Σε καταγγελία του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης, αναφέρεται

Για μία συμφοιτήτρια μας η επιστροφή της στις εστίες της Ξάνθης μετά τη δίμηνη καραντίνα ξεκίνησε με ακόμα περισσότερα προβλήματα και εκπλήξεις από ότι των υπόλοιπων εστιακών φοιτητών. Μπαίνοντας στο δωμάτιό της αντίκρισε τη ζημιά που αυτό είχε υποστεί. Στο διάστημα που εκείνη έλειπε το δωμάτιο είχε πλημμυρίσει, πολλά από τα πράγματά της βράχηκαν και ήταν καλυμμένα με μούχλα. Άλλα ήταν κατεστραμμένα και άλλα είχαν πεταχτεί! 

Προφανώς, το συνεργείο των τεχνικών μπήκε στο δωμάτιο όταν συνέβη η ζημιά, για να την περιορίσει. Ο συνδυασμός της απόστασης, των περιοριστικών μέτρων καραντίνας, της υποστελέχωσης της φοιτητικής μέριμνας είχαν ως αποτέλεσμα ένα δωμάτιο μέσα στη μούχλα με κατεστραμμένα τα πράγματα της φοιτήτριας και η ίδια δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά μέχρι να επιστρέψει, να τα δει με τα μάτια της και να μην μπορεί να εγκατασταθεί στο χώρο της. Έπρεπε να είχε ενημερωθεί κατευθείαν για τη ζημιά που υπέστη το δωμάτιο, για το ότι παρέμβηκαν οι τεχνικοί.

Παρά την αναγκαστική απουσία της πλειοψηφίας των οικότροφων από την πόλη για το διάστημα αυτό της καραντίνας, οι εστίες δεν παύουν να είναι τα σπίτια μας! Δεν δεχόμαστε στο 2020 να φοβόμαστε ανά πάσα ώρα κ στιγμή αν το σπίτι μας είναι εντάξει ή αν έχει διαλυθεί απλά από μία βροχή ή από έλλειψη συντήρησης. Δικαιούμαστε σύγχρονες εστίες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων μας στην ευθηνή του κράτους.

Δυστυχώς, περιστατικά αντίστοιχα με αυτό δε συμβαίνουν σπάνια στις εστίες. Τον περασμένο χειμώνα μέσα σε μερικές βροχερές μέρες αρκετά δωμάτια πλημμύρισαν, έβαλαν νερό από τις οροφές και έτσι κατέληξαν ακατάλληλα για να μείνει κάποιος. Επιπλέον, οι ελλείψεις στη συντήρηση των υποδομών, στο προσωπικό και στην χρηματοδότηση είναι τεράστιες. Με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής η παιδεία όπως κ οι άλλες κρατικές παροχές ρημάζουν. Υποχρηματοδοτούνται διαχρονικά, περνούν στα χέρια ιδιωτών που, όπως είναι λογικό, ενδιαφέρονται για το ατομικό τους κέρδος και όχι για την ολοκληρωμένη κάλυψη των υπαρκτών αναγκών.

Η κατάσταση των εστιών της Ξάνθης είναι γνωστή… Λίγα δωμάτια για πολλούς φοιτητές της Πολυτεχνικής, μουχλιασμένοι τοίχοι, δωμάτια ακατάλληλα, ελλιπής συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα με λίγο προσωπικό και άσχημες εργασιακές συνθήκες. Και όσο περνά ο καιρός όλα αυτά ρημάζουν. 

Ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης καταγγέλλει το πρόσφατο περιστατικό μαζί με όλα τα παρόμοια που έχουμε ζήσει οι εστιακοί φοιτητές. 

Απαιτούμε:

 

  • Να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά στο δωμάτιο με ευθύνη του Πανεπιστημίου και της μέριμνας, ώστε να μπορέσει να μείνει η φοιτήτρια.
  • Να δοθεί αποζημίωση για αυτήν και για όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δωμάτια αυτό το διάστημα της καραντίνας που οι φοιτητές αναγκάστηκαν να λείπουν από τις εστίες.
  • Εδώ και τώρα ανέγερση νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους.
  • Συντήρηση και αποκατάσταση των σημερινών υποδομών εστιών, εστιατορίου κλπ.
  • Πρόσληψη τεχνικού και διοικητικού προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Να μην επιβαρυνόμαστε με προσωπικά έξοδα σε κάθε πιθανή βλάβη που προκύπτει.
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για την υλοποίηση των παραπάνω.