Επιστολή προς τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης αποστέλλει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ, την οποία και κοινοποιεί στα ΜΜΕ, μετά τις νέες ανακοινώσεις για την ύπαρξη 52 κρουσμάτων στην Ξάνθη.

Επιστολή προς: τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ξάνθη και την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης»

 Αξιότιμη κα. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης,

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα της πανδημίας, η χώρα μας και ο νομός μας δοκιμάστηκαν σκληρά από την πρωτοφανή εξάπλωση του Covid-19, που είχε ως συνέπεια την κήρυξη σε καραντίνα ολόκληρης της χώρας και αυστηρότερα μέτρα στην περιοχή της Ξάνθης. Δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την τιτάνια προσπάθεια και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν όλον αυτόν τον καιρό οι πολίτες. Επίσης, μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη μας προς το υγειονομικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, οι οποίοι με αυτοθυσία συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην περιοχή μας. 

Σε προηγούμενες δηλώσεις μας έχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ξάνθη, γεγονός για το οποίο ευθύνονται οι επιλογές της Κυβέρνησης και η ανυπαρξία συντονισμού στην περιοχή. 

Με ιδιαίτερη έκπληξη, λοιπόν,  μελετήσαμε το δελτίο τύπου σας από 24.4.2020., στο οποίο καταστήσατε σαφές ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης ανταπεξήλθε με επάρκεια στις τεράστιες ανάγκες! Μια εικόνα που ουδόλως έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς που το επισκέπτονται. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα και η ενημέρωση που είχαμε από το προσωπικό, σχετικά με την ύπαρξη κρουσμάτων στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, προκαλούν την αιτιολογημένη ανησυχία μας, τόσο για την κατάσταση της υγείας των εργαζομένων, όσο και για τον κίνδυνο που υπάρχει για τους ασθενείς του Νοσοκομείου. Για τον λόγο αυτό, θα θέλαμε να ζητήσουμε πρόσθετη ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο την δεδομένη χρονική στιγμή. 

Επομένως, σας θέτουμε τις παρακάτω ερωτήσεις για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας.

Αρχικά, στο δελτίο τύπου σας αναφέρετε την διενέργεια 247 τεστ στο υγειονομικό προσωπικό, θα θέλαμε να μάθουμε αν τα τεστ αυτά επαναλήφθηκαν και με ποια συχνότητα. Επίσης, όπως αναφέρετε, τα κρούσματα που αντιμετώπισε το Νοσοκομείο δεν είχαν καμία συσχέτιση μεταξύ τους. Με βάση αυτό το δεδομένο, πού αποδίδετε επιστημονικά την εξάπλωση του ιού σε διάσπαρτες περιοχές του νομού; Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε σχετικά με το πώς αντιμετωπίστηκε η μόλυνση των τεσσάρων κλινικών του Νοσοκομείου, εξαιτίας της οποίας μετέβη και ο αρμόδιος Υφυπουργός στην περιοχή μας; Πώς αντιμετωπίστηκαν τα κρούσματα που βρέθηκαν στο υγειονομικό προσωπικό και δη στη Νεφρολογική κλινική; Πώς εξηγείτε τα κρούσματα στο τμήμα του νεφρού και πώς αντιμετωπίζετε τώρα την καραντίνα 10 εργαζομένων από το συγκεκριμένο τμήμα; Γιατί δε προχωρήσατε στην αγορά του PCR (εγκατάσταση υποδομής μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού) αφού και οι οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου είναι τα πολλά τεστ σε ολόκληρο τον νομό και εφόσον διαθέτετε κι ένα μεγάλο ποσό από χορηγίες; Γιατί δε ζητήσατε τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να έχετε και την επιστημονική άποψή του όλο αυτό το διάστημα; Τέλος, θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε σχετικά με την στελέχωση του υγειονομικού προσωπικού και τις πρόσφατες προσλήψεις, όπως επίσης και για τις συνολικότερες ανάγκες του Νοσοκομείου;

Σας επισημαίνουμε ότι τα κρούσματα στην περιοχή μας είναι 52 μέχρι σήμερα και το ποσοστό θνητότητας 17,3%. Στοιχεία και αριθμοί που ανησυχούν ιδιαίτερα τους πολίτες, καθώς εκφράζουν ανθρώπινες ζωές.

Η ενημέρωση που έχουμε από τον Τύπο είναι ότι όλες οι κλινικές λειτουργούν κανονικά και αυτό το δεδομένο είναι αισιόδοξο, καθώς η πανδημία δυστυχώς δεν τελείωσε ακόμα. Παρόλα αυτά θα παρακαλούσαμε για τη συνεργασία σας, προκειμένου να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα  οι πολίτες κι όχι μέσα από κατευθυνόμενα, πολλές φορές, δημοσιεύματα. Μπορούμε να προσφέρουμε ο καθένας από την μεριά του στην αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης και ήμασταν πάντα στη διάθεσή σας. Ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.