Με Κοινοβουλευτική παρέμβασή του το ΚΚΕ και των βουλευτών Γ. Δελή και Λ. Στολτίδη, αναφέρεται σε καταγγελίες γύρω από τη μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

Αναλυτικά

Η άδεια ειδικού σκοπού, τεσσάρων (4) ημερών εκ των οποίων η μια (1) ημέρα αφορά κανονική άδεια, αποτελεί ένα από τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της διασποράς της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Χορηγείται και στους εργαζόμενους στο δημόσιο προκειμένου να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης η Διοίκηση δεν έχει δώσει άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους που το έχουν αιτηθεί. Αν και κατατέθηκαν έγγραφα οι αιτήσεις, αυτές δεν απαντήθηκαν εγγράφως, ενώ  αναφέρθηκε πως οι διαζευγμένοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των μονογονεϊκών οικογενειών και συνεπώς δεν μπορεί να τους χορηγηθεί η άδεια ειδικού σκοπού που αναφέρει η ΠΝΠ 55/11.3.2020, άρθρο 4 και 5. Ακόμη καταγγέλλεται πως σε περίπτωση εργαζόμενου που ανήκει σε ειδική ευπαθή ομάδα, χορηγήθηκε την ειδική άδεια σχεδόν 30 μέρες μετά, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του το διάστημα αυτό, παρά την Π.Ν.Π. 64/14-3-2020 – «Μέτρα διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων» και τις σχετικές τροποποίησεις που έχουν εκδοθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να αρθεί η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Σε άλλη ερώτηση, θίγουν το το ζήτημα της 24ωρης λειτουργίας του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Εχίνου του Δήμου Μύκης

Αναλυτικά:

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη οδηγών στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμο το ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Συνυπολογίζοντας τη μορφολογία του Δήμου, ορεινός δήμος, και την έκτασή του, 62 χωριά σε έκταση 626.000 στρεμμάτων, γίνονται αντιληπτοί οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η μη λύση του προβλήματος. Πρόκειται για άλλη μια έκφανση της διαχρονικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Ερωτάται ο Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί για να προσληφθούν άμεσα  οδηγοί με μόνιμη σχέση εργασίας για την κάλυψη των βαρδιών του Κέντρου Υγείας Εχίνου, για να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω της καθυστέρησης μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο της Ξάνθης;