Σε νεότερη ανακοίνωσή τους, μετά από σχετική απόφαση της Γ.Σ. οι φοιτητές του Συλλόγου Οικοτρόφων στις Εστίες, αναφέρουν:

Όλες οι οικογένειες το τελευταίο διάστημα παλεύουν να προστατέψουν την υγεία τους, ανησυχούν αν θα μπορέσουν να δουλέψουν, να διατηρήσουν ένα εισόδημα για να ζήσουν τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, όλοι οι φοιτητές πανελλαδικά αγωνιούμε για το τι μας περιμένει με την εξεταστική, πως ακριβώς θα ολοκληρωθεί το τρέχον εξάμηνο, χωρίς να καθυστερήσει ο χρόνος σπουδών μας, χωρίς να μεγαλώσει και άλλο το οικονομικό βάρος για τις τσέπες μας. 

Από τη άλλη μεριά;… Κυβέρνηση, Υπουργείο και Διοικήσεις δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την υγιή διαβίωσή μας στις εστίες, για την ομαλή συνέχιση των σπουδών μας, πραγματοποίηση εργαστηρίων κλπ. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι μία ασαφής υπουργική απόφαση πως οι εξεταστικές θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά και το κάθε Τμήμα και Σχολή θα αποφασίσει τι μπορεί να κάνει χωρίς να έχει δοθεί καμία στήριξη από το κράτος για την κάλυψη των νέων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας. Είναι προφανές πως σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται ότι κανένας φοιτητής δε θα χάσει εργαστήρια, εξετάσεις ή πρακτική άσκηση. Κανείς δεν εγγυάται ότι θα μπορέσουν όλοι να συνεχίζουν χωρίς επιπλέον εμπόδια τις σπουδές τους. Δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό και στο διαδίκτυο, δεν έχουν παρθεί  όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας όσων εξακολουθούν να ασχολούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Συγκεκριμένα, στην πόλη της Ξάνθης, έχουν αφήσει τους χώρους του πανεπιστημίου με τεράστιες ελλείψεις σε καθαριότητα, μέτρα υγιεινής, φύλαξη. Εκθέτοντας στον κίνδυνο του ιού όλο το προσωπικό (διδακτικό, διοικητικό κλπ.), συνεπώς και την γύρω κοινωνία.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, προσπαθούν ξανά να μας πετάξουν, όλους τους οικότροφους φοιτητές, από τα σπίτια μας, τις εστίες! Την Τρίτη 19/5 υπάλληλος της φοιτητικής μέριμνας μας ενημέρωσε ότι το Υπουργείο έστειλε στην Πρυτανεία οδηγία ότι οι εστίες θα παραμείνουν κλειστές. Οικότροφοι μπορούν να παραμείνουν μόνο με απόδειξη πως υπάρχει στην οικογένειά τους επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού (ενώ δεν πραγματοποιούνται καν μαζικά τεστ για όλο το λαό) ή αν είναι από εξωτερικό και από την Κύπρο. Όλοι οι υπόλοιποι εστιακοί δεν επιτρέπεται να μείνουμε στα σπίτια μας. Γίνεται να επισκεφτούμε τις εστίες μόνο για να πάρουμε τα πράγματα μας, και αυτό μετά από επικοινωνία για ορισμό ραντεβού με την φοιτητική μέριμνα για ολιγόωρη επίσκεψη!! Ενημερωθήκαμε πως πλέον ο φύλακας στην είσοδο θα πρέπει να ζητάει στοιχεία και τον λόγο για τον οποίο θέλει να μπει ο καθένας! 

Ακόμη, ήδη κόπηκε και η παροχή σίτισης, ενώ αυτή τη στιγμή μένουν φοιτητές στην Ξάνθη και στις εστίες. Όλες την προηγούμενες μέρες μέλη του Συλλόγου προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με την αρμόδια αντιπρύτανη ή τον πρύτανη. Κανείς δεν μας εξασφάλισε ότι θα ακυρωθεί η απόφαση για κλείσιμο των εστιών. Ότι θα μπορούμε να εγκατασταθούμε στα σπίτια μας με πλήρη προστασία από την πανδημία και με συνέχιση των αυτονόητων παροχών, όπως το φαγητό!! Δεν λάβαμε καμία απάντηση που θα λαμβάνει υπόψιν τα αιτήματά μας! Ακούσαμε ακόμη δικαιολογίες ότι δεν γνώριζε η πρυτανεία πως αυτή τη στιγμή μένουν φοιτητές στην εστία. Είναι απαράδεκτη η στάση της Διοίκησης του πανεπιστημίου. Εμείς θα συνεχίσουμε την διεκδίκηση μέσα από το Σύλλογό μας!

Προσπαθούν να μας απαγορεύσουν να πάμε στα σπίτια που δικαιούμαστε!

Τους απαντάμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί!

Αυτό το συναντήσαμε και στην αρχή της καραντίνας και δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Διεκδικήσαμε συλλογικά και καταφέραμε όσοι δεν μπορούν αλλιώς ή δεν επιθυμούν να φύγουν από τις εστίες, να παραμείνουν χωρίς καμία ενόχληση, με τη συνέχιση της σίτισης. Έτσι, λοιπόν, θα γίνει και τώρα. 

Οι εστίες είναι τα σπίτια μας. Δε μπορεί κανείς να μας διώχνει από αυτά!

Αυτή την περίοδο που τα περιοριστικά μέτρα σταδιακά αίρονται, πολλοί επιστρέφουν στη δουλειά τους, η αγορά και ο επισιτισμός ανοίγει ξανά. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην λειτουργούν εστίες και όλες οι φοιτητικές παροχές. Από τη άλλη, μεγάλο μέρος των οικότροφων φοιτητών είμαστε και εργαζόμενοι και αρκετοί στην πόλη της Ξάνθης. Τώρα έχουμε, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη να δουλέψουμε, αφού έχουν πληγεί οικονομικά οι οικογένειές μας. Δεν δεχόμαστε αυτή την εξέλιξη. Είναι εμπόδιο για τη ζωή και τις σπουδές μας το επόμενο διάστημα, μας πλήττει οικονομικά ειδικά τους οικότροφους από τις φτωχότερες οικογένειες.

Τώρα, λοιπόν, χρειάζεται πιο αποφασιστικά να συνεχίσουμε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας. Να μην αφήσουμε κανένα να παίζει με τις ανάγκες!

Απαιτούμε: 

  • Ούτε σκέψη για κλείσιμο των εστιών. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για την πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα στην καθαριότητας, τη φύλαξης κλπ. Παροχή υγειονομικού υλικού, συχνές απολυμάνσεις.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας φοιτητών και εργαζόμενων ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των φοιτητικών παροχών (στέγαση, σίτιση, μεταφορές, καθαριότητα, φύλαξη)
  • Να δοθεί τέλος στην αγωνία των φοιτητών. Να ανακοινωθούν τώρα ακριβής χρόνος και τρόπος διεξαγωγής των εξετάσεων για κάθε Τμήμα και μάθημα. Να εξασφαλιστεί στη πράξη ότι ούτε ένας δε θα χάσει κανένα εργαστήριο, ούτε εξέταση ούτε πρακτική άσκηση για λόγους οικονομικούς ή υγείας.

Καλούμε σε:

  • Συγκέντρωση την Τρίτη 26/5 στις 18:00 στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, για κοινοποίηση της απόφασης στην τοπική κοινωνία και κρέμασμα πανό του Συλλόγου.