες καραντίνες του Δήμου Μύκης και του Δήμου Ξάνθης.

Πρόσφατα, μάλιστα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στην ερώτησή μας με αρ. πρωτ. 5878/22-4-2020 σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την έλλειψη ενημέρωσης στην Ξάνθη. Στην απάντησή του ουσιαστικά αποδέχεται την παντελή απουσία ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο και μας επισημαίνει όσα ήδη γνωρίζουμε, ενώ το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει καμία απάντηση. Αναφέρει ότι η ενημέρωση των πολιτών γινόταν μέσω της καθημερινής ενημέρωσης του Καθηγητή κ. Τσιόδρα, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των τηλεοπτικών μηνυμάτων στα ΜΜΕ. Καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη συντονισμού και ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο δεν υπήρχε, ούτε καν σε περιοχές όπου η διασπορά του ιού ήταν εκτεταμένη, όπως στην Ξάνθη. 

Κατόπιν το Υπουργείο μας υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε για τον περιορισμό του ιού, δηλαδή την αυστηρή καραντίνα στην οποία έθεσε τον Δήμο Μύκης και Ξάνθης. Εξαιρετικά προβληματική είναι η αναφορά του, όμως, στον οικισμό του Δροσερού, όπου σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε στον θεσμικό της ρόλο και ανέλαβε στοχευμένες δράσεις στον τομέα της αστυνόμευσης, χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά σχετικά με την πρόληψη της διασποράς του ιού στον οικισμό. Επομένως, από την απάντηση του Υπουργείου καταλαβαίνουμε ότι το θέμα του Δροσερού ήταν η αστυνόμευση κι όχι ο κορωνοϊός!

Και από την απάντηση του Υπουργείου επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι οι ανησυχίες των πολιτών είναι πέρα για πέρα βάσιμες. Κατά την διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας στην Ξάνθη, αφενός δεν υπήρξε κανένας συντονισμός μεταξύ της Κυβέρνησης και των τοπικών φορέων, καθώς η αρμοδιότητα της αντιμετώπισης του ιού άνηκε κεντρικά στην Κυβέρνηση και αφετέρου δεν ορίστηκε ποτέ κάποιος αρμόδιος να ενημερώσει τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο. 

Ένα μήνα σχεδόν μετά την λήξη της καραντίνας, δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Ο κίνδυνος για τον νομό μας δεν έχει εξαλειφθεί και η απόφαση για την διενέργεια των τεστ επιβεβαιώνει τις αρχικές ανησυχίες μας. Σίγουρα, τα τεστ είναι απαραίτητα για την ιχνηλάτηση των εστιών προκειμένου να εμποδιστεί η διασπορά του ιού. Όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι οι ευθύνες είναι πολλές. Ευθύνες της Κυβέρνησης για την μη πραγματοποίηση των τεστ εγκαίρως και για την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Ευθύνες όμως και της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, η οποία αρνείται επανειλημμένως να απαντήσει στις ερωτήσεις που ήδη της έχουμε θέσει για την διασπορά του ιού. Η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε καμία περίπτωση δεν μας πείθει. Για αυτό, αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΓΝ Ξάνθης, ώστε να μην υπάρχουν άλλα σκοτεινά σημεία στην αντιμετώπιση του ιού στο νομό μας. Επίσης, ευελπιστούμε τα αποτελέσματα των τεστ να δημοσιοποιηθούν, ώστε να μην ακολουθηθεί η παλιά τακτική με την απόκρυψη των στοιχείων, αλλά να δοθεί η πραγματική εικόνα, ώστε ο ιός να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.