Προβληματισμό προκαλούν σε αρκετούς παράγοντες της μειονότητας και της πλειονότητας της περιοχής, οι πρόσφατοι χειρισμοί γύρω από το θέμα της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής και του αντίστοιχου Ιεροσπουδαστηρίου .

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η σχολή οδηγείται σε μαρασμό, μέσω της οικονομικής ασφυξίας από τη Διαχειριστική Επιτροπή καθώς από το 2019 έχουν σταματήσει οι πληρωμές προς το Ιεροσπουδαστήριο λόγω των ακινήτων που κατέχει ενώ, ταυτόχρονα, έχει διακοπεί κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του διδακτικού υλικού. Παράλληλα, ασκούνται έντονες πιέσεις και κριτική σε βάρος του Διευθυντή Ιρφάν Χουσείν, από συγκεκριμένους κύκλους γύρω από τη Διαχειριστική, όπως συνέβη και με τον προηγούμενο διευθυντή Αχμέτ Ουζεϊρ, ο οποίος απομακρύνθηκε το Σεπτέμβριο του 2019.

Έτσι το Ιεροσπουδαστήριο, που αριθμούσε πριν από λίγο χρόνια πάνω από 400 σπουδαστές, διαθέτει πλέον 140 και με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση καθώς και την πιθανή διακοπή λειτουργίας του οικοτροφείου, θα συρρικνωθεί πλήρως. Αυτό όμως ενέχει μια μεγάλη αντίφαση για όσους καθοδηγούν τις εξελίξεις, καθώς ο μαρασμός, μοιραία, οδηγεί τους σπουδαστές σε αντίστοιχες σχολές της τουρκικής επικράτειας (θρησκευτικά γυμνάσια και Λύκεια Ιμάμ Χατίπ) με τα γνωστά αποτελέσματα, εξυπηρετεί δηλαδή τους σχεδιασμούς της γείτονος στα θρησκευτικά θέματα της Θράκης.

Μεγάλη συζήτηση για τα οικονομικά της Διαχειριστικής

Αρκετά μεγάλη είναι η συζήτηση για γενικότερη διαχείριση των οικονομικών από τη Διαχειριστική Επιτροπή, η θητεία της οποίας, υπό την Προεδρία του Ισά Σελήμ, ανανεώθηκε τον Απρίλιο για ένα χρόνο. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει εξονυχιστικοί οικονομικοί έλεγχοι σε όλες τις Διαχειριστικές της Θράκης, με ορκωτούς λογιστές αλλά είναι άγνωστο τι συμβαίνει έκτοτε. Τοπικά δημοσιεύματα συνδέουν την Επιτροπή με ενοικιάσεις ακινήτων-“φιλέτων” της Κομοτηνής με ευνοϊκούς  όρους ή περιστατικά με την είσπραξη οφειλών της Διαχειριστικής με μετρητά και απλές αποδείξεις αντί για τραπεζικούς λογαριασμούς, τροφοδοτώντας τα σχόλια.

Ένα δεύτερο επίπεδο των τελευταίων εξελίξεων είναι ότι οι προσπάθειες αυτές φέρεται να αποσταθεροποιούν το νέο Μουφτή (Τοποτηρητή) Κομοτηνής, που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ διακινούνται φήμες περί αντικατάστασής του. Κάτι που μοιάζει δύσκολο να συμβεί ενώ ο Τζιχάτ εμφανίζεται ως επιλογή που πληροί σοβαρά θεολογικά κριτήρια, σε αντίθεση με άλλες. Θεωρητικά και εθιμικά ο Μουφτής έχει υπό την επιστασία του τη Διαχειριστική Επιτροπή και το Ιεροσπουδαστήριο, όπως συνέβαινε με τον αείμνηστο προκάτοχο του Τζιχάτ, αλλά έχει διακοπεί μετά την αντικατάσταση και το θάνατο του Μέτσο Τζεμαλή.

Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί ένας ουδέτερος παρατηρητής, ποιες είναι οι επιδιώξεις κάθε παράγοντα, κρατικού, πολιτικού και διπλωματικού από την πλειονότητα ή τη μειονότητα, που εμπλέκεται με τις υποθέσεις αλλά φαίνεται πως ο καθένας χαράσσει τη δική του προσωπική πολιτική σε ευαίσθητα ζητήματα της Θράκης.