Ανακοίνωση λίγες ώρες πριν την αναστολή των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης. Μεταξύ άλλων εκφράζει δυσαρέσκεια για το γεγονός δεν ενημερώθηκε και δεν συμμετείχε στη διαχείριση αλλά, παράλληλα, δίνει οδηγίες και εφιστά την προσοχή του κοινού, ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση μετά την άρση του lockdown.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στην περιοχή μας, με αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής των συμπολιτών μας, απευθύνθηκε με διάθεση συνεργασίας και με προτάσεις σε όλους τους τοπικούς φορείς.

Επίσημα όμως ποτέ δεν ενημερώθηκε και ποτέ δεν κλήθηκε να συνδράμει στη διαχείριση της
κρίσης. Η ενημέρωση γενικά είναι αποσπασματική και ελλιπής.

Είναι γνωστό το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο του νομού μας, ο πλέον βεβαρημένος της ΠΑΜΘ. Υπόψη ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι κλάσμα του συνολικού αριθμού και είναι άγνωστος ο αριθμός των φορέων.

Επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά την ανάγκη για επιδημιολογική μελέτη στους κατοίκους της Ξάνθης.

Εκφράζουμε δημόσια την ανησυχία μας εν όψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους κατοίκους να συμμορφωθούν και να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας με κυρίαρχο την απόσταση μεταξύ τους και την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Η ατομική ευθύνη πρέπει να ενεργοποιηθεί. Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες να συνεχίσουν να παραμένουν σπίτι. Σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, γεγονός που το απευχόμαστε, ο νομός θα μπει ξανά σε περιοριστικά μέτρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής και την ψυχολογία των κατοίκων.

Η πρόσληψη μονίμου ιατρικού προσωπικού αποτελεί επιτακτική ανάγκη καλύπτοντας τα κενά που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες περιόδους και εξασφαλίζοντας εφεδρείες σε περίπτωση υπερφόρτωσης του συστήματος, καθώς επίσης και άμεση εγκατάσταση υποδομής μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, διότι χωρίς αυτό η λειτουργία του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας στον Νομό μας καθίσταται δύσκολη.

Ευχόμαστε η περιοχή μας να μην αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις αλλά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Eυχαριστεί το Δήμο Ξάνθης για τη συνεργασία ο Ιατρικός Σύλλογος

Πάντως, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ευχαριστούν τον Δήμο Ξάνθης για την στάση του από την αρχή της πανδημίας απέναντι στον ΙΣΞ για τον συντονισμό των ενεργειών μας, σε δράσεις στα πλαίσια τη αντιμετώπισης του κορωνοϊού, είτε σε επίπεδο ενημέρωσης των δομών του Δήμου, είτε στη χορήγηση υλικών προστασίας, είτε σε απολυμάνσεις χώρων.

Επίσης να αναφέρουμε την επίσκεψη στο δημαρχείο Ξάνθης του Προέδρου του ΠΙΣ και την ενημέρωση των Δημάρχων του Νομού μας