Με επιστολή του προς τους βουλευτές των Νομών Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Οροσειράς της Ροδόπης, Σταύρος Κεχαγιόγλου, σημειώνει:

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι Βουλευτές, 

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κατάθεσε στην Βουλή, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο για ουσιαστική διαβούλευση και ενώ η κοινωνία μας δίνει μάχη για τη ζωή, το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». 

Είναι ένα νομοσχέδιο ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Δεν συνιστά εκσυγχρονισμό περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά δραματική οπισθοδρόμηση. 

Είναι ένα νομοσχέδιο που προωθεί ριζικές και μη αναστρέψιμες αλλαγές στην κατάσταση και την εποπτεία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, για το οποίο έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις από πάρα πολλές πλευρές. Συγκεκριμένα την απόσυρσή του νομοσχεδίου έχουν υπογράψει σχεδόν είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) πολίτες (στις δύο ενεργές πλατφόρμες στο διαδίκτυο), είκοσι τρεις (23) μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), οι εργαζόμενοι στους ΦΔΠΠ και πλέον των εκατό (100) περιβαλλοντικών οργανώσεων. Τα σχόλια στην (προσχηματική όπως διαπιστώνεται) διαβούλευση ανέρχονται σε περίπου 1600 εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με 66 άρθρα ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα, 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι για παράδειγμα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την έκδοση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, κάτι με το οποίο προφανώς δεν συμφωνούμε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας για ένα ουσιαστικό διάλογο και την εξεύρεση λύσεων.

Επί της ουσίας, εν συντομία, και πέρα των άλλων προβληματικών διατάξεων, το νομοσχέδιο σχετικά με τους ΦΔΠΠ:

  • Στην θέση των 36 ΦΔΠΠ συστήνονται 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) σε επίπεδο Τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ΦΔΠΠ χάνουν της αυτοτέλειά τους και καταλήγουν να γίνουν Τμήματα (καθαρά γραφειοκρατικού τύπου) γεγονός που αποτελεί μεγάλη υποβάθμιση για τους ΦΔΠΠ.
  • Με την σύσταση του ΟΦΥΠΕΚΑ και δίνοντας του την αρμοδιότητα όλων των γνωμοδοτήσεων έχουμε τη δημιουργία ενός Αθηνοκεντρικού συστήματος αποφάσεων-γνωμοδοτήσεων χωρίς να υπάρχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων κάθε περιοχής με αποτέλεσμα να χάνεται η διαβούλευση μεταξύ των τοπικών φορέων. Με απλά λόγια, μια επιτροπή στην Αθήνα θα αποφασίζει για τα έργα και τις δραστηριότητες στο εκάστοτε Εθνικό Πάρκο και στις περιοχές NATURA.
  • Ο ΟΦΥΠΕΚΑ συγκεντρώνοντας το βάρος όλων των γνωμοδοτήσεων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, καθιστώντας το επιχείρημα της μείωσης του απαιτούμενου χρόνου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία προσπαθεί να επιτύχει η ηγεσία του ΥΠΕΝ με αυτό το νομοσχέδιο, ουσιαστικά άκυρο. 
  • Καταργεί τα ΔΣ των ΦΔΠΠ. Ουσιαστικά η ηγεσία του ΥΠΕΝ αχρηστεύει την μεγάλη εμπειρία των Προέδρων και των μελών του ΔΣ, που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιους του ΦΔΠΠ. Περισσότερους από 250 επιστήμονες (Πρόεδροι και ΔΣ) που βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και μάλιστα αμισθί  τους αντικαθιστά από τους αμειβόμενους Γενικούς Δ/ντες, Δ/ντες των υπό σύσταση νέων ΜΠΔΔ.
  • Η συγχώνευση των ΦΔ Οροσειράς Ροδόπης και Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας Ισμαρίδας δημιουργεί μία τεράστια περιοχή ευθύνης για τη νέα ΜΔΠΠ, που εκτείνεται σε τουλάχιστον τέσσερις νομούς και πολυάριθμους δήμους, στην ευρύτερη περιοχή από τη Θάσο μέχρι τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. H διαχείριση της περιοχής αυτής είναι πρακτικά αδύνατη, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί τεράστια σύγχυση στις τοπικές κοινωνίες.
  • Ο ορισμός της έδρας της ΜΔΠΠ στο Πόρτο Λάγος, με παράρτημα στο Μεσοχώρι Παρανεστίου είναι ετεροβαρής λαμβάνοντας υπόψη ότι θα περάσουν στην αρμοδιότητα της νέας ΜΔΠΠ το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και όλες οι γύρω περιοχές NATURA (του Φαλακρού όρους, του Μενοικίου, του Όρβηλου και του Παγγαίου).

Επίσης θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ειδικότερα:

  • Για τα έργα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, θα παγώσει η υλοποίηση των ενταγμένων Πράξεων, ενώ θα διακοπεί η ένταξη των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και δεν εντάχθηκαν ακόμα. Αυτό σημαίνει περίπου 90 εκ ευρώ στα σκουπίδια!
  • Για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα LIFE, INTERREG, ΠΕΠ, κτλ. θα έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και αναπόφευκτα απεντάξεις Πράξεων με αρνητική επίπτωση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. 

Κυρίες/οι Βουλευτές

Αποτελεί θέμα Δημοκρατίας και Συνταγματικότητας να μην ψηφιστεί ένα Νομοσχέδιο βαρύνουσας σημασίας για το Περιβάλλον από την Ελληνική Βουλή που, επίσης λόγω της πανδημίας, λειτουργεί με περιορισμένη παρουσία Βουλευτών, με ελλιπείς Συνεδριάσεις Επιτροπών και χωρίς την συμμετοχή των εμπλεκόμενων Φορέων, και η οποία συνεδριάζει για να παράγει Κοινοβουλευτικό Έργο που σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα για την πανδημία.

Με εκτίμηση

Σταύρος Κεχαγιόγλου

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης