Σε ανάρτησή του με τίτλο “Τα μυστήρια πρέπει να λύνονται”, ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου, Βασίλης Τσαουσίδης, εκφράζει τον προβληματισμό του για τα επίσημα στοιχεία και το μεγάλο ποσοστό θνητότητας στο Νομό Ξάνθης και υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για να εξακριβωθεί η πραγματική κατάσταση στην περιοχή.

Αναγκάζομαι να προχωρήσω σε ένα υποθετικό σενάριο, προκειμένου να αποδείξω την αναγακαιότητα να δίνονται τα στοιχεία και παράλληλα να γίνονται δειγματοληπτικά test για την εξάπλωση του ιού. Στην Ξάνθη υπάρχει το παράλογο ποσοστό θνητότητας 22.5% που έγινε ξαφνικά 17.3% και σήμερα, με την εμφάνιση νέου κρούσματος έγινε 16.9%. Ο κόσμος υποθέτει ότι δεν έγιναν test και για τον λόγο αυτό δεν αποτυπώθηκε σωστά η εξάπλωση – υποθέτει επομένως ότι έχουμε χιλιάδες κρούσματα στον νομό και πυροδοτείται μια αντιπαράθεση, παρατείνεται η αγωνία και ευδοκιμούν οι παράλογες υποθέσεις. Το ποσοστό θνητότητας δείχνει ότι κάτι πάει στραβά. Θα μπορούσε όμως να είναι κάτι άλλο και όχι ο περιορισμένος αριθμός test που “αποκρύπτει” την μεγάλη εξάπλωση. Θα μπορούσε για παράδειγμα να έχει μολυνθεί το προσωπικό του νοσοκομείου το οποίο με τη σειρά του να μολύνει τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν μικρή ανθεκτικότητα στον ιό. Με λίγα λόγια, το παράλογο ποσοστό θνητότητας μπορεί να μας δείχνει ότι το δείγμα μας όχι απλώς δεν είναι αντιπροσωπευτικό ή τυχαίο αλλά ούτε καν είναι φυσιολογικό (απολύτως biased). Μπορεί να είναι δείγμα ήδη μόνο ασθενών. Το σενάριο είναι υποθετικό, αλλά όχι φανταστικό. Είναι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο μπορούμε να έχουμε πολλούς θανάτους χωρίς να υπάρχει εξάπλωση.
Για τον λόγο αυτό επιμένω στο να παρουσιαστούν τα πλήρη στοιχεία. Θα πρέπει να μάθουμε αν μείναμε αδίκως έγκλειστοι ένα μήνα, αν πρέπει να παραμείνουμε έγκλειστοι για άλλον έναν, ή αν όντως δεν έγιναν test στην περιοχή – κάτι που προσωπικά δίνω μικρή πιθανότητα. Όμως, τα μυστήρια πρέπει να λύνονται.”