Διασπασμένη ως συνήθως αλλά και με πενιχρή – λόγω κοροναϊού- συμμετοχή ήταν η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ξάνθη. 

Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά (κυρίως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και KKE (μ-λ)) σχημάτισαν το ένα μπλοκ ενώ  εκδήλωση στο μνημείο του καπνεργάτη πραγματοποίησε η΄Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.

Το Εργατικό Κέντρο, από την πλευρά του κοινοποίησε το δικό του ψήφισμα. Στο μνημείο του Καπνεργάτη για την Εργατική Πρωτομαγιά βρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής το Βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Ολοκληρώθηκε η συμβολική εκδήλωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών της ματωμένης Τετάρτης 13 Ιούνη 1928. Συγκροτημένα και με όλα τα μέσα προστασίας στις 9 το πρωί τιμήσαμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης ματοβαμμένης απεργίας στην Ελλάδα το 1924, το Μάη του 1936, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής. Αποδώσαμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων.

Στην ομιλία του ο Κώστας Βογιατζής, αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και εκπρόσωπος  των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης τόνισε: «Δυναμώνουνε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Που έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ. Η πανδημία για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι «ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ». … Η πανδημία μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια, ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους είναι τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία να παραμείνουν. Ήδη κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες ετοιμάζουν γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης, απογείωση της ευελιξίας και της κινητικότητας των εργαζομένων. Μαζί με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, για τους εργαζόμενους ετοιμάζεται το καθεστώς της μισής δουλειάς – του μισού μισθού ενώ η ανεργία θα εκτιναχτεί πάλι. Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!»

Συγκινητική η στιγμή που εργαζόμενοι που κοντοστάθηκαν να ακούσουν την ομιλία με το τέλος της εκδήλωσης τίμησαν την Πρωτομαγιά, τοποθετώντας καθένας από ένα γαρίφαλο στο μνημείο, στολίζοντάς το όπως του  αρμόζει αυτή τη μέρα.

Προκλητική η στάση της πλειοψηφίας της  Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Αφού, ενώ όλη αυτή την περίοδο – όπως βέβαια και την προηγούμενη –  κήρυξε σιωπητήριο, βρήκε σήμερα να βάλει τη μεγαφωνική του προσπαθώντας να καλύψει την εκδήλωση του σωματείου μας.

Το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της εργατικής τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα.

Η Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο κατά τη διάρκεια αλλά και τη μετέπειτα περίοδο από κάθε κρίση.

Όλοι οι άνθρωποι βίωσαν και βιώνουν την οικονομική κρίση και πληρώνουν πολύ σκληρά τις μνημονιακές και μεταμνημονιακές  πολιτικές της λιτότητας που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση και την ανθρωπιστική κρίση.

Η Εργατική Πρωτομαγιά, σήμερα μας βρίσκει εν μέσω πανδημίας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα μας βρίσκει όλους να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις με την υγεία, με τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο καθώς οι ζωές και τα προς το ζήν τίθενται σε αναστολή και έχουν διαταράξει τον κόσμο της εργασίας με τους χαμηλά αμειβόμενους και ανασφαλείς εργαζόμενους να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Κανείς δε μπορεί να μείνει πίσω.

Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης  της χώρας και της κοινωνίας μας.

Κύριο μέλημά μας είναι η Υγεία, η Εργασία, τα Εισοδήματα και η Κοινωνική Προστασία.

Αυτοί οι στόχοι είναι οι πιο σημαντικοί για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας για όλους.

Υποχρέωσή μας η προστασία των εργαζομένων.

Όπου κι αν είμαστε και ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, ζούμε σε έναν κόσμο που μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει.