Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Πολυτεχνείου του ΚΚΕ στην Ξάνθη αναφέρει:

Ενημερωθήκαμε μέσα από πρόσφατα δημοσιεύματα, πως εγκρίθηκε από Διυπουργική επιτροπή, μετά από αντίστοιχη πρόταση της Συγκλήτου, η κατασκευή υποδομών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σε αυτή την πρόταση, προβλέπεται η κατασκευή κτιρίων διαφόρων χρήσεων σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Έως το τέλος Απριλίου θα βρίσκεται «στον αέρα» ο διαγωνισμός, ενώ σε 3 χρόνια από σήμερα υπολογίζεται η ολοκλήρωση κατασκευής των εγκαταστάσεων.

Εντύπωση ωστόσο, μας προκαλεί το γεγονός πως ενώ στις υπόλοιπες πόλεις προβλέπονται υποδομές όπως φοιτητικές εστίες, χώροι σίτισης και βιβλιοθήκες, για την Ξάνθη η μόνη υποδομή που προβλέπεται να δημιουργηθεί είναι ένα «Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας». Σε αυτό το κέντρο φημολογείται ότι θα συγκεντρωθούν οι ερευνητικές δομές της Πολυτεχνικής Σχολής, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι περισσότερο σαφές για τη λειτουργία του.

Είναι αναμφίβολη η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας στο Πολυτεχνείο μας – όπως και συνολικά στη χώρα – ωστόσο η κατασκευή ενός ακόμα κτιρίου από μόνη της δεν αρκεί, καθώς δεν εξασφαλίζει τίποτα στην πράξη. Το ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμη, είναι αν έχει εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία του. Θα υπάρχει άραγε, σταθερή χρηματοδότηση για το ερευνητικό, και όχι μόνο, προσωπικό με το οποίο θα λειτουργεί; Αντίστοιχα, για τον αναγκαίο ερευνητικό εξοπλισμό; Συνολικά δηλαδή, πέρα από τη δημιουργία του κτιρίου, έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι όροι για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας με σύγχρονους όρους; 

Το γεγονός πως η υποχρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης συνεχίζεται και από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και πιο συγκεκριμένα, το παράδειγμα των δεκάδων υποψήφιων διδακτόρων στο Δ.Π.Θ που έμειναν απλήρωτοι πέρυσι καθώς κόπηκαν τα αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του, μας κάνει να αμφιβάλλουμε αρκετά για το κατά πόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η Διοίκηση του Ιδρύματος, έχουν εξασφαλίσει τους κατάλληλους όρους για να διεξαχθεί αυτή η έρευνα που τόσο επικαλούνται. Πόσο μάλλον όταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακούγαμε τα ίδια παχιά λόγια για ενίσχυση της Έρευνας, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ξάνθη και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» το Νοέμβρη του 2016, αλλά ελάχιστα άλλαξαν.

Ταυτόχρονα, είναι πέρα για πέρα σαφής στην Ξάνθη η ανάγκη ανέγερσης νέου κτιρίου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής καθώς το σημερινό κτίριο είναι ακατάλληλο, ενώ μόλις την περασμένη χρονιά είχε επιχειρηθεί από την ίδια τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου η μεταστέγασή του (στον ακόμη πιο ακατάλληλο χώρο του αναγνωστηρίου). Είναι άλλωστε διεκδίκηση εδώ και αρκετά χρόνια των φοιτητικών συλλόγων της πόλης και των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής.

Εξίσου σαφής είναι και η ανάγκη ανέγερσης νέων κτιρίων εστιών στην πόλη, από τη στιγμή που είναι γνωστό πως μόλις 1 στους 10 φοιτητές δικαιούνται δωμάτιο ενώ οι αιτήσεις υπερβαίνουν κάθε χρόνο κατά πολύ τα διαθέσιμα δωμάτια. Ως αποτέλεσμα, από τη μία δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές περιμένουν ολόκληρους μήνες μέχρι να μπορέσουν να στεγαστούν κι από την άλλη, οι παλιότεροι που στεγάζονταν τα προηγούμενα χρόνια να καλούνται να «ξεσπιτωθούν» ελλείψει διαθέσιμου χώρου, καθώς βρέθηκαν άλλοι φτωχότεροι από αυτούς… Τα παραπάνω, επίσης αναδεικνύονται σταθερά εδώ και χρόνια από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης.  

Για ποιο λόγο, λοιπόν, δεν προβλέπεται η ανέγερση των παραπάνω κτιρίων με βάση τις διαπιστωμένες ανάγκες που υπάρχουν; 

Μάλλον, όπως φαίνεται κι από τα παραπάνω παραδείγματα, όλα εντάσσονται στη λογική κόστους-οφέλους, με βάση την οποία επιλέγει συνολικά τα έργα η ΕΕ. Βρίσκονται εύκολα και γρήγορα χρήματα για δομές οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν άμεσο κέρδος στο πανεπιστήμιο και τους εργολάβους (π.χ. στην Ξάνθη ιεραρχείται η προσέλκυση προγραμμάτων και κονδυλίων μέσω του «Κέντρου Αριστείας»). Βασικές ανάγκες όμως, όπως η ανέγερση νέου κτιρίου Αρχιτεκτονικής ώστε οι σπουδές να διεξάγονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με σύγχρονους όρους, η ανέγερση κτιρίων για τη δωρεάν στέγαση των φοιτητών χωρίς νοίκια (και άρα ΣΔΙΤ), μάλλον θεωρούνται «κόστος» σε αυτά τα πλαίσια και δεν προκρίνονται… Για μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των ερευνητών με πλήρη ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα, δε, ούτε λόγος…

Ελπίζουμε, τέλος, να μην περάσει «στα ψιλά» το γεγονός ότι, μέσα από τις συμπράξεις «ΣΔΙΤ», η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων θα παραδοθεί για τα επόμενα 30 χρόνια στον εργολάβο που θα αναλάβει την κατασκευή τους. Η εμπειρία από τα σχολεία π.χ. που έχουν κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ τα τελευταία χρόνια είναι σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτική και μπορεί να καταλάβει κανείς ποια θα είναι τα αποτελέσματα από τη μεταφορά αυτού του μοντέλου. Καθώς τα κτίρια με ΣΔΙΤ ανήκουν για τα επόμενα χρόνια στον ιδιώτη εργολάβο, όσοι είναι μέσα δεν μπορούν ούτε ένα καρφί στον τοίχο να βάλουν χωρίς την άδειά του. Στον εργολάβο, επίσης, απευθύνονται για βλάβες και δυσλειτουργίες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η εταιρεία που ανέλαβε την εργολαβία γίνεται «καπνός» μετά και δεν αναλαμβάνει καμιά επιδιόρθωση… Για τις εστίες στις υπόλοιπες πόλεις, είναι προφανής εξέλιξη η επιβολή ενοικίων από τον εργολάβο, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο δικαίωμα στις σπουδές των φοιτητών από τα λαϊκά στρώματα. Για το «Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας» στην Ξάνθη, τι σημαίνει άραγε αυτή η παράδοση του κτιρίου; 

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω κατευθύνσεων, καλούμε όλους τους φοιτητές, καθηγητές κι ερευνητές, συνολικά το λαό της πόλης, να διεκδικήσουμε τώρα: 

  • Άμεση ανέγερση νέων κτιρίων εστιών της Πολυτεχνικής Σχολής.
  • Αμεση ανέγερση νέου κτιρίου για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής.
  • Να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης των υφιστάμενων κτιρίων (εστιών, Τμημάτων κ.α.)
  • Όχι στα ΣΔΙΤ και την παράδοση της λειτουργίας των κτιρίων σε εργολάβους για τα επόμενα 30 χρόνια.
    Κατασκευή τους αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, συντήρησή τους με ευθύνη του κράτους.
  • Άμεση ενίσχυση της έρευνας με προσλήψεις ερευνητών και μελών ΔΕΠ, χρηματοδότηση των υποψήφιων διδακτόρων για όλη τη διάρκεια του διδακτορικού τους με πλήρη ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα. 
  • Να μη διακοπεί καμία σύμβαση στο Πανεπιστήμιο αυτό το διάστημα, να μη χάσει κανένας τη δουλειά του.