Site icon Xanthi 2

Covid 19 – Η επόμενη μέρα: Οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης

Covid 19 – Η επόμενη μέρα… 

Η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις του Covid-19 αποτελεί μια sui generis συγκυρία, με τρομερή αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ (World Economic Outlook) για 10% ύφεση στη χώρας μας με ανεργία 22,3%, και 7,5% ύφεση στην Ευρωζώνη με την ανεργία στο 10,4%, ενισχύουν το χορό της αβεβαιότητας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η οικονομική κρίση που διερχόμαστε ως απόρροια του covid-19, θα είναι βαθιά και ανεξέλεγκτη, κυρίως αν δεν ακολουθηθούν οι ορθές πολιτικές, οι οποίες θα πρέπει να χαραχθούν με απόλυτη συναίσθηση της συγκυρίας απαγκιστρωμένες από το υφιστάμενο παρωχημένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Θα πρέπει να υπάρξει μετατόπιση του μοντέλου από τη διαχείριση της ύφεσης στη προοπτική της ανάπτυξης, και από την επιδοματική πολιτική φτώχειας στην εισοδηματική πολιτική της απασχόλησης.

Ως Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας Περιφερικού Τμήματος Θράκης  καταθέτουμε έναν οδηγό οικονομικής προοπτικής προς την ανάπτυξη της χώρας ο οποίος έχει τη βάση του στους παρακάτω πυλώνες:

Πυλώνας 1

Ολιστικό σχέδιο στήριξης του Δημοσίου προς το Ιδιωτικό τομέα

Πυλώνας 2

Επανασχεδιασμός Κοινοτικών Πολιτικών

Πυλώνας 3

Κοινωνική Συνοχή

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα μέτρα ενίσχυσης και επανασχεδιασμού πολιτικών θα πρέπει να επιταχυνθούν καθώς διογκώνεται διαρκώς το έλλειμμα επενδυτικής ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς ήδη με το τέλος του 2019 απωλέσαμε δύο θέσεις στον δείκτη WEF και επτά θέσεις στον δείκτη Doing Business. Κατ επέκταση η ταχύτητα υλοποίησης κρίνεται επιτακτική.

Exit mobile version