Ξεκίνησε την Παρασκευή η λειτουργία της νέας γραμμής παραγωγής για χειρουργικές μάσκες, που εγκατέστησαν τα  Πλαστικά Θράκης (Trace Plastics Co) με επένδυση 200 χιλ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα σε Τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, ο Ιδιοκτήτης του Ομίλιου Κώστας Χαλιορής συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο αναλυτικά:

Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης δραστηριοποιείται για περισσότερο από 20 χρόνια στην παραγωγή μη υφαντών υφασμάτων από πολυπροπυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών και ιατρικών ειδών προστασίας. Η εν λόγω παραγωγή πραγματοποιείται στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των θυγατρικών του oμίλου στην Ξάνθη και στο Forfar της Σκωτίας. Είναι αυτονόητο ότι στην περίοδο της πανδημίας την οποία διανύουμε τα παραπάνω προϊόντα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος με υψηλό το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, έχει αποφασίσει η κάθε μια από τις θυγατρικές αυτές να δώσει προτεραιότητα στην προμήθεια των εν λόγω προϊόντων στους τοπικούς παραγωγούς χειρουργικών μασκών και ιατρικών ειδών προστασίας, στην ελληνική αγορά και σε αυτή της Μεγάλης Βρετανίας αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, με γνώμονα τη δυνατότητα αξιοποίησης των υφιστάμενων παραγωγικών της εγκαταστάσεων και υποδομών, όσο και της υψηλής τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό, ο όμιλος προέβη σε έκτακτη επένδυση ύψους 200 χιλ. ευρώ προκειμένου να προσθέσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών Τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR.

Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν αφενός μεν η αξιοποίηση μιας επωφελούς επιχειρηματικής κίνησης αφετέρου η σημαντική κοινωνική προσφορά. Η νέα γραμμή παραγωγής έχει ήδη εγκατασταθεί στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του ομίλου στην Ξάνθη και η παραγωγική της δυναμικότητα  αναμένεται να φθάσει περίπου τις 100 χιλιάδες μάσκες ανά ημέρα.

Τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη

Στην Τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς παρουσιάστηκαν τα νέα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας, ιντερνετικά.

«Βίωσα μια καταπληκτική εμπειρία μετά από τόσα χρόνια που δουλεύω: το τελωνείο να περιμένει εμάς και μετά να κλείσει. Φανταστείτε, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 17.00, η μηχανή εκτελωνίστηκε εκείνη την ημέρα, το φορτηγό περίμενε και ήταν στην Ξάνθη στις 08.30 το (επόμενο) πρωί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, Κώστας Χαλιορής, μία από τις δύο επιχειρήσεις, μαζί με την Lariplast που επέκτειναν τις δραστηριότητές τους εντός της πανδημίας σε αυτό τον κλάδο.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που σας βλέπω. Θέλω να ξεκινήσω με μία ιστορία από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, όπου έγινε μία συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει σημαντική παραγωγική δυνατότητα και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές σε ιατρικό εξοπλισμό, κυρίως προστατευτικού χαρακτήρα. Αυτό λοιπόν το οποίο αποτελεί ακόμα σχέδιο για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση, εσείς με την δική σας ευρηματικότητα, την ταχύτητα και αναλαμβάνοντας και ένα επιχειρηματικό ρίσκο, το κάνετε, ήδη, πράξη.

Και θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας συγχαρώ για την ταχύτητα με την οποία κινηθήκατε και για το γεγονός πια ότι παντρεύονται δύο σημαντικές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με μεγάλη προϋπηρεσία στον κλάδο, με εξαιρετική φήμη εντός και εκτός Ελλάδας, για να μπορούν να παράγουν πρώτες ύλες και κυρίως μάσκες χειρουργικές, που τόσο μας είναι και θα μας είναι απαραίτητες, σε χρόνο ρεκόρ και σε ποσότητες πολύ σημαντικές για να καλύψουν ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, αλλά γιατί όχι, και της αγοράς του εξωτερικού.