Site icon Xanthi 2

Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης: Ταφόπλακα για τους φορείς το Ν/Σ Χατζιδάκη

Με επιστολή του προς τους βουλευτές των Νομών Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, σημειώνει:

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές, 

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κατάθεσε στην Βουλή, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο για ουσιαστική διαβούλευση και ενώ η κοινωνία μας δίνει μάχη για τη ζωή, το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». 

Είναι ένα νομοσχέδιο ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Δεν συνιστά εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά δραματική οπισθοδρόμηση. 

Είναι ένα νομοσχέδιο που προωθεί ριζικές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην κατάσταση και την εποπτεία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, για το οποίο έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις από πάρα πολλές πλευρές. Συγκεκριμένα την απόσυρσή του νομοσχεδίου έχουν υπογράψει σχεδόν είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) πολίτες (στις δύο ενεργές πλατφόρμες στο διαδίκτυο), είκοσι τρεις (23) μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ και πλέον των εκατό (100) περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τα σχόλια στην (προσχηματική όπως διαπιστώνεται) διαβούλευση ανέρχονται σε περίπου 1600 εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με 66 άρθρα ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα, 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι για παράδειγμα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, κάτι με το οποίο προφανώς δεν συμφωνούμε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας για ένα ουσιαστικό διάλογο και την εξεύρεση λύσεων.

Επί της ουσίας, εν συντομία, και πέρα των άλλων προβληματικών διατάξεων, το νομοσχέδιο σχετικά με τους ΦΔΠΠ:

Επίσης θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ειδικότερα:

Κυρίες/οι Βουλευτές

Αποτελεί θέμα Δημοκρατίας και Συνταγματικότητας να μην ψηφιστεί ένα Νομοσχέδιο βαρύνουσας σημασίας για το Περιβάλλον από την Ελληνική Βουλή που, επίσης λόγω της πανδημίας, λειτουργεί με περιορισμένη παρουσία Βουλευτών, με ελλιπείς Συνεδριάσεις Επιτροπών και χωρίς την συμμετοχή των εμπλεκόμενων Φορέων, και η οποία συνεδριάζει για να παράγει Κοινοβουλευτικό Έργο που σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα για την πανδημία.

Με εκτίμηση

Σταύρος Κεχαγιόγλου

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Exit mobile version