Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, προέδρου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM), πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής του NAM στις 4 Μαΐου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η Σύνοδος Κορυφής με το σύνθημα «Ενωμένοι ενάντια στον COVID-19» επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Δεδομένου ότι το ΝΑΜ περιλαμβάνει 120 χώρες, η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε σε  μορφή Ομάδας Επαφών με τη συμμετοχή χωρών από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, βάσει της αρχής της γεωγραφικής εκπροσώπησης.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από περισσότερα από 40 κράτη μέλη, συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με την έγκριση της σχετικής δήλωσης.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε την προεδρία του NAM για το 2019-2022 τον περασμένο Οκτώβριο. Η προώθηση της πολυμερούς διπλωματίας, η ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της NAM προσδιορίστηκε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν στον οργανισμό.