“Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα” τιτλοφορείται η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου Ξάνθης για την κατάσταση με τον κοροναϊό, που επισημαίνει την ανάγκη για εγκατάσταση εργαστηρίου PCR στο Νοσοκομείο ώστε να μην εξαρτάται η Ξάνθη από άλλα Νοσοκομεία.

Αναλυτικά:

Ο πόλεμος ενάντια στον κορονοϊό συνεχίζεται και αν, όπως φαίνεται ,κερδίζουμε στην πρώτη μάχη αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Ο εχθρός είναι αόρατος, δεν ευρίσκεται προ των πυλών αλλά εντός των τειχών, βρίσκεται ανάμεσα μας και αυτό κάνει την μάχη πιο δύσκολη. Σε αυτό τον αγώνα το Νοσοκομείο μας μέχρι σήμερα στάθηκε επάξια χάρις στην συλλογική προσπάθεια όλων των εργαζομένων. Αξίζει να μνημονεύσουμε το αξιοθαύμαστο κουράγιο των γιατρών, των νοσηλευτών ,του τεχνικού προσωπικού -χωρίς να παραλείπουμε την αμέριστη συμπαράσταση της Διοίκησης -που με κίνδυνο της ζωής τους, διακινδυνεύοντας την υγεία των δικών τους ανθρώπων ,οργάνωσαν υποδομές, διέγνωσαν , προφύλαξαν, περιέθαλψαν ,διακόμισαν, θεράπευσαν ασθενείς που έπασχαν από κορονοϊο. Η τοπική κοινωνία παντοιοτρόπως  έδειξε την συμπαράσταση της ηθικά αλλά και έμπρακτα με δωρεές που ενίσχυσαν τον αγώνα μας και θέλουμε δημόσια να την ευχαριστήσουμε.   

     Δίνουμε την διαβεβαίωση ότι όλες οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου είναι πανέτοιμες, και συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια ένταση χωρίς να κουράζονται, είμαστε προετοιμασμένοι για ένα αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας γιατί όπως συνηγορούν και τα παγκόσμια ιατρικά δεδομένα ο ιός θα εξακολουθεί να είναι εδώ για καιρό και πιθανόν να αλλάξει την καθημερινότητα μας. Τα τεστ αντισωμάτων με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν θεωρούνται αξιόπιστα και δεν μπορούν να αποτελέσουν διαβατήριο ανοσίας έναντι του ιού, όποτε η εξέταση PCR για την ανίχνευση  του που εφαρμόζεται τώρα είναι η μόνη αξιόπιστη και θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

     Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για εγκατάσταση εδώ εργαστηρίου για την εκτέλεση του PCR. Ο Νομός Ξάνθης  μετρά μέχρι σήμερα 30 θετικά κρούσματα σε λιγότερα από 500 επιχρίσματα που λήφθηκαν στο Νοσοκομείο μας, όταν οι εξετάσεις σε άλλους Νομούς με λιγότερα κρούσματα είναι αναλογικά πολλαπλάσιες. Δεν μπορεί να εξαρτόμαστε συνέχεια από εργαστήρια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης.

      Εν προκειμένω πρέπει να επισημάνουμε ότι το Νοσοκομείο μας είναι χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και 4 μήνες περίπου. Πρέπει άμεσα να συσταθεί και να λειτουργήσει ώστε εκπρόσωποι των εργαζομένων να συμμετέχουν και να έχουν λόγο στην λήψη των αποφάσεων και καλούμε την 4ης ΥΠΕ να αναλάβει προς τούτο τις ευθύνες της.

       Ο αγώνας συνεχίζεται .Εξακολουθούμε να έχουμε κατά νου τις συστάσεις που απηύθυνε  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όταν ξέσπασε η Κρίση και που συνεχίζουν επίκαιρες: ’’Τώρα είναι η ώρα της δράσης και όχι του φόβου, είναι η ώρα της επιστήμης και όχι των διαδόσεων ,είναι η ώρα της αλληλεγγύης και όχι του στιγματισμού.’’