12 Μαΐου 1820 – 12 Μαΐου 2020

Δύο ημερομηνίες σταθμοί στην ιστορία της σύγχρονης Νοσηλευτικής. 

Στις 12 Μαΐου 1820 πριν από ακριβώς 200 χρόνια γεννήθηκε η μεγαλειώδης μορφή της Νοσηλευτικής Επιστήμης, η Florence Nightingale. Βρετανή νοσηλεύτρια, έθεσε τα  θεμέλια της σύγχρονης νοσηλευτικής, γνωστή και ως «Κυρία με τη Λάμπα», στον Κριμαϊκό πόλεμο. Εφάρμοσε το πλύσιμο των χεριών και άλλες πρακτικές υγιεινής στα βρετανικά στρατεύματα και μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας των στρατιωτών από 40% σε περίπου 2% . 

Στο βιβλίο της «Σημειώσεις Νοσηλευτικής» (1860), ένα βιβλίο διδασκαλίας για τη δημόσια υγεία της εποχής, έγραψε ότι: 

« ……όλοι οι εσωτερικοί χώροι πρέπει να διατηρούνται καθαροί, να καθαρίζεται τακτικά «κάθε τρύπα και γωνία» του σπιτιού, για λόγους υγείας της οικογένειας…..

….. Κάθε νοσοκόμα πρέπει να προσέχει, να πλένει τα χέρια της πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας…. »

Φέτος 12 Μαΐου 2020 η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι νοσηλευτές παγκόσμια καταπολεμούν την πανδημία του ιού COVID-19. Οι απόψεις και οι ιδέες της Florence Nightingale για τη διατήρηση και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αντηχούν σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ. Δικαίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το 2020 ως «Έτος των Νοσηλευτών  και των Μαιών».

 Εν μέσω της τρέχουσας κρίσης αυτής της πανδημίας του COVID-19, ασκείται σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Οι νοσηλευτές εργαζόμαστε στις πρώτες γραμμές αντιμετώπισης της πανδημίας του  COVID-19 επιδεικνύοντας προθυμία, αφοσίωση, ικανότητα, ενσυναίσθηση, φροντίδα, συμπόνια και υπέρβαση. 

Ασκούμε τα καθήκοντά μας κάτω από δύσκολες συνθήκες με μάσκες αναπνευστικής προστασίας, καλύμματα κεφαλής, οφθαλμική προστασία και προστατευτικές ρόμπες. Οι μάσκες δυσχεραίνουν την αναπνοή μας, πονάνε τις μύτες μας και ερεθίζουν τα αυτιά μας. Τα χέρια των νοσηλευτών στεγνώνουν και «σκάνε» λόγω του συχνού πλυσίματος, τα μάτια μας βλέπουν «ομιχλωδώς» από τον ιδρώτα. Το στρες δοκιμάζει τις αντοχές μας καθώς βλέπουμε τους ασθενείς να προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή. 

Στο νοσοκομείο μας από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, αφιερώθηκαν από όλο το νοσηλευτικό προσωπικό πολλές, πάρα πολλές ώρες εργασίας. Όλοι εργάστηκαν σαν ομάδα ακούραστη. Λόγω των συνθηκών εξοπλίστηκαν τα νοσηλευτικά τμήματα με επιπλέον υγειονομικό υλικό, μετακινήθηκε νοσηλευτικό προσωπικό και στελέχωσε τμήματα υψηλής έντασης εργασίας: το τμήμα COVID-19,η Μ.Ε.Θ., το Τ.Ε.Π. και το ιατρείο υποδοχής ασθενών. Συντονίστηκαν μεταφορές ασθενών και απολυμάνθηκαν κλινικές χωρίς να σταματήσει η ασφαλής λειτουργία τους. 

Όλα τα έθνη υποκλίνονται στην προσφορά και την αυτοθυσία που επιδεικνύουν οι νοσηλευτές στον πάσχοντα συνάνθρωπο, ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο. Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, γιορτάζει τον σημαντικό ρόλο των νοσηλευτών στην υγειονομική περίθαλψη.

Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους Ξανθιώτες. Είμαστε όρθιες και όρθιοι εδώ, Νοσηλεύτριες και Νοσηλευτές και να μας εμπιστεύονται.