Με μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook, o Βασίλης Κουτρουλός, ο ειδικευόμενος γιατρός του Νοσοκομείου Ξάνθης που νόσησε από τον κοροναϊό, εξηγεί αναλυτικά την περιπέτεια της υγείας του.

Αναλυτικά:

Χαίρετε. Ονομάζομαι Κουτρουλός Μάριος Βασίλειος. Είμαι ο ιατρός που βρέθηκε θετικός Covid19(+) από το προσωπικό του ΓΝΞάνθης. Δεν έχω καμία σχέση με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπως έχει βγει παραέξω, αντιθέτως είμαι ειδικευόμενος Παθολογίας στο ΓΝΞάνθης, αναμένοντας να ξεκινήσω την ειδικότητα της Καρδιολογίας με το καλό.

Είχα σκοπό να αναφερθώ σε όλα τα γεγονότα και να πληροφορήσω άπαντες για την περιπέτειά μου, όταν με το καλό θεραπευθώ πλήρως, άλλωστε οποιοδήποτε θέμα υγείας εγώ προσωπικά δε το θεωρώ θέμα ταμπού, και αν μέσω της αναφοράς μου μπορέσω να ευαισθητοποιήσω κάποια μερίδα ανθρώπων, θα το θεωρούσα κέρδος.

Τα πράγματα ωστόσο, διαφοροποιήθηκαν και γράφω αυτό το κείμενο μέσα από την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, όπου νοσηλεύομαι. Διαφοροποιήθηκαν αναφέρω, διότι διαβάζω σε διάφορες σελίδες ανακριβή στοιχεία που δυστυχώς παραπληροφορούν τον κόσμο.

Η περιπέτειά μου ξεκινάει λοιπόν ως εξής: στο διάστημα 16-25/4, έκανα 5 εφημερίες. Σε αυτό το εξαντλητικό πρόγραμμα, εφημέρευσα 3 μέρες στο τμήμα Covid19 και 2 στην Παθολογική κλινική και τα επείγοντα. Στο διάστημα αυτό εξέτασα πολλά ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μάλιστα έχω υπόψιν ένα περιστατικό το οποίο με εξέθεσε σε αερόλυμα (έβηξε την ώρα που εξέταζα) εντός του τμήματος Covid19, αλλά δεν έχει σημασία και δεν μπορεί να αποδειχθεί από πού κόλλησα τον ιό.

Την Κυριακή λοιπόν 26/4, γύρισα στο σπίτι μου από την εργασία έχοντας έντονο το αίσθημα κόπωσης, κάτι το οποίο απέδωσα στις συνεχόμενες εφημερίες και τις λίγες ώρες ύπνου. Δευτέρα ξημερώματα κι ενώ ακολουθούσε πάλι ημέρα εφημερίας (6 σε 12 ημέρες), ένιωσα ρίγος και διαπίστωσα ότι είχα θερμοκρασία 37.6. Ενημέρωσα τον διευθυντή μου για το συμβάν και τέθηκα σε καραντίνα κατ’ οίκον περιορισμό. Έδωσα επίχρισμα την Τρίτη 28/4 και το βράδυ ήδη γνώριζα ότι είμαι θετικός για Covid19(+), σε αντίθεση με την πληροφορία που κυκλοφόρησε ότι το αποτέλεσμά μου βγήκε 1/5, όπως έγραψε ο τοπικός τύπος.

Τώρα, όσον αφορά την πορεία της υγείας μου. Κι εδώ βλέπω με θλίψη ότι, ενώ εγώ έδινα και δίνω έναν αγώνα, πρωτόγνωρο για μένα, καθώς είμαι μόλις 26 ετών και χωρίς συννοσηρότητες, για να ανακτήσω την υγεία μου, σε κάποια τοπικά σάιτ υπερτονίζεται ότι εισήχθην για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενώ σε άλλα ότι παραμένω σε κατ’ οίκον καραντίνα. Να το θέσω ως εξής, η κατάστασή μου επιδεινωνόταν σταδιακά και σε απλό κατ’ οίκον περιορισμό δεν θα ήταν διαχειρίσιμη με τίποτα!!

Την 4η ημέρα των συμπτωμάτων, ενώ μέχρι τότε είχα ήπια συμπτώματα, ξεκίνησε η επιδείνωση. Έχοντας διπλό ρόλο σε αυτή την κατάσταση, ασθενούς αλλά και του ιατρού του εαυτού μου, υποψιάστηκα ότι μπορεί να είναι αρχόμενη πνευμονία. Παρακολουθούσα την πορεία μου στο σπίτι, ωστόσο ήταν ήδη 6η μέρα (Σάββατο) και η κατάστασή μου συνεχώς επιδεινωνόταν. Έτσι ήρθα σε επαφή με τον υπεύθυνο εξαίρετο λοιμωξιολόγο στο Π.Γ.Ν.Α., ο οποίος με παρότρυνε να έρθω στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων και να νοσηλευτώ. Διακομίστηκα με ΕΚΑΒ από το ΓΝΞάνθης την Κυριακή. Να μην πολυλογώ, ανέπτυξα πνευμονία όπως έδειξε η αξονική, αποκόμισα αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου Ι και τις πρώτες ημέρες ήμουν εμπύρετος με τη θερμοκρασία μου στο 39 και με εξωγενή χορήγηση οξυγόνου. Καθόλου ενθαρρυντικά στοιχεία, επαναλαμβάνω για έναν καθόλα υγιή 26χρονο. Δεν εισήχθην λοιπόν ‘’καθαρά προληπτικά’’ μέσα στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, αλλά τέθηκα σε ενδοφλέβια και από του στόματος αγωγή με ποικιλία φαρμακευτικών ουσιών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο αντιμετώπισης λοίμωξης από Sars-Cov-2. Έχει φτάσει σήμερα 13/5 κι έχω κλείσει 16 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, και είμαι στην 11η μέρα νοσηλείας στη ΜΕΛ. Ευτυχώς έχω βελτιωθεί αρκετά, αλλά πιστέψτε με, οι πρώτες κυρίως μέρες νοσηλείας ήταν εφιαλτικές. Εύχομαι κανένας άνθρωπος να μη το ζήσει.

Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Έχω να πω πάρα πολλά ακόμα, ωστόσο μου είναι αδύνατο μέσα από ένα θάλαμο νοσηλείας με ένα κινητό στο χέρι. Έκανα ένα διάλειμμα και θα συνεχίσω να επικεντρώνομαι στη βελτίωση της υγείας μου. Όταν με το καλό βγω και αναρρώσω πλήρως θα τα ξαναπούμε. Έχω πάρα πολλές ευχαριστίες να δώσω σε πολύ κόσμο που, είτε νοερά είτε επί τω έργω, έδειξε ότι με σκέφτεται, έχω όμως και κάποια παράπονα. Όλα στην ώρα τους.

ΥΓ1)Έχω την τύχη-ατυχία να έχω τη τεχνογνωσία όσον αφορά τον πολυσυζητημένο ιό, τόσο ως γιατρός αλλά και ως ασθενής. Παροτρύνω τον οποιονδήποτε έχει απορίες σχετικά με την κατάσταση αυτή, αν θεωρεί ότι μπορεί και να έχει ή ξέρει ότι έχει, να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου και θα χαρώ να τον βοηθήσω όσο μπορώ. Σε αυτό τον αγώνα κανείς δεν αξίζει να μείνει μόνος του.

ΥΓ2)Οι υπόλοιπες ασθένειες δεν έχουν εξαλειφθεί έτσι; Εμφράγματα υπάρχουν, αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης, Δυσλιπιδαιμία, Εγκεφαλικά, η γνωστή ανίατη νόσος. Όλα αυτά υποβόσκουν σε μια περίοδο που το 90% των συζητήσεων περιστρέφονται γύρω από τον κορονοϊό. Προσέξτε τον εαυτό σας και προφυλαχθείτε!

ΥΓ3)Τα μέτρα προστασίας μου, δηλώνω, όσο μπορώ τα παίρνω. Όταν μπαίνω να εξετάσω έναν άνθρωπο εξετάζω ακριβώς αυτό…έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων για μένα. Ούτε θετικός για κορονοϊό, ούτε ύποπτος. Απέναντι μου έχω έναν άνθρωπο τον οποίο, ναι μεν πρέπει να αντιμετωπίσω ως δυνητικά θετικό για κορονοϊό, αλλά δεν παύει να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Με σωστό εξοπλισμό εξετάζεις τον ασθενή και προσπαθείς να του δώσεις λύση.

ΥΓ4)Έχοντας πλήρη επίγνωση της επικινδυνότητας της δουλειάς μου, από μέσα Μαρτίου έχω απομονωθεί από όλο το συγγενικό και φιλικό μου περιβάλλον. Τη μάνα μου και τον πατέρα μου τους βλέπω μόνο μέσω βιντεοκλήσεων εδώ και 2 μήνες. Το να πάθω κάτι εγώ είναι δικό μου θέμα. Ξέρω πού εργάζομαι και δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία, στη δύσκολη αυτή κατάσταση να το βάλω στα πόδια, αντιθέτως βγήκα μπροστά. Αλλά το να είμαι η αιτία κάποιο κοντινό μου άτομο να περνούσε αυτά που περνάω, δε θα το άντεχα. Να σημειωθεί ότι κόλλησα μόνο την κοπέλα μου, με την οποία ζούσαμε μαζί και απομονώθηκε σε άλλο σπίτι, όταν εμφάνισα εγώ το πρώτο πυρέτιο, και η οποία εμφάνισε ήπια συμπτώματα μια εβδομάδα μετά το πρώτο μου πυρετικό κύμα. Παρότι το περνάει σχεδόν ασυμπτωματικά, το άγχος που έχω για αυτήν είναι πολλαπλάσιο αυτού που κατατρέχει τον εαυτό μου για την υγεία μου.

ΥΓ5)Είμαι γέννημα θρέμμα Ξανθιώτης. Ευτύχησα να περάσω στην Ιατρική ΑΠΘεσσαλονίκης. Έκανα το αγροτικό μου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου τη χρονιά που μας πέρασε. Από τις 3/3/20 κατέχω θέση ειδικευόμενου στο ΓΝΞάνθης και σαν στόχο έχω να γίνω καρδιολόγος. Δε το κρύβω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού μου, κι ας αργεί η στιγμή αυτή, είναι να αποκτήσω τα εφόδια που χρειάζεται και να υπηρετήσω το Νομό μέσα από τη θέση του ειδικού καρδιολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Αν με το καλό πραγματοποιηθεί η επιδίωξη μου αυτή, θα παλέψω για πολλά θέματα που, ενώ θεωρούνται δεδομένα, στην υλοποίηση κάπου χωλαίνουν.

ΥΓ6)Να γνωρίζετε. Οι αφανείς ήρωες των νοσοκομείων είναι ΚΑΙ οι ειδικευόμενοι ιατροί ΚΑΙ το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΥΓ7)Συγγνώμη για το κατεβατό. Επιστρέφω στον αγώνα βελτίωσης της υγείας μου. Έχω πολλά να πω και θα επιστρέψω.