Σχετικά με το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων καθώς και προϊόντων Ζ.Π και σε συνδυασμό με τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της επιδημίας του κορωναϊού(Covid-19), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ  ανακοινώνει ότι: 

  1. Η υλοποίησή του έργου, υποχώρησε σημαντικά λόγω εφαρμογής των παραπάνω μέτρων.  
  2. Με την είσοδό μας στην φάση της μερικής χαλάρωσης, η εφαρμογή του  προγράμματος θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους(όπως και πριν την επιδημία) αλλά ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς.  
  3. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία έτη,  ήτοι μέχρι τις 04/07/2022 και περιλαμβάνει: 
    1. Περισυλλογή και διαχείριση  πτωμάτων βοοειδών και αιγοπροβάτων(Α/Π) από τις κτηνοτροφικές  εκμεταλλεύσεις και λήψη δειγμάτων εγκεφάλων για όλα τα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών και στα αιγοπρόβατα άνω των 18 μηνών. 
    2. Περισυλλογή και διαχείριση, πτωμάτων όλων των ειδών και ηλικιών των ζώων, από το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις εκτός αστικών ιστών ή οικισμών.  
    3. Περισυλλογή και διαχείριση προϊόντων ή  υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης(Ζ.Π) που έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές και δεν έχει ανευρεθεί ο κάτοχος  τους.
  4. Υλοποίηση του προγράμματος:   
    1. Οι κτηνοτρόφοι επικοινωνούν με την υπεύθυνη εταιρεία  ως εξής: 
  • ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ-ΕΒΡΟΣ: τηλ: 2108960100 , Υπεύθυνη Εταιρεία KAFSIS-ΚΡΕΚΑ
  • ΞΑΝΘΗ-ΡΟΔΟΠΗ:  τηλ 2541600500(εσωτ. 5), υπεύθυνη εταιρεία, Α. Παπαδόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε,
    1. Η περισυλλογή των νεκρών ζώων και προϊόντων, γίνεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας,  εντός 24 ωρών (όταν  πρέπει να ληφθεί δείγμα) και εντός 48 ωρών στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
    2. Τα νεκρά βοοειδή και Α/Π θα πρέπει να φέρουν σήμανση(Ενώτιο ή ηλ. βώλο). Ειδικά τα βοοειδή, θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων του ΥΠΑΑΤ (ΟΠΣ-Κ).
    3. Η περισυλλογή και η μεταφορά  των νεκρών ζώων, που τυγχάνουν αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, θα γίνεται μετά την επίσκεψη των αρμοδίων ελεγκτών και την εκτίμηση της ζημιάς 
    4. Ο κτηνοτρόφος παραδίδει στον ανάδοχο το διαβατήριο του ζώου(βοοειδές) ή συμπληρωμένο απόσπασμα  του μητρώου της εκμετάλλευσης για τα αιγοπρόβατα. 
    5.  οι κτηνοτρόφοι δεν  επιβαρύνονται με καμία δαπάνη μεταφοράς ή αποτέφρωσης, αφού όλα τα έξοδα καλύπτονται από το πρόγραμμα
    6. Ο ανάδοχος πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα (καθαρισμός, απολύμανση του εξοπλισμού, των οχημάτων μεταφοράς και του προσωπικού) πριν και μετά την είσοδο ή έξοδο από την εκμετάλλευση, για την αποτροπή διασποράς λοιμωδών νοσημάτων. 
    7. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!: Όταν  υπάρχει υπόνοια ύπαρξης σοβαρού μεταδοτικού νοσήματος, πρέπει να ειδοποιείται  άμεσα η Κτηνιατρική Αρχή 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει παράλληλα να τηρούνται και όλες οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών για την πανδημία

Περισσότερες πληροφορίες στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στα τηλέφωνα: 25213 51221(ΔΡΑΜΑ), 2513 503420(ΚΑΒΑΛΑ), 25413 50372(ΞΑΝΘΗ), 25313 50458(ΡΟΔΟΠΗ), 25513 57190(ΕΒΡΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ), 2552027946 (ΕΒΡΟΣ-ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) και με την Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ.