Τον  καταλυτικό ρόλο που πρέπει να παίξουν οι δημόσιες επενδύσεις κατά την προσπάθεια να περιοριστούν οι  σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Όπως σημείωσε, σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει και η αυτοδιοίκηση. Τόσο με την υλοποίηση όλων των μικρών και μεγάλων δημόσιων έργων για την ενίσχυση των τοπικών οικονομικών σε όλα τα επίπεδα όσο και σχεδιασμού για την επόμενη χρονιά ώστε να υπάρξει ετοιμότητα.

“Στην ανάπτυξη δεν συμμετέχει μόνο ο ιδιωτικός τομέας αλλά και ο δημόσιος που πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον τελευταίο Δήμαρχο”, ανέφερε ο Στάθης Γιαννακίδης, μιλώντας στη δημοσιογράφο Κική Οικονόμου.

Ο πρώην Υφυπουργός μίλησε για την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γγια τη δημιουργία ενός αναχώματος ικανού να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες απώλειες σε οικονομικό –κοινωνικό επίπεδο στηρίζεται στο τρίπτυχο: προστασία δημόσιας υγείας, στήριξη επιχειρηματικότητας, διασφάλιση εργαζομένων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Πτωτική η πορεία της οικονομίας ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις, που έχουν νόημα σήμερα , με στόχο των περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης και το σχεδιασμό για υπέρβαση των επιπτώσεων, έχει χρονικό ορίζοντα έξι μηνών και πόρους εξασφαλισμένους από το αποθεματικό και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικό εργαλεία που ήδη ανακοινώθηκαν. Η υλοποίηση είναι εφικτή, εκίιμησε, με δεδομένο το όπλο της αξιοποίησης τμήματος του αποθέματος των 37 εκ. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει και τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών εργαλείων που μέχρι τώρα ανακοινώθηκαν από τα ευρωπαϊκά όργανα παράλληλα με τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας.Παράλληλα, χαρακτήρισε ανησυχητικό ότι οι μέχρι τώρα δημοσιονομικές παρεμβάσεις,  ως ποσοστό επί του ΑΕΠ,  της κυβέρνησης δεν αγγίζουν καν το μέσο όρο των δαπανών των χωρών –μελών της Ευρώπης ενώ εγκαταλείπει τη λύση του ευρω-ομολόγου, που αποτελεί επιλογή του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο κ. Γιαννακίδης παρέπεμψε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο του 2019, τα οποία έδειχναν πτωτική τροχιά σε σχέση με το α’ εξάμηνο, γεγονός που αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό του 2020 και διέψευσε τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί ο απροσδόκητος παράγοντας της υγειονομικής κρίσης- συνέχισε -κάνοντας ακόμη πιο δυσοίωνες τις προοπτικές για ανάπτυξη ή συγκράτησης των εκτιμώμενων ποσοστών εξαιτίας των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Η διασφάλιση της  δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτιστο αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο δεν διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των ήδη μεγάλων προβλημάτων.

Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης