Ανησυχία και κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ξάνθη τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αρκετά νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πόλη τον Εχίνο, τον Κένταυρο,την παλιά Χρυσά και άλλα σημεία του νομού.

Ως αποτέλεσμα την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συσκέψεις και αποφασίστηκε η έλευση πολυμελού κλιμακίου και 15 μονάδων του ΕΟΔΥ για μαζικά τεστ πληθυσμό και σε όποιον το επιθυμεί σε όλους τους Δήμους. Οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας αλλά η διεξαγωγή μαζικών τεστ είναι αναγκαία για την καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί.

Ο Δήμος Ξάνθης σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες του Δήμου Ξάνθης να μετέχουν δωρεάν σε δειγματοληψία από συνεργεία του ΕΟΔΥ την Πέμπτη και την Παρασκευή 4 και 5 Ιουνίου 2020, παρέχοντας ο Δήμος κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα,  τον  Δήμαρχο  Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Μύκης κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους,  η διενέργεια δειγματοληψιών από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στο γενικό πληθυσμό,  σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης την Πέμπτη 4, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουνίου 2020.

 Παρακαλούνται, όσοι πολίτες της  Ξάνθης επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δειγματοληψία,  να προσέλθουν: 

Η περιφέρεια ΑΜΘ σε ανακοίνωση της αναφέρει:

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη και τον Δήμαρχο Μύκης κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληψιών από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας στο γενικό πληθυσμό σε Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης το τριήμερο 4-6 Ιουνίου για προληπτικούς λόγους.
Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι κάτοικοι των Δήμων Μύκης, Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου να προσέλθουν στα παρακάτω σημεία κατά τις ημέρες και ώρες που αναγράφονται:

Πέμπτη 4 Ιουνίου από τις 12:00-20:00 και Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00-19:00

Εχίνος
• Στο Κέντρο Υγείας όπου θα υπάρχουν 3 συνεργεία
Μύκη
• Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Πάχνη
• Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
Ξάνθη
• Μπροστά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, απέναντι από τη Νομαρχία όπου θα υπάρχουν 2 συνεργεία
• Στο συνοικισμό Κυψέλης, στο πάρκο απέναντι από το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου θα υπάρχουν 2 συνεργεία

Επιπλέον, την Παρασκευή 5 Ιουνίου από τις 09:00-19:00
Σάτρες
• Στην Κοινότητα Σατρών όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
Σμίνθη
• Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
Κένταυρος
• Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
Κιμμέρια
• Στην Κοινότητα Κιμμερίων όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
Σέλερο
• Στο Αγροτικό Ιατρείο όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο
Εύλαλο
• Στο Αγροτικό Ιατρείο, απέναντι από το Δημαρχείο, όπου θα υπάρχει 1 συνεργείο

Το Σάββατο 6 Ιουνίου, οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.