Ανακοίνωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία:

Φέτος, στις 24 Απριλίου, συμπληρώνονται 105 ΧΡΟΝΙΑ από το 1915, όταν το διεξοδικά σχεδιασμένο έγκλημα της Γενοκτονίας του λαού μας, μπήκε σε πλήρη εφαρμογή από την Τουρκία. Η φρίκη των μαζικών σφαγών, οι αποτρόπαιες συνθήκες θανάτου ενός ολόκληρου λαού, καταγράφηκαν στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας ως η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Οι Αρμένιοι επιζήσαμε. Και σήμερα, 105 χρόνια μετά, οι νεότερες γενιές του λαού μας, συνεχίζουν τον αγώνα, ζητώντας δικαίωση.

Καλούμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες που κληρονόμησε από την ιστορία της, να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το έγκλημα της Γενοκτονίας του 1915, αφήνοντας πίσω της την άρνηση και τις αιτιάσεις που επικαλείται τόσα χρόνια, προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων θυμάτων και τις γενιές των απογόνων τους.

Τα αρμενικά εδάφη που παράνομα κατέχει ως σήμερα η Τουρκία πρέπει να επιστραφούν στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον Αρμενικό Λαό.

Εβδομάδες τώρα η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του θανάσιμου κορωναϊού. Οι πληθυσμοί έχουν απομονωθεί και ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς διαφορετικούς.

Οι κοινωνίες βιώνουν νέες προκλήσεις, αναγκασμένες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν θα προσαρμοστούμε όλοι μας, φέτος τον Απρίλη.

Θα τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του λαού μας, με μια διαδικτυακή εκδήλωση, που θα μεταδοθεί την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020, ώρα 19:30, από την ιστοσελίδα της Αρμενικής εφημερίδας ΑΖΑΤ ΟΡ (www.azator.gr), το κανάλι στο Youtube /Azat Or/ και την σελίδα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στο facebook.

Ο Αρμενικός Σταυρός Ελέους Ξάνθης ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Εθνικού κέντρου Αιμοδοσίας για αυξημένες ανάγκες σε αίμα θα πραγματοποιήσει συμβολική αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915, την Παρασκευή 24 Απριλίου από τις 9.30-13.30 στην αρμενική λέσχη (Αγίου Ελευθερίου 54),με την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας .

Είμαστε εδώ. Θυμόμαστε και απαιτούμε.