Στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς το ΚΚΕ (μ-λ) Ξάνθης, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Παρά την απαγόρευση των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων από την Κυβέρνηση, παρά τις ιδιόμορφες-δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, και παρά τη συμβιβαστική-συστημική στάση δυνάμεων της Αριστεράς, πραγματοποιήθηκε και στη Ξάνθη –όπως και σε όλη την Ελλάδα- συγκέντρωση και πορεία για την 1η Μάη. Δεκάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια έκαναν πορεία, τηρώντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά έτσι όπως της πρέπει, αγωνιστικά στο δρόμο, και όχι με «συμβολικό τρόπο», δίνοντας ένα μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Πρόβαλαν την κατεύθυνση της πάλης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, σε μια περίοδο που το σύστημα επιδιώκει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, ρίχνοντας όλα τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και του λαού.

Από αυτή την άποψη αποδείχθηκε σωστή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ) να απευθυνθεί σε άλλες συλλογικότητες της πόλης για συνδιοργάνωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, κάτι που είχε θετική κατάληξη και έδειξε ότι ο δρόμος της κοινής δράσης είναι μια αναγκαία κατεύθυνση για τις δυνάμεις που θέλουν να ευνοήσουν την πάλη του λαού και της νεολαίας. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου ένας άγριος εργασιακός και κοινωνικός μεσαίωνας προβάλλει μέσα από την υγειονομική απειλή του κοροναϊού: Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι, ανατροπή συλλογικών συμβάσεων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, εκτεταμένη φτώχια και εξαθλίωση, είναι το καθεστώς της «επόμενης μέρας» που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο και τα κόμματα της αστικής τάξης.

Κοροϊδεύουν το λαό με μπαλώματα στο σύστημα περίθαλψης, επιβάλλουν ή αίρουν την καραντίνα και τα απαγορευτικά μέτρα με μοναδικό γνώμονα τη σωτηρία του συστήματος και την ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου και ζητούν τη συναίνεση του λαού, στην ουσία την υποταγή του στα σχέδιά τους.

Ο λαός μας πρέπει να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του. ΟΜΩΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ! Για να μη γίνουν τα «έκτακτα μέτρα» του σήμερα, η κανονικότητα του αύριο.

Οι σημερινές πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις, που έγιναν μέσα σε καθεστώς απαγόρευσης και τρομοκρατίας, πρέπει να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.