Η στήλη επιστρέφει μετά την πανδημία, όταν και η υγειονομική κρίση έθεσε πολλές βεβαιότητες σε αμφισβήτηση. Ειδικά στην Ξάνθη, που είναι μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή, επιλέξαμε ως τοπικό μέσο να μείνουμε στην ψυχρή καταγραφή των γεγονότων και των απόψεων που εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές, ώστε οι πολίτες, που βίωσαν ένα καθεστώς έντονης πίεσης να έχουν μια καθαρή εικόνα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χειρισμός της κρίσης δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Τα πάντα στη δημόσια σφαίρα φανερώνουν πολιτική σκέψη και πρακτική. Και είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της πανδημίας, η μεγάλη έξαρση του ιού στο Νομό Ξάνθης  (τρίτος στην Ελλάδα σε περιστατικά και πρώτος σε θνητότητα) ανέδειξε τόσο πολιτικά ζητήματα όσο και ανθρώπινες αγωνίες των πολιτών.

Το γεγονός ότι η πόλη έμεινε σε παρατεταμένη καραντίνα για τόσο μεγάλο διάστημα μεγέθυνε τον αντίκτυπο που είχε ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε να χειριστεί την πανδημία και να συνδυάσει τα επιστημονικά δεδομένα, την πολιτική διαχείριση και την επικοινωνία. Μετά την καραντίνα, και σε απόσταση από τα γεγονότα, κρίνεται ότι πράγματι ο κόσμος θα ήθελε και δικαιούτο να έχει μια πιο αναλυτική και συχνή ενημέρωση.

Αυτό δεν συναρτάται με τις πολιτικές απόψεις του καθενός αλλά προέκυψε ως συμπέρασμα μέσα στην κρίση, αυτό επεσήμαναν και οι δημοσιογράφοι της περιοχής από όλο το πολιτικό φάσμα, όπως και όλες οι Ενώσεις Συντακτών. Δηλαδή, επίσημη ενημέρωση , ακριβής, και όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Ο ενημερωμένος πολίτης αντιδρά πιο υπεύθυνα, γνωρίζει την πραγματική κατάσταση και δεν γίνεται έρμαιο ψευδών ειδήσεων ή θεωριών συνωμοσίας ενώ είναι και δημοκρατικό του δικαίωμα να γνωρίζει.

Ως προς την οικονομία, το πλήγμα θα είναι βαρύτατο και θα αναβιώσει εφιάλτες μνημονίων. Ειδικά για την Ξάνθη που έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και περιορισμούς στην οικονομική της δραστηριότητα, οι συνέπειες ίσως να είναι πιο βαθιές. Αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν, δουλειές και εισοδήματα θα εξανεμιστούν και θα επιδράσει σε όλη την τοπική οικονομία.

Πολλοί θεωρούν ότι πολύ γρήγορα, το “ελατήριο” της ανάπτυξης θα εκτονωθεί και θα καταγράψει πορεία V για να  αντιπαρέλθει τις συνέπειες της κρίσης. Είναι απλώς όμορφες θεωρίες γραμμένες για οικονομίες που έχουν στοιχειώδη παραγωγική βάση . Η Ελλάδα με τις αμέτρητες στρεβλώσεις της και το ανύπαρκτο παραγωγικό της πρότυπο, που συχνά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές προοπτικές της, δεν έχει πολλές δυνατότητες. Κάθε νέα κρίση, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις εισοδηματικές ανισότητες και μειώνει την αγοραστική δύναμη.

Και τώρα έρχεται ένα καλό κρας-τεστ, με τους οπαδούς της ελεύθερης αγοράς, κάποιοι μάλιστα τοπικά, είναι και πολύ φανατικοί. Δεν είναι κακό να πιστεύει κάποιος ότι από την αγορά θα προκύψουν όλες οι λύσεις  αλλά είναι παράδοξο όταν τα έσοδά του είναι 100% κρατικά και όταν σε κάθε κρίση επιζητά τη βοήθεια του κράτους, ακόμη και σε παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ας παραδεχτούμε ότι το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στην κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τις δημόσιες επενδύσεις και ας προχωρήσουμε παραπέρα αφού το “αόρατο χέρι της αγοράς” για άλλη μια φορά, δεν φάνηκε…