Ενημέρωση απ’ την κυβέρνηση για το ζήτημα που επιχειρεί να δημιουργήσει η τουρκική πλευρά στον Έβρο αλλά και για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

«Η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο  Mega. Ο Αλέξης Χαρίτσης στηλίτευσε  την «έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο», αλλά και τη στάση της πλειονότητας των ΜΜΕ.

«Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν στην πλειοψηφία των ΜΜΕ κυριαρχεί μία εικόνα αποσιώπησης αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος», είπε και υπενθύμισε ότι «τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση παρουσίαζε την παρουσία προσφύγων στον Έβρο ως ασύμμετρη απειλή» ενώ τώρα, που «υπάρχει εισβολή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε ελληνικό έδαφος, ο υπ. Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένταση για λίγα μέτρα».

Επίσης, σχολίασε ότι «η ρητορεία κυβερνητικών στελεχών  περί fakenews εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι το ΥΠΕΞ προέβη σε επίσημο διάβημα προς την Τουρκία για όσα συνέβησαν στον Έβρο». «Για fakenews έγινε το διάβημα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.

Αντίστοιχα, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, ο Νίκος Βούτσης εξέφρασε την ανησυχία του και επισήμανε ότι «χρειάζεται μία ευθύτατη και έγκαιρη δημόσια ή και κατ’ ιδίαν ενημέρωση των κομμάτων από την Κυβέρνηση για το εάν υπάρχει πρόβλημα, σε ποιο βαθμό και σε ποιο βάθος».

«Δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει στον Έβρο και βεβαίως ανησυχώ, διότι αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν σε μία «παρεξήγηση», ούτε αποτελούν μια σαπουνόπερα» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Όσο δεν υπάρχει αυτή η ενημέρωση το πεδίο είναι ανοικτό και για να ακούγονται «κορώνες» ακόμα και πολεμικές κραυγές στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και για να αναπτύσσονται περίεργες οπτικές γύρω από αυτό το ζήτημα» είπε ακόμα.

«Και δεν είναι μόνο το έλλειμμα ενημέρωσης, είναι και οι παλινωδίες που μαρτυρούν  αντιθέσεις και διαφορετική οπτική μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Γι’ αυτόν το λόγο είμαι πολύ επιφυλακτικός και πολύ σωστά από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει αυτό το θέμα ως πρώτο ζήτημα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί απολύτως το τι συμβαίνει. Θα πρέπει άμεσα και με ευθύτητα και με αυστηρότητα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειαστεί να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση. Είναι άκρως επικίνδυνο να τοποθετείται ο καθένας πάνω σε αυτό το ζήτημα είτε με πολύ καθησυχαστικές είτε με «πολεμοκάπηλες» δηλώσεις» συμπλήρωσε ο Ν. Βούτσης.

Να ενημερώσει τη Βουλή για τα διαβήματα που έγιναν προς την Τουρκία για τα χερσαία σύνορα στον Έβρο κάλεσε την κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής με σοβαρότητα και πάνω από όλα πάντοτε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις στον Έβρο.

«Τα γεγονότα μας είναι με λεπτομέρειες γνωστά και γι’ αυτό, σε αντίθεση με τους εξ επαγγέλματος πατριδοκάπηλους αλλά και τους νέους όψιμους δήθεν φιλοπάτριδες, η κριτική μας εστίασε από την πρώτη στιγμή στην αδιανόητη για Υπουργό Εξωτερικών δήλωση στην ΕΡΑ που έκανε λόγο «για λίγες δεκάδες μέτρα» εθνικής γης στον Έβρο», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ζήτησε έως και την Τρίτη, οπότε συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, να λάβει ακριβέστατη γνώση του περιεχομένου των δύο διαβημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία.

«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τον φόβο», επεσήμανε κι απαιτείται αμέσως η Κυβέρνηση να αποκτήσει εθνική στρατηγική.

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα εξαπέλυσε και το ΜέΡΑ 25 μέσω του εκπροσώπου του, Μιχάλη Κριθαρίδη. Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι «προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!».

Η απάντηση Δένδια και το μήνυμα προς Τουρκία

Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τόνισαν σήμερα διπλωματικές πηγές απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί αλλαγής της συνοριακής γραμμής στον Έβρο εξαιτίας «φυσικών και τεχνικών» λόγων από το 1926» και μη αμοιβαίων αποδεκτών συντεταγμένων μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας επανήλθε μέσω του ΣΚΑΪ στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση υποστηρίζοντας ότι το θέμα αναφορικά με τον ψευδή, όπως τον χαρακτήρισε ισχυρισμό, για κατάληψη 16 στρεμμάτων ελληνικού εδάφους από Τούρκους προκλήθηκε από δημοσίευμα της εφημερίδας SUN, για να προσθέσει ότι υιοθετήθηκε από ακροδεξιό κόμμα και να επιτεθεί εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπερακόντισε την «ανοησία».

efsyn.gr